Τα ποτάμια και οι λίμνες της Ευρώπης απειλούνται επίσης από θαλάσσιους “εισβολείς”

Τα ξενικά είδη, ψάρια και άλλοι θαλάσσιοι οργανισμοί, που προέρχονται κυρίως είτε από εγκαταστάσεις υδατοκαλλιεργειών από όπου έχουν διαφύγει, είτε από την απελευθέρωση στη φύση ψαριών που προηγουμένως διατηρούνταν σε ενυδρεία ιδιωτών ως κατοικίδια, αποτελούν πρόβλημα, όχι μόνο για τις θάλασσες της Μεσογείου, αλλά και για τα ποτάμια και τις λίμνες της Ευρώπης, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, την πρώτη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στην οποία συμμετέχει και ο αναπληρωτής καθηγητής, Στέλιος Κατσανεβάκης του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η παγκοσμιοποίηση έχει οδηγήσει, τα τελευταία 60 χρόνια, στην αύξηση των ξενικών ειδών που έχουν διεισδύσει στα γλυκά νερά της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, τα συγκεκριμένα ξενικά είδη υπολογίζονται συνολικά σε 755. Όπως αναφέρεται στην έρευνα, η Γερμανία, που έχει μεγάλες λίμνες και ποτάμια, είναι η χώρα που, άθελά της, έχει εισάγει τα περισσότερα ξενικά είδη στην Ευρώπη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ‘Ανα Νούνιες του Κοινού Ερευνητικού Κέντρου (Joint Research Center-JRC) της ΕΕ, υπέδειξαν τέσσερις χώρες – Γερμανία (99 είδη), Βρετανία (90), Ιταλία (73) και Ρωσία (63)- ως τις κύριες πύλες εισόδου των ξενικών ειδών στα γλυκά Ευρωπαϊκά ύδατα.

Ακόμα, σύμφωνα με την έρευνα, η μεταφορά των ξενικών οργανισμών στις λίμνες και στα ποτάμια συμβαίνει και με την είσοδο των πλοίων στα κανάλια και στα ποτάμια της ηπειρωτικής Ευρώπης. Σήμερα το δίκτυο των εσωτερικών ευρωπαϊκών υδάτινων οδών που επιτρέπουν τη ναυσιπλοϊα, ξεπερνά τις 28.000 χιλιόμετρα. Καθώς κατασκευάζονται συνεχώς νέα τεχνητά κανάλια και εκσυγχρονίζονται τα υφιστάμενα, αναμένεται να διευκολυνθεί περαιτέρω η εισβολή ξενικών ειδών στο μέλλον, σε συνδυασμό και με την κλιματική αλλαγή, η οποία επίσης θα επιτείνει το πρόβλημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος