Τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επηρεάζονται οι γνωστικές και νοητικές δεξιότητες ενός ανθρώπου από τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες στις οποίες μεγαλώνει μελέτησαν επιστήμονες στην Ευρώπη.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τη δρα Πάβλα Τσερμάκοβα του Τσεχικού Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, στο πλαίσιο της έρευνάς τους ανέλυσαν -σε διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών- στοιχεία για 20.244 ανθρώπους από 16 ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι είχαν μέση ηλικία 71 ετών κατά την έναρξη της μελέτης.

Με την αξιοποίηση συγκεκριμένων τεστ, οι ειδικοί αξιολόγησαν τις γνωστικές δεξιότητες των συμμετεχόντων στην έρευνα, εστιάζοντας στις ικανότητες της σκέψης, της μάθησης, της επίλυσης προβλημάτων, καθώς και στη λειτουργία της μνήμης τους.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι το περιβάλλον όπου μεγαλώνουμε, αντανακλάται στο επίπεδο των γνωστικών δεξιοτήτων μας, όταν έχουμε πια μεγαλώσει» ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας.

Από τα δεδομένα προέκυψε ότι, οι άνθρωποι που είχαν μεγαλώσει σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες (4%) συγκέντρωσαν χαμηλότερη βαθμολογία στα τεστ σε σχέση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στην έρευνα. Επιπλέον, όσοι ανήκαν στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα  διαπιστώθηκε ότι είχαν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, μικρότερο ποσοστό απασχόλησης στο παρελθόν, υψηλότερο ποσοστό διαζυγίων, περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ ασκούνταν λιγότερο και είχαν χειρότερη υγεία σε σύγκριση με όσους δεν έζησαν σε συνθήκες ανέχειας κατά τα παιδικά τους χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: