Η μεσογειακή διατροφή κινδυνεύει να χαθεί

Η μεσογειακή διατροφή, η λεγόμενη και “κρητική διατροφή”, μολονότι εκθειάζεται για τα οφέλη της την υγεία, χάνεται σταδιακά από τη Μεσόγειο, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση της παχυσαρκίας και των χρόνιων ασθενειών στην περιοχή.

Την προειδοποίηση αυτή έκανε τον περασμένο μήνα ο Οργανισμός Επισιτισμού και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

“Η περιοχή της Μεσογείου υφίσταται μια διατροφική μετάβαση” και απομακρύνεται από τις πανάρχαιες διατροφικές συνήθειες που θεωρούνται εδώ και πολύ καιρό το πρότυπο για μια ζωή με καλή υγεία, αναφέρει ο FAO σε μια έρευνά του που παρουσίασε στην Παγκόσμια Έκθεση του Μιλάνου.

Σύμφωνα με την έκθεσή αυτή, που συντάχθηκε σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο Ανωτέρων Μεσογειακών Αγρονομικών Σπουδών (CIHEAM), η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών σε όλη τη Μεσόγειο έχει πολλές αρνητικές συνέπειες: παχυσαρκία αλλά επίσης και αναπηρίες και πρόωρο θάνατο.

Η μεσογειακή ή κρητική διατροφή, που έχει αποδειχθεί από επιστημονικές μελέτες ότι προλαμβάνει τις καρδιαγγειακές παθήσεις, αποτελείται κατά κύριο λόγο από φρούτα, λαχανικά, άπαχο κρέας, ψάρι και ελαιόλαδο αντί για ζωικά λίπη. Η παγκοσμιοποίηση, οι εμπορικές συναλλαγές ειδών διατροφής και η αλλαγή του τρόπου ζωής, κυρίως η αλλαγή του ρόλου των γυναικών στην κοινωνία, μεταβάλλουν τις καταναλωτικές συνήθειες στη Μεσόγειο, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

“Ενώ ο υποσιτισμός μαστίζει πάντα τις νότιες περιοχές της Μεσογείου, οι χώρες της περιοχής αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερο τη μάστιγα της παχυσαρκίας”, ιδίως στα παιδιά, συνεχίζουν οι συντάκτες της έκθεσης. “Η μεσογειακή διατροφή είναι θρεπτική, καλά ενσωματωμένη στους τοπικούς πολιτισμούς, σέβεται το περιβάλλον και ευνοεί τις τοπικές οικονομίες” δήλωσε ο συντονιστής του προγράμματος Βιώσιμων Διατροφικών Συστημάτων του FAO, Αλεξάντρ Μέιμπεκ.

Όμως, καθώς εισάγονται ολοένα και περισσότερα προϊόντα από άλλες περιοχές και το αγροτικό τοπίο μεταμορφώνεται από τις μονοκαλλιέργειες, τα παραδοσιακά διατροφικά συστήματα υφίστανται τις επιπτώσεις της τροποποίησης των διατροφικών συνηθειών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μόνο το 10% των παραδοσιακών ποικιλιών φυτών καλλιεργούνται ακόμη σήμερα στην περιοχή της Μεσογείου. Ο τουρισμός, η εξάντληση των φυσικών πηγών και η απώλεια των παραδοσιακών γνώσεων συμβάλλουν στον ταχύτατο περιορισμό της γενετικής ποικιλομορφίας των φυτών και των ζώων σε όλη τη Μεσόγειο.

Στην Ελλάδα, όμως οι καταναλωτές συνεχίζουν να δείχνουν συνειδητά την προτίμηση τους στα τρόφιμα της Μεσογειακής Διατροφής. “Λόγω της οικονομικής κρίσης, οι Έλληνες εγκαταλείπουν τις παλιότερες διατροφικές συνήθειές τους που σχετίζονταν με φαγητό junk food, με πολλή κρεατοφαγία και φαγητά με πολλά trans λιπαρά. Τώρα, επιστρέφουν σιγά-σιγά στη Μεσογειακή Διατροφή που είναι πράγματι μοναδικής αξίας για την υγεία μας” δηλώνει στο ert.gr ο Διευθυντής Γαστρονομίας και Υπεύθυνος Δράσεων Επισιτισμού στις Μόνιμες Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων Κωνσταντίνος Μουζάκης.

“Ο Όμιλος για την Unesco Πειραιώς και Νήσων διοργανώνει πολύ συχνά εκδηλώσεις, σεμινάρια και ημερίδες όπου στο επίκεντρο βρίσκεται η Μεσογειακή Διατροφή και στόχο έχουν την ενημέρωση μεγάλων και μικρών, επιχειρηματιών της σίτισης αλλά και των απλών πολιτών. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη, γεγονός που μας χαροποιεί”, τονίζει επίσης, ο κ. Μουζάκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος