Τα τρία διαφορετικά εξελικτικά «μονοπάτια» που ακολουθεί ο καρκίνος του νεφρού ανακάλυψαν επιστήμονες από τη Βρετανία. Τα τρία αυτά «μονοπάτια» οδηγούν σε τρεις διαφορετικές μορφές της νόσου, επισημαίνουν οι επιστήμονες και εξηγούν ότι οι έρευνες τους, σε σχέση με την εν λόγω ανακάλυψη, θα τους βοηθήσουν να διαπιστώσουν ποιοι από αυτούς τους τύπους καρκίνου είναι επιθετικοί και ποιοι όχι.

Σύμφωνα με μια άλλη Βρετανική έρευνα, ο καρκίνος του νεφρού μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και από την παιδική ηλικία, ως μια ασθένεια που μετέπειτα μπορεί να εξελιχθεί  ως και 40 ή 50 χρόνια πριν από τη διάγνωση της νόσου, χωρίς απαραίτητα να δώσει αρχικά κάποια «σημάδια».

Για τις ανάγκες της μελέτης τους, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ, του Νοσοκομείου Royal Marsden και του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής την ογκολόγο δρα Σάμρα Τουράτζλικ, ανέλυσαν περισσότερα από 1.000 δείγματα όγκων από 100 ασθενείς με καρκίνο του νεφρού, προκειμένου να ανακατασκευάσουν για κάθε ασθενή την αλληλουχία των γενετικών γεγονότων που οδήγησαν στον καρκίνο.

Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι, υπάρχουν τρεις εξελικτικοί τύποι της νόσου. Ο πρώτος τύπος ακολουθεί ένα αργό μονοπάτι εξέλιξης και ποτέ δεν γίνεται επιθετικός. Ο δεύτερος τύπος, αντίθετα, δημιουργεί τους πιο επιθετικούς όγκους, μέσα από γρήγορες γενετικές βλάβες ήδη από τα αρχικά στάδια της ανάπτυξης της νόσου.

Ο τρίτος τύπος καρκίνου του νεφρού έχει μια ενδιάμεση εξέλιξη, καθώς αποκτά την ικανότητα εξάπλωσης, αλλά οι γενετικές μεταλλάξεις που προκαλεί πραγματοποιούνται αργά. Οι όγκοι αυτοί συνήθως μεγαλώνουν σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και συχνά μόνο σε μια περιοχή. Οι πληθυσμοί των καρκινικών κυττάρων από τους οποίους αποτελούνται δεν είναι όλοι επιθετικοί.

Για την επιβεβαίωση των ευρημάτων τους, οι επιστήμονες ανέλυσαν επίσης στοιχεία από ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από καρκίνο του νεφρού.

Η επικεφαλής της έρευνας ανέφερε σχετικά: «Η πρόγνωση των ασθενών που έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του νεφρού, διαφέρει πολύ μεταξύ τους. Δείξαμε για πρώτη φορά ότι αυτές οι διαφορές έχουν τη ρίζα τους στο διακριτό τρόπο που αυτοί οι καρκίνοι εξελίσσονται. Η γνώση για το επόμενο βήμα στην εξελικτική πορεία κάθε καρκίνου, θα βοηθήσει στην εξατομίκευση της θεραπείας για κάθε ασθενή μέσα στην επόμενη δεκαετία».

Σκοπός είναι, χάρη στις νέες πληροφορίες, οι ασθενείς με τους λιγότερο επιθετικούς όγκους να μην υποβάλλονται πλέον σε χειρουργική επέμβαση, αλλά να παρακολουθείται η κατάσταση της υγείας τους και με βάση τα στοιχεία να αποφασίζεται κάθε φορά πώς θα αντιμετωπίζεται η ασθένεια τους.

Από τη λεπτομερέστερη ανάλυση των όγκων φάνηκε επίσης μια σειρά από χρωμοσωμικά χαρακτηριστικά που διακρίνουν τα κύτταρα στους πρωτογενείς όγκους που θα οδηγήσουν σε δευτερογενείς όγκους, από τα κύτταρα τα οποία δεν εγκαταλείπουν τον αρχικό όγκο για να προκαλέσουν μεταστάσεις. Μελλοντικά, η ανίχνευση δύο χρωμοσωμικών μεταβολών που αποτελούν προάγγελο των μεταστάσεων, θα αποτελέσει σημαντικό βιοδείκτη για τον εντοπισμό των επιθετικών καρκίνων, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το άρθρο: