WWF: Μειώθηκαν κατά το ήμισυ οι θαλάσσιοι οργανισμοί σε 40 χρόνια

Για τη μείωση, κατά το ήμισυ από τη δεκαετία του 1970, του πληθυσμού των θαλάσσιων ζώων (θηλαστικά, πτηνά, ερπετά και ψάρια), λόγω της υπεραλίευσης, της ρύπανσης και των κλιματικών αλλαγών, έκανε λόγο η Μη Κυβερνητική Οργάνωση WWF.

«Όλα αυτά πηγάζουν από την ανθρώπινη δραστηριότητα: από την υπεραλίευση και τις εξορυκτικές βιομηχανίες ως την ανάπτυξη των ακτών και την ρύπανση, όπως και τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι οποίες ευθύνονται για την οξίνιση των ωκεανών και την υπερθέρμανση των θαλασσών», καταγγέλλει, σε νέα έκθεσή του, το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), η έδρα του οποίου βρίσκεται στην Ελβετία. Επιπλέον, επισημαίνουν οι υπεύθυνοι, «η όρεξη του ανθρώπου για ψάρι δεν έχει σταματήσει: Σε παγκόσμια κλίμακα, η μέση κατανάλωση ψαριών ανά κάτοικο αυξήθηκε από 9,9 κιλά τη δεκαετία του 1960 σε 19,2 κιλά το 2012».

Στην έκθεσή του, το WWF διευκρινίζει ότι ο δείκτης Ζωντανός Πλανήτης για τους θαλάσσιους πληθυσμούς, με τον οποίο υπολογίζεται η τάση που ακολουθούν οι πληθυσμοί των θαλάσσιων ζώων, «καταγράφει μια μείωση κατά 49% μεταξύ του 1970 και του 2012».

Σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης, ορισμένα ζωικά είδη είδαν τόσο μεγάλη μείωση που υπολογίζεται σχεδόν στο 75% του πληθυσμού τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψαν από την παρατήρηση συνολικά 5.829 πληθυσμών που ανήκουν σε 1.234 είδη. Η μεγαλύτερη μείωση του πληθυσμού των θαλάσσιων ζώων σημειώθηκε την περίοδο από το 1970 ως τα μέσα της δεκαετίας του 1980, μετά την οποία ακολούθησε μια σχετική σταθερότητα, προτού ξαναρχίσει, πρόσφατα, η φθίνουσα πορεία.

Συγκεκριμένα οι ειδικοί προειδοποιούν: «Κοραλλιογενείς ύφαλοι και υποθαλάσσια λιβάδια μπορεί να εξαφανιστούν ως το 2050, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Δεδομένου ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 25% όλων των θαλάσσιων ειδών ζει εκεί και ότι σχεδόν 850 εκατομμύρια άνθρωποι επωφελούνται άμεσα σε οικονομικό, κοινωνικό ή πολιτιστικό επίπεδο από αυτούς, μια εξαφάνιση των κοραλλιογενών υφάλων θα ήταν καταστροφική, με δραματικές συνέπειες για τις κοινότητες», υπογραμμίζει το WWF.

«Σε διάστημα μόνο μιας γενιάς, οι ανθρώπινες δραστηριότητες προκάλεσαν σοβαρή ζημιά στους ωκεανούς, με τον ρυθμό αλίευσης να ξεπερνά τους ρυθμούς αναπαραγωγής και την καταστροφή των ζωνών του γόνου», αναφέρει ο γενικός διευθυντής του WWF Μάρκο Λαμπερτίνι στον πρόλογο της σχετικής έκθεσης της ΜΚΟ.

Παράλληλα, το WWF επισημαίνει: ότι η μεγαλύτερη μείωση εντοπίζεται στα είδη που θεωρούνται ως βασικά στην αλιεία για εμπορικούς σκοπούς και στην αλιεία για την εξασφάλιση τροφής. Ανάμεσα στις λύσεις για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η ΜΚΟ αναφέρει στην έκθεση της την πρόταση για μια πιο λογική κατανάλωση και την προτεραιότητα στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος