Για επανεμφάνιση της χολέρας στη Ζάμπια προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Στην πρωτεύουσα της Ζάμπιας, την Λουζάκα, η χολέρα ευθύνεται για τον θάνατο 15 ανθρώπων, ενώ 547 έχουν νοσήσει. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), εξαιτίας της εποχής των βροχών που ξεκινάει, αναμένεται να σημειωθεί αύξηση των κρουσμάτων.

Η επιδημία της χολέρας ξέσπασε στις 28 Σεπτεμβρίου αλλά φάνηκε να εξασθενεί στις 20 Οκτωβρίου (με λιγότερα από πέντε κρούσματα μόλυνσης την εβδομάδα μέχρι τις 5 Νοεμβρίου). Ωστόσο, αργότερα παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων και την εβδομάδα που ξεκίνησε στις 26 Νοεμβρίου έφθασαν τα 136.

Απ’ όλες τις περιοχές στη Λουζάκα, κυρίως σημειώνονται κρούσματα στις πλέον πυκνοκατοικημένες συνοικίες, στην Τσιπάτα και την Κανιάμα, όπου οι ελλιπείς συνθήκες υγιεινής ευνοούν την εξάπλωση της νόσου.

Σε ανακοίνωση του, ο ΠΟΥ υπογραμμίζει: “Η έλευση της περιόδου των βροχών σε συνδυασμό με την ανεπαρκή προμήθεια πόσιμου νερού και τις πλημμελείς συνθήκες υγιεινής αυξάνουν τον κίνδυνο επιδημίας στην Λουζάκα και σε άλλα τμήματα της χώρας”.

Μεγάλος είναι επίσης ο κίνδυνος ξεσπάσματος της νόσου στον καταυλισμό προσφύγων της Ζάμπιας, Ντσελένγκε, ο οποίος απέχει περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα από την Λουζάκα και φιλοξενεί τουλάχιστον 60.000 πρόσφυγες, κυρίως από την ΛΔ του Κονγκό.

Η χολέρα μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα κόπρανα. Σωματίδια κοπράνων εισέρχονται στο στόμα από νερό ή τροφή που έχει μολυνθεί με το βακτήριο Vibrio cholerae. Αν δεν χορηγηθεί θεραπεία, η εξάπλωση της ασθένειας είναι ταχεία και μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο όποιου νοσεί ακόμα και μέσα σε λίγες ώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP /Khaled Kazziha, αρχείο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος