ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καλπάζει η πανδημία του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο. Τον κώδωνα του κίνδυνου για εκτόξευση του αριθμού κρουσμάτων του CoViD-19 κρούει ο Νότος της Ιταλίας. Στις ΗΠΑ, οι εκτιμήσεις για τον χρόνο και την έκταση της κορύφωσης της πανδημίας αναθεωρούνται επί τα χείρω. Τα κρούσματα φθάνουν σχεδόν στις 70.000, οι θάνατοι τους 1050, με τη Νέα Ορλεάνη και τη Νέα Υόρκη να είναι στο επίκεντρο της πανδημίας.

Οι ΗΠΑ στην 3η θέση των χωρών που πλήττονται

Συγκεκριμένα, η Νέα Ορλεάνη αναδύεται ως η επόμενη μεγάλη πρόκληση για την δημόσια υγεία, παρουσιάζοντας την μεγαλύτερη αυξητική τάση κρουσμάτων παγκοσμίως, σύμφωνα με ανάλυση του πανεπιστημίου της πολιτείας της Λουιζιάνα, όπου, με τα παρόντα δεδομένα διασποράς της νόσου, υπάρχουν φόβοι πως το σύστημα υγείας δεν θα μπορέσει να αντέξει περισσότερο από μία εβδομάδα.

Σημαντική παραμένει η εικοτολογία για το χρονικό πλαίσιο της ενδεχόμενης χαλάρωσης ή και άρσης των όρων φυσικής αποστασιοποίησης. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει επανειλημμένως εκφραστεί υπέρ της ταχύτερης παρά βραδύτερης επανεκκίνησης της βαρέως ζημιούμενης οικονομίας, ενώ η επιστημονική κοινότητα τονίζει πως το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στην προτέρα καθημερινότητα εξαρτάται από τον ιό και μόνο.

Συγχρόνως, η βαρύτητα της κατάστασης της οικονομίας φαίνεται στις εκτιμήσεις για τις απώλειες θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3 εκατομμύρια. Ως μέτρο σύγκρισης, αναφέρεται, πως μέχρι τώρα η μεγαλύτερη εβδομαδιαία αυξητική μεταβολή του πλήθους των ανέργων ήταν 695.000. Η Goldman Sachs εκτιμά πως η ανεργία θα φτάσει τους επόμενους μήνες το 13%.

Ομόφωνα ενέκρινε η Γερουσία το μεγαλύτερο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, ύψους 2 τρισεκατομμυρίων. Το νομοσχέδιο προβλέπει, εκτός των άλλων, 130 εκατομμύρια  για τα νοσοκομεία και από 1200 δολάρια για τους πολίτες με εισόδημα έως 75.000 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα κάλεσε τους Αμερικανούς που επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα, να εγκαταλείψουν τη Ρωσία πριν διακοπεί η αεροπορική σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού.

Από τα μεσάνυχτα της 27ης Μαρτίου η Ρωσία θα διακόψει όλες τις αεροπορικές συνδέσεις. Η ρωσική κυβέρνηση έδωσε εντολή στην υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Ρωσίας (Rosaviatsya) να ακυρώσει από την εν λόγω ώρα όλες τις πτήσεις που πραγματοποιούνται από τα ρωσικά αεροδρόμια προς τις ξένες χώρες και αντίστροφα, με εξαίρεση εκείνες που μεταφέρουν από το εξωτερικό Ρώσους πολίτες καθώς και πτήσεις που πραγματοποιούνται ειδικά με απόφαση της κυβέρνησης.

Το Πεκίνο μειώνει δραστικά τις διεθνείς πτήσεις από την Κυριακή

Η Κίνα θα επιβάλει από την Κυριακή δραστική μείωση των διεθνών πτήσεων από και προς τη χώρα λόγω της επιδημίας του Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα το εθνικό Γραφείο Πολιτικής Αεροπορίας.

Η Κίνα κατέγραψε 67 νέα κρούσματα μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης, έναντι 47 την προηγούμενη ημέρα.

Όλα τα νέα κρούσματα είναι εισαγόμενα. Πρόκειται για ταξιδιώτες από το εξωτερικό, το 90% αυτών είναι Κινέζοι πολίτες.

Και τα 47 νέα κρούσματα που είχαν καταγραφεί έως αργά το βράδυ της Τρίτης ήταν εισαγόμενα.

Η επαρχία Χουμπέι, με πληθυσμό 60 εκατομμύρια κατοίκους, δεν κατέγραψε νέα κρούσματα την Τετάρτη και άνοιξε τα σύνορά της.

Στο μεταξύ, αμαξοστοιχίες άρχισαν σήμερα να φθάνουν στο Πεκίνο από την επαρχία Χουμπέι, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν που ήταν η εστία της επιδημίας.

Εκατοντάδες άνθρωποι που φτάνουν στο Πεκίνο σιδηροδρομικώς από τη Χουμπέι είτε λαμβάνουν την εντολή να απομονωθούν στο σπίτι είτε τίθενται σε κεντρική καραντίνα, δηλαδή σε σημεία που υποδεικνύουν οι αρχές οι οποίες και παρακολουθούν την υγεία των αφιχθέντων, δήλωσε ο Μάο Γιουν, αξιωματούχος στον σιδηροδρομικό σταθμό του δυτικού Πεκίνου.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται τώρα σε 81.285. Η επιτροπή ανέφερε συνολικά 3.287 θανάτους έως αργά το βράδυ της Τετάρτης, έξι παραπάνω σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

Συνομιλία Πούτιν-Μακρόν για τα μέτρα κατά του κορονοϊού

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν κατά την οποία υπήρξει ενημέρωση για τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού που λαμβάνει ο καθένας στην χώρα του, όπως και για το πώς προσπαθούν να περιορίσουν τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες από την πανδημία του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Παράλληλα οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τον επαναπατρισμό των πολιτών τους στις χώρες τους όπως και για τους όρους μεταφοράς ιατρικού εξοπλισμού.

Οι δύο ηγέτες, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν συζήτησαν το θέμα της άρσης των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Ρωσίας.

Ιταλία: 712 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο

Υψηλότερος είναι ο αριθμός των νεκρών στην Ιταλία απ’ αυτόν που ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, καθώς στον απολογισμό δεν είχαν προστεθεί οι ασθενείς που έχασαν την ζωή τους στην βόρεια περιοχή Πεδεμόντιο.

Κατά συνέπεια, το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους στην χώρα, λόγω του ιού, 712 άνθρωποι και όχι 662, όπως είχε αναφερθεί αρχικά από τις ιταλικές αρχές.

Έκκληση για βοήθεια από τον Ιταλικό νότο

Στην Ιταλία, οι  κυβερνήτες των περιφερειών της Πούλια και της Καμπάνια, απευθύνουν δραματική έκκληση για βοήθεια στην Κυβέρνηση, προβλέποντας κατάρρευση, όλων των των μέτρων που έχουν ληφθεί έως σήμερα για αναβάθμιση του συστήματος Υγείας του Νότου. Και οι δύο δηλώνουν, ότι έκαναν αίτηση για μάσκες και αναπνευστήρες, αλλά όπως επισημαίνουν, από όσα ζήτησαν, ελάχιστα έφθασαν στις περιφέρειές τους.

Ο κυβερνήτης της Καμπάνια, αποφάσισε χθες το βράδυ τον πλήρη αποκλεισμό της περιφέρειας έως τις 14 Απριλίου, ενώ επικρίνει την κυβέρνηση για την διαχείριση της κρίσης στον Νότο. Ο ΕΟΦ της Ιταλίας ανακοίνωσε τη συνταγογράφηση του φαρμάκου κατά του HIV,  για την καταπολέμηση του κορoνοϊού.

Αρνητικό ανακοινώθηκε το τεστ για κορονοϊό, του ποντίφηκα Πάπα Φραγκίσκου

Στην Ισπανία, παράταση της καραντίνας έως τις 11 Απριλίου 

Στην Ισπανία, η ισπανική Βουλή ενέκρινε την παράταση της καραντίνας ως τις 11 Απριλίου αλλά και τα οικονομικά μέτρα ύψους 200δις ευρώ για την υγειονομική και οικονομική κρίση που πρότεινε η κυβέρνηση Σάντσεθ.  Απείχαν μόνο δυο εθνικιστικά κόμματα.

Ο Πέδρο Σάντσεθ επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν και αντάλλαξαν απόψεις για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Η Υπουργός ισότητας που είχε προσβληθεί από τον ιό αναλαμβάνει σήμερα και πάλι καθήκοντα . Επανήλθε και ο υπουργός Υγείας ο οποίος ήταν σε υποχρεωτική καραντίνα. Εν τω μεταξύ νοσηλεύεται η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης η οποία διαγνώστηκε χθες με κορονοϊό. Έως τώρα στη χώρα έχουν καταγραφεί  4.089 θάνατοι από τον κορονοϊό, 3.679 ασθενείς βρίσκονται στην εντατική, 31.912 νοσηλεύονται και 56.188 τα κρούσματα. Ταυτόχρονα παρατηρείται σταθεροποίηση του ποσοστού των εισαγωγών στα νοσοκομεία αλλά και στην εντατική καθώς και αύξηση όσων αποθεραπεύτηκαν, που ανέρχονται σε 7.015, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό. Ο στρατός αποφορτίζει νοσοκομεία της Μαδρίτης και μεταφέρει τα πιο ελαφρά  περιστατικά σε  υπαίθρια νοσοκομεία.

Προβληματίζει η αύξηση των κρουσμάτων στην Γαλλία

Στη Γαλλία, που μετρά πάνω από 1300 θανάτους, προβληματίζει η συνεχώς αυξανόμενη λίστα των κρουσμάτων, καθώς ακόμη 40.000 άτομα διαγνώστηκαν θετικά στον ιό χωρίς όμως να έχουν υποβληθεί σε τεστ.  Προσπάθεια γίνεται για να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία της Αλσατίας, που μάλιστα επισκέφθηκε και ο πρόεδρος Μακρόν. Με τρένο υψηλής ταχύτητας μεταφέρθηκαν 20 ασθενείς από το Στρασβούργο προς άλλη περιοχή της χώρας, ενώ ενώ ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται στα όριά του.

Βρετανία: Στις 10.000 τα κρούσματα – Πακέτο στήριξης δύο εκατομμυρίων λιρών

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, 465 είναι οι νεκροί από τον κορονοϊό, ενώ τα κρούσματα πλησιάζουν τα 10.000. Η Βρετανική κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι υπό πίεση ως προς το ζήτημα της επιβεβαίωσης της αποτελεσματικότητας των τεστ αντισωμάτων προτού βγουν προς διαθεσιμότητα, ενώ μέτρα για την κρίση αναμένεται να ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών.  Μια 36χρόνη μητέρα τριών παιδιών κατέληξε από τη νόσο, παρότι είχε καλέσει τον αριθμό έκτακτης ανάγκης απ΄όπου της επισημάνθηκε ότι δεν ήταν σε προτεραιότητα. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι 19 φυλακισμένοι σε 10 φυλακές έχουν διαγνωστεί με τη λοίμωξη. Περισσότεροι από 500.000 εθελοντές θα ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δέκα επιπλέον κτήρια στη Βρετανία θα ενισχυθούν με κλίνες, για τη θεραπεία ασθενών με κορονοϊό.

Μειωμένη κατά 13% ήταν η σημερινή κίνηση στο μετρό του Λονδίνου.

Πακέτο στήριξης, ύψους δύο εκατομμυρίων λιρών, θα ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών. Περαιτέρω μέτρα αναμένονται και από την Τράπεζα της Αγγλίας η οποία έχει  ήδη δυο φορές  προβεί σε μείωση των επιτοκίων.

Ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν πρότεινε να δημιουργηθεί μια προσωρινή μορφή παγκόσμιας κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ιατρικής και οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία Covid-19.

Ιρλανδία: Υπερδιπλασιασμός των κρουσμάτων σε μια μέρα

Η Ιρλανδία κατέγραψε σήμερα 10 θανάτους ανθρώπων που είχαν μολυνθεί από τον Covid-19, υπερδιπλασιάζοντας τον συνολικό αριθμό αυτών σε 19, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Η χώρα κατέγραψε επίσης επιπλέον 255 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού, ανεβάζοντας σε 1.819 το σύνολο.

Ο επικεφαλής υπηρεσιών υγείας, Τόνι Χόλοχαν δήλωσε πως είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για τις μολύνσεις σε γηροκομεία και εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που εισάγονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Επιστρέφουν από την Κων/πολη οι «εγκλωβισμένοι» Έλληνες

Με έκτακτη πτήση της Aegean επιστρέφουν σήμερα από την Κωνσταντινούπολη, Έλληνες πολίτες που είχαν εγκλωβιστεί στην Τουρκία. Σε διάγγελμα του ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η επιδημία θα ξεπεραστεί σε 2 με 3 εβδομάδες και ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν υπομονή.

Ανησυχητική η εξάπλωση του κορονοϊού στην Αφρική

Καμπανάκι για την ανησυχητική εξάπλωση του κορονοϊού στις χώρες της Αφρικής και στο πως μπορούν να εξελιχθούν σε μόνιμη εστία μετάδοσης του κορονοιού, αν δεν ελεγχθεί η κατάσταση, χτύπησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ έκανε λόγο για πρωτοφανή κρίση με την οποία είναι αντιμέτωπη η ανθρωπότητα και εστίασε σε ένα πρωτόκολλο ενεργειών από όλα τα κράτη για να περιοριστεί η πανδημία.

Στο Βέλγιο, που έχει επιβάλει αυστηρά μέτρα περιορισμών, η υπουργός Υγείας, Μάγκι ντε Μπλοκ, δήλωσε σήμερα ότι θα χρειαστούν ακόμη 8 με 10 ημέρες για να αποτιμηθεί η απόδοση των μέτρων. Τα κρούσματα έφτασαν 6235 και οι θάνατοι τους 220.

Στην Ολλανδία, οι αρχές, τώρα, συλλέγουν δεδομένα σχετικά με τη γεωγραφική εξάπλωση του ιού, με αναλύσεις λημμάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Δεν θέλουν να παραβούν τους κανόνες προστασίας των προσωπικών δεδομένων με στοιχεία από τις τηλεφωνικές συσκευές. Αλλά, παρά τη βοήθεια του στρατού, το σύστημα Υγείας δεν μπορεί να αντέξει την πίεση από την εκθετική αύξηση των νοσηλευομένων. Η Ολλανδία καταγράφει 6417 κρούσματα και 276 θανάτους.

Αρμενία: Ο πρώτος θάνατος από τον κορονοϊό

Μια 72χρονη γυναίκα, που είχε διαγνωστεί με τον νέο κορονοϊό έγινε το πρώτο θύμα το πρώτο θύμα του Covid-19 στην Αρμενία, έγινε γνωστό από την εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Υγείας,

Η Αρμενία, με πληθυσμό 3 εκατομμυρίων ανθρώπων, έχει καταγράψει 290 κρούσματα του κορονοϊού έως σήμερα.

Ρουμανία: Στους 18 οι νεκροί

Μία γυναίκα, ηλικίας 76 ετών, η οποία αντιμετώπιζε χρόνιες παθήσεις και νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της περιφέρειας Κλουζ, είναι το 18ο θύμα του κορονοϊού στη Ρουμανία, όπως ανακοίνωσε η Ομάδα Στρατηγικής Επικοινωνίας.

Κύπρος: Δεκατέσσερα νέα κρούσματα

Δεκατέσσερα νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσαν το απόγευμα οι κυπριακές αρχές.

Σε σύνολο κρουσμάτων στην Κύπρο ο αριθμός ανήλθε στα 146, εκ των οποίων τα 76 είναι από επαφές.

Κόστα Ρίκα: Οι αρχές ανακοίνωσαν 30 νέα κρούσματα

Ο υπουργός Υγείας στην Κόστα Ρίκα Ντανιέλ Σάλας ανακοίνωσε σήμερα ότι καταγράφηκαν 30 νέα κρούσματα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 231.

H χώρα κατέγραψε τον πρώτο νεκρό από τον νέο κορονοϊό στις 19 Μαρτίου.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Γ. Συριόπουλος, Θ. Παπαιωάννου, Δ. Μακρή, Α. Φερεντίνου, Α. Μόρντουντακ. Κ. Μαυρής, Ν. Καντζάβελου, Κ. Δαβάνης

Μοιράσου το άρθρο: