Ο ΠΟΥ και η UNICEF προειδοποιούν για τη μείωση των εμβολιασμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Η πανδημία του κορονοϊού έχει οδηγήσει σε απότομη πτώση του αριθμού των παιδιών που εμβολιάζονται σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και την UNICEF, καθώς είχε αντίκτυπο στις εκστρατείες εμβολιασμού στα τρία τέταρτα 82 χωρών. Αυτό οφείλεται στα προβλήματα στην παροχή και τη χρήση των υπηρεσιών ανοσοποίησης που έφερε η πανδημία.

Τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ και της UNICEF για το 2019, θετικές εξελίξεις όπως η επέκταση του εμβολίου HPV σε 106 χώρες και η μεγαλύτερη προστασία των παιδιών από περισσότερες ασθένειες, κινδυνεύουν να ακυρωθούν.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα για τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2020, σημειώνεται σημαντική μείωση του αριθμού των παιδιών που λαμβάνουν το εμβόλιο κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκκύτη (DTP3) και είναι η πρώτη φορά σε 28 χρόνια που συμβαίνει αυτό.

«Τα εμβόλια είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία στην ιστορία της δημόσιας υγείας και τώρα ανοσοποιούνται περισσότερα παιδιά από ποτέ», δήλωσε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Αλλά η πανδημία έχει θέσει σε κίνδυνο αυτά τα κεκτημένα. Η ταλαιπωρία και συχνά οι θάνατοι που προκαλούνται από την μη-ανοσοποίηση των παιδιών, θα μπορούσε να είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που προκαλεί ο COVID-19. Αλλά δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Τα εμβόλια μπορούν να παραδοθούν με ασφάλεια, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας και καλούμε τις χώρες να διασφαλίσουν τη συνέχιση αυτών των ουσιαστικών προγραμμάτων σωτηρίας».

Ο ΠΟΥ και η UNICEF προειδοποιούν για τη μείωση των εμβολιασμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Στασιμότητα του παγκόσμιου ποσοστού κάλυψης ανοσοποίησης

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΠΟΥ και της UNICEF, η πρόοδος στην κάλυψη ανοσοποίησης βρισκόταν στο 85% για τα εμβόλια DTP3 και ιλαράς πριν τον COVID-19. Η πιθανότητα ενός παιδιού που γεννιέται σήμερα να εμβολιαστεί με όλα τα συνιστώμενα εμβόλια μέχρι τα 5 πρώτα του έτη, είναι μικρότερη από 20%.

Το 2019, σχεδόν 14 εκατομμύρια παιδιά δεν έκαναν τα απαραίτητα εμβόλια. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά ζουν στην Αφρική και είναι πιθανό να μην έχουν πρόσβαση σε άλλες υπηρεσίες υγείας. Τα δύο τρίτα των παιδιών ζουν σε 10 χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος: Αγκόλα, Βραζιλία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Αιθιοπία, Ινδία, Ινδονησία, Μεξικό, Νιγηρία, Πακιστάν και Φιλιππίνες.

Πρόοδος και προκλήσεις, ανά χώρα και περιοχή

Παρόλα αυτά, οι δυο οργανισμοί σημειώνουν ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος. Η περιφερειακή κάλυψη για την τρίτη δόση DTP στη Νότια Ασία έχει αυξηθεί κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία 10 χρόνια, ιδίως σε ολόκληρη την Ινδία, το Νεπάλ και το Πακιστάν. Ωστόσο, χώρες που είχαν σημειώσει σημαντική πρόοδο, όπως η Αιθιοπία και το Πακιστάν, κινδυνεύουν τώρα εάν οι υπηρεσίες ανοσοποίησης δεν αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατό.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, όπου η ιστορικά υψηλή κάλυψη έχει μειωθεί την τελευταία δεκαετία. Στη Βραζιλία, τη Βολιβία, την Αϊτή και τη Βενεζουέλα, η κάλυψη ανοσοποίησης μειώθηκε κατά τουλάχιστον 14 ποσοστιαίες μονάδες από το 2010.

Καθώς η παγκόσμια νοσηλευτική κοινότητα προσπαθεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος λόγω των διαταραχών που επέφερε ο COVID-19, η UNICEF και ο ΠΟΥ υποστηρίζουν τις χώρες στις προσπάθειές τους να επαναφέρουν τον εμβολιασμό με τους παρακάτω τρόπους:

  • Την αποκατάσταση των κατάλληλων υπηρεσιών έτσι ώστε οι χώρες να μπορούν να παρέχουν με ασφάλεια, υπηρεσίες εμβολιασμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τηρώντας πάντα τα μέτρα ασφαλείας και παρέχοντας προστατευτικό εξοπλισμό στο νοσηλευτικό προσωπικό.
  • Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας θα πρέπει να μπορούν να επικοινωνούν με τους φροντιστές των παιδιών και να τους ενημερώνουν ότι οι υπηρεσίες λειτουργούν κανονικά και με τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.
  • Διορθώνοντας τα κενά κάλυψης και ανοσίας.
  • Την επέκταση των υπηρεσιών ρουτίνας με σκοπό την προσέγγιση κοινοτήτων, στις οποίες ζουν μερικά από τα πιο ευάλωτα παιδιά.

ΠΗΓΗ: WHO

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος