Δημόπουλος: Μέχρι την επίτευξη συλλογικής ανοσίας, είναι αναμενόμενο να έχουμε περιόδους με αυστηρότερα μέτρα

Για την πιθανότητα να πάμε σε ένα lockdown τύπου Μαρτίου, αλλά και για το φως στο τούνελ από την επιτάχυνση των εμβολιασμών και το ελπιδοφόρο αντιφλεγμονώδες φάρμακο από το Ισραήλ μίλησε στην ΕΡΤ ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής Αιματολογίας – Ογκολογίας Αθανάσιος Δημόπουλος. 

Όπως ανέφερε ο κ. Δημόπουλος:

“Επιταχύνεται η διαδικασία των εμβολιασμών, καθώς το στοίχημα είναι να επιτύχουμε μία κάλυψη του πληθυσμού όσο πιο σύντομα γίνεται, γιατί ξέρουμε ότι μόνο αυτός είναι ο σίγουρος και ασφαλής τρόπος για έναν ριζικό έλεγχο της πανδημίας.

Εώς τότε είναι αναμενόμενο να έχουμε περιόδους με αυστηρότερα μέτρα, μέχρι να βελτιωθεί ο καιρός και να μειωθεί η ανάγκη να μένουμε σε κλειστούς χώρους και να αυξηθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Στο νοσοκομείο όπου εργάζομαι και έχω την εικόνα, σαφώς υπάρχει μία αύξηση των εισαγωγών στις μονάδες Covid, εξού και προκύπτει η ανάγκη και για αύξηση των ειδικών κλινών που νοσηλεύουν τους ασθενείς αυτούς.

Ο εμβολιασμός είναι το κλειδί. Ολοκληρώνοντας τη διαδικασία εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων μέσα σε ένα χρονικό διάστημα δύο μηνών, νομίζω ότι ήδη εξασφαλίζεται ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, ιδιαίτερα από άτομα που έχουν πιθανότητα να χρειάζονται νοσηλεία, οπότε παράλληλα ανακουφίζεται και η πίεση στο ΕΣΥ.

Προφανώς, για να κάνει εξαγγελίες ο Υπουργός Υγείας, υπάρχουν δεδομένα τα οποία δείχνουν ότι η φορά των εξελίξεων είναι τέτοια, που δεν θα είναι εύκολο να ελεγχθεί σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, αν δεν παρθούν μέτρα.

Να κρατάμε την αισιόδοξη προοπτική ότι όντως υπάρχει φως στο τούνελ, όντως προχωράει ο εμβολιασμός, και ελπίζουμε ότι με την αδειοδότηση περισσότερων εμβολίων και την επιτάχυνση της παραγωγής δημιουργούνται συνθήκες που δίνουν μια αισιοδοξία για τους επόμενους μήνες”.

Ελπιδοφόρο το νέο φάρμακο από το Ισραήλ

Όπως δήλωσε ο κ. Δημόπουλος: “Το φάρμακο που παρουσίασε χθες στο Ισραήλ ο κ. Νετανιάχου έχει όντως ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι έχει έναν πρωτότυπο μηχανισμό δράσης. Χορηγείται ως εισπνοή και έχει ως στόχο να προστατεύσει τους πνεύμονες από τη μεγάλη φλεγμονή που δημιουργεί σε ορισμένους ασθενείς ο ιός. Χωρίς να έχει σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες. Σε μία ομάδα ασθενών που δοκιμάστηκε τώρα, είχε εξαιρετικά καλά αποτελέσματα, τα οποία όπως πάντα στην ιατρική, πρέπει να εκδηλωθούν σε μεγαλύτερη ομάδα ασθενών και να γίνουν οι κατάλληλες κλινικές μελέτες”.

Να συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες, ακόμα και αν έχουμε εμβολιαστεί

“Φαίνεται ότι τα μέτρα τα οποία έχουμε, θα πρέπει να τα κρατάμε, έως ότου επιτευχθεί αυτό που λέμε συλλογική ανοσία”, εξήγησε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.

“Μόνο όταν ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, θα μπορούμε να έχουμε μια σημαντική χαλάρωση. Διότι εάν έρθουμε σε επαφή με τον ιό και έχουμε εμβολιαστεί, πολύ πιθανόν να προστατευόμαστε εμείς, αλλά μπορεί να το μεταδίδουμε”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος