Όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα μιας νέας Ολλανδικής μελέτης, η σοβαρή κατάθλιψη, γνωστή ως μείζων καταθλιπτική διαταραχή, είναι εντονότερη στους ηλικιωμένους απ’ ό,τι στους νεότερους σε ηλικία.

Οι ηλικιωμένοι με κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να παθαίνουν περισσότερα καταθλιπτικά επεισόδιά σε σχέση με τους νέους, ενώ συχνά νιώθουν μοναξιά. Ταυτόχρονα ενδέχεται να μην έχουν την απαραίτητη κοινωνική υποστήριξη, ενώ συνήθως πάσχουν και από άλλες χρόνιες ασθένειες και ενδέχεται να κάνουν χρήση περισσότερων αντικαταθλιπτικών. Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξαν οι επιστήμονες – με επικεφαλής τη δρα Ροξάν Σάακς, του Ιατρικού Κέντρου του Ελεύθερου Πανεπιστημίου (VU) του ‘Αμσντερνταμ– που στο πλαίσιο της έρευνάς τους συνέκριναν στοιχεία για 1.042 ανθρώπους ηλικίας 18 έως 88 ετών, οι οποίοι έπασχαν από μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.

Για διάστημα δύο ετών, οι ερευνητές παρακολουθούσαν και κατέγραφαν την εξέλιξη της κατάθλιψης ανάμεσα στις δύο ηλικιακές ομάδες, για να καταλήξουν τελικά στο συμπέρασμα ότι η ασθένεια επιδεινώθηκε πολύ περισσότερο στα άτομα της τρίτης ηλικίας.

Συγκεκριμένα φάνηκε ότι, μετά από μια διετία, οι ασθενείς άνω των 70 ετών είχαν διπλάσια έως τριπλάσια πιθανότητα, σε σχέση με τους ασθενείς 18-29 ετών, να συνεχίσουν να έχουν διάγνωση σοβαρής κατάθλιψη και να εμφανίζουν χρόνια συμπτώματα. Κατ’ επέκταση χρειάζεται περισσότερος χρόνος προκειμένου να σημειωθεί ύφεση των συμπτωμάτων στους ηλικιωμένους, ενώ οι ίδιοι παρουσιάζουν γενικά μικρότερη βελτίωση συγκριτικά με τους νεότερους.

Τα επιστημονικά δεδομένα μαρτυρούν ότι, σχεδόν ένας στους πέντε ενήλικες αναμένεται να έχει κάποιο επεισόδιο σοβαρής κατάθλιψης κάποια στιγμή στη ζωή του, ενώ η εξέλιξή του είναι συνήθως χειρότερη για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Ένα γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την αντιμετώπιση της κατάθλιψης στους ηλικιωμένους είναι η έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών τους, που έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών παρεμβάσεων, εξηγούν οι ειδικοί. Η επικεφαλής της έρευνας δήλωσε σχετικά: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι υπάρχει μια αυξανόμενη ανάγκη για θεραπεία της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής με τρόπο προσαρμοσμένο στην ηλικία των ασθενών. Σήμερα οι γηραιότεροι συχνά αντιμετωπίζονται με παρόμοιο τρόπο με τους νεότερους ασθενείς. Όμως πιστεύουμε ότι οι ηλικιωμένοι μπορεί να έχουν ανάγκη από μια διαφορετική θεραπεία, επειδή η σοβαρή κατάθλιψη σε αυτή τη φάση της ζωής φαίνεται να είναι πολύ πιο επίμονη από ό,τι σε άλλες φάσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Μοιράσου το άρθρο: