ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛ. ΒΛΑΧΟΣ Φωτογραφία αρχείου

Η καθημερινή ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. Τα νέα κρούσματα είναι 81 και ακόμα 20 σε κρουαζιερόπλοιο ανοιχτά του Πειραιά. Πενήντα άτομα έχουν χάσει μέχρι σήμερα την ζωή τους από τον ιό, με μέση ηλικία τα 72 χρόνια. Επίσης, 90 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με μέση ηλικία τα 66 έτη. Τα συνολικά κρούσματα, μαζί με αυτά του κρουαζιερόπλοιου, είναι 1.415.

Έξι ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Έχουν διενεργηθεί ως σήμερα 17.350 εργαστηριακά τεστ.

Ο κ. Τσιόδρας επανήρθε στο θέμα των μασκών και στη χρήση τους στο γενικό κοινό υπενθυμίζοντας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ έχουν πει ότι μόνο τα άτομα με συμπτώματα του ιού και όσοι φροντίζουν γι’αυτά, καθώς βέβαια και επαγγελματίες υγείας, πρέπει να φορούν μάσκες.

«Το μέγιστο όφελος από τις μάσκες είναι στα νοσοκομεία, στο προσωπικό, στους ασθενείς και σε αυτούς που τους περιποιούνται. Εκεί χρειάζονται περισσότερο και μάλιστα με την τεράστια έλλειψη μασκών σε παγκόσμιο επίπεδο. Εξάλλου, αν όλοι μας τηρούσαμε τις σωστές αποστάσεις, δεν έχει νόημα η χρήση τους», επεσήμανε.

Παρ’όλα αυτά, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, ο κ. Τσιόδρας επικοινώνησε με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νόσων και τους ζήτησε να τοποθετηθούν επίσημα γι’αυτό το θέμα. Ο ΠΟΥ διαβεβαιώνει ότι η κύρια χρήση των μασκών είναι για την προστασία των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών.

Σήμερα Τετάρτη, στην ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, από ειδική ομάδα παιδιάτρων που περιλαμβάνει καθηγητές Πανεπιστημίου, εγκρίθηκαν ειδικές οδηγίες για βρέφη, παιδιά και εφήβους με ύποπτη ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη από το νέο ιό καθώς και θεραπευτικός αλγόριθμος για τη νόσο.

Απαντώντας σε ζητήματα που θέτουν κάποιοι επιστημονικοί κύκλοι για το αν καταγράφονται όλοι οι θάνατοι, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι αν είχαμε περισσότερους θανάτους θα είχε καταγραφεί ήδη η αύξησή τους σε ειδικό σύστημα παρακολούθησης των θανάτων που αφορά το σύνολο της χώρας. Η καταγραφή των θανάτων γίνεται από τα ληξιαρχεία των δήμων της χώρας σε πραγματικό χρόνο σχεδόν. Αφορά τους θανάτους που δηλώθηκαν κατά την εβδομάδα αναφοράς, συνήθως η προηγούμενη από την εβδομάδα που καταγράφονται. Τα δεδομένα αφορούν το σύνολο της χώρας και προέρχονται από το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης ληξιαρχικών πράξεων που λειτουργεί από το Μάιο του 2013.

Σε καραντίνα τίθεται από σήμερα, για 14 ημέρες, η κοινότητα Φούστανη της δημοτικής ενότητας Εξαπλατάνου στην Έδεσσα, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Αναφερόμενος σε «κάποιους λίγους που μιλούν για αυστηρό ύφος», είπε επικαλούμενος τον πρωθυπουργό ότι «είμαστε μια δημοκρατία της πειθούς» και σημείωσε πως την ηθική της ατομικής ευθύνης την έχουμε κάνει όλοι πράξη και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε όση άδικη κριτική κι αν δεχθούμε».

Επισήμανε οι συνεχείς εκκλήσεις και προειδοποιήσεις και η αυστηρότητά μας είναι για τους κάποιους λίγους συμπολίτες που αδιαφορούν, που θέτει με τόση απερισκεψία σε κίνδυνο όλη αυτή την τεράστια προσπάθεια, υποδειγματική για πολλές χώρες. Προειδοποίησε τους «ελάχιστα σε αριθμό αδιάφορους και απερίσκεπτούς που δυσκολεύονται να σκεφτούν την κρισιμότητα της κατάστασης και τον κινδύνους της δημόσιας υγείας, ότι δεν θα ανεχθούμε την ανεύθυνη στάση τους».

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών, αναγνωρίζοντας τις μέχρι σήμερα θυσίες τους και τόνισε πως «μαζί τους αγωνιζόμαστε καθημερινά».

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας λειτουργεί κανονικά και εξυπηρετεί τον κόσμο, ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά την ενημέρωση για την πανδημία του κορoνοϊού.

«Δεν υπάρχουν μόνο οι συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν κορoνοϊό, υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι έχουν ανάγκη από υπηρεσίες υγείας. Τις υπηρεσίες αυτές τις προσφέρει το κράτος τόσο σε πρωτοβάθμιο επίπεδο όσο και σε δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο», τόνισε. Είπε, ότι όλες οι δομές του συστήματος υγείας λειτουργούν κανονικά, όλες οι ειδικότητες είναι στα νοσοκομεία, όλα τα Κέντρα υγείας λειτουργούν και διαχειρίζονται κόσμο, τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα, όσο και στην επαρχία. Πρόσθεσε ότι ο κόσμος προσέρχεται είτε είναι ύποπτο κρούσμα είτε όχι και λαμβάνει τις υπηρεσίες που έχει ανάγκη. Σε ό,τι αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, επανέλαβε ότι παίζει και θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση για τον κορoνοϊό, διότι «θέλουμε τα ήπια και μέτρια περιστατικά να μην πηγαίνουν στο νοσοκομείο».

Ο κ. Κοντοζαμάνης είπε πώς πέραν από τα Κέντρα Υγείας που θα είναι αποκλειστικά για κορoνοϊό (6 στην Αττική), όλα τα άλλα προσφέρουν κανονικά τις υπηρεσίες υγείας και μάλιστα, όπως τόνισε για να μην πηγαίνει και άσκοπα σε αυτά ο κόσμος, μπορεί να εξυπηρετείται και τηλεφωνικά.

Συνεχίζεται η καραντίνα σε χωριά της Καστοριάς, Ξάνθης, Κοζάνης – Σε καραντίνα και η Φούστανη Εξαπλάτανου στην Έσεσσα

Χωρίς εξαιρέσεις και παραβάσεις τηρείται η καραντίνα σε 4 χωριά της Καστοριάς, της Κοζάνης και της Ξάνθης και ο χρονικός περιορισμός της κυκλοφορίας που επιβλήθηκε σε πέντε δημοτικές ενότητες. Οι κάτοικοι δείχνουν να έχουν κατανοήσει απόλυτα την αναγκαιότητα του μέτρου, για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού. Σε καραντίνα μπαίνει απόψε και για 14 ημέρες η δημοτική ενότητα Φούστανης Εξαπλάτανου στην Έδεσσα.

Μετά τον Εχίνο της Ξάνθης, τη Δραγασιά και τη Δαμασκηνιά, η Μεσοποταμία Καστοριάς είναι η 4η περιοχή της χώρας που βρίσκεται σε καραντίνα.

Κανείς δεν βγαίνει από την περιοχή και μπαίνουν μόνοι όσοι εξυπηρετούν τους αποκλεισμένους κατοίκους. Δηλαδή οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για τον ανεφοδιασμό σε τρόφιμα και φάρμακα, και οι κτηνοτρόφοι, για να φροντίσουν τα ζώα τους.

Εδώ και μέρες οι τοπικές αρχές στην Καστοριά επεξεργάζονται την εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων σε κοινότητες με πολλά κρούσματα, όπως το Δημοτικό Διαμέρισμα της Μεσοποταμίας, που φιλοξενεί το σχεδόν ένα πέμπτο των κρουσμάτων του νομού. Ήδη η Καστοριά μετρά 74 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 6 θανάτους από τον κορονοϊό.

Στα έξι χωριά της ευρύτερης περιοχής διαμένουν περίπου 5.000 κάτοικοι.

Μετά τη μεταφορά χθες υγειονομικού υλικού και ειδικού θαλάμου για την εξέταση όσων παρουσιάζουν συμπτώματα του κορονοϊού, το νοσοκομείο Καστοριάς αναμένεται να ενισχυθεί με δύο στρατιωτικούς γιατρούς και έξι νοσηλευτές, και τα Κέντρα Υγείας Ορεστίδος και Νεστορίου με δύο ασθενοφόρα.

Τα επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19 εφαρμόζονται ήδη στους Δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος και Νεστορίου και στους Δήμους Ξάνθης και Μύκης στη Θράκη.

Οι επιπλέον περιορισμοί στις μετακινήσεις δεν ξάφνιασαν τους κατοίκους της Ξάνθης, όπου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού ανέρχονται σε 20, αριθμός δυσανάλογα μεγάλος για τον πληθυσμό των 110.000 κατοίκων της.

Η θετική είδηση της ημέρας από την περιοχή είναι ότι κανένα από τα δείγματα των 150 φοιτητών που φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία στην Ξάνθη και τη Ροδόπη δεν ήταν θετικό στον κορονοϊό. Η θετική αυτή εξέλιξη άνοιξε το δρόμο να αποχωρήσουν από τα ξενοδοχεία στα οποία παρέμειναν προσωρινά σε καραντίνα, οι περισσότεροι από όσους είχαν έρθει στην Ελλάδα το χρονικό διάστημα από 27 έως και 29 Μαρτίου 2020.

Την αλληλεγγύη και την συμπαράστάση της στους κατοίκους, αλλά και τους υγειονομικούς εξέφρασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου που νωρίτερα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους δημάρχους της Ξάνθης και της Καστοριάς προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και την εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων. Μάλιστα η κ. Σακελλαροπούλου δήλωσε ότι μόλις ξεπεραστεί η κρίση θα είναι οι πρώτες περιοχές που θα επισκεφτεί.

Δεκαεπτά επιβεβαιωμένα κρούσματα νοσηλεύονται στα δύο νοσοκομεία της Κοζάνης. Ήδη στο «Μαμάτσειο» ξεκίνησε ο διαχωρισμός των ασθενών στα επείγοντα, για να μην υπάρχει συνωστισμός.

Σε μια προσπάθεια υποστήριξης και συμπαράστασης το Επιμελητηριο Κοζάνης διένειμε στην Αστυνομία, σε  επιχειρήσεις και εργαζόμενους της πόλης 1000 μάσκες.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: