«Ο SARS-CoV-2 δεν θα φύγει από τη ζωή μας», εκτιμούν οι επιστήμονες

Ο νέος κορονοϊός ήρθε για να μείνει. Αυτή είναι -σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα- η εκτίμηση των ειδικών όπως επισημαίνεται σε άρθρο, στην ιστοσελίδα του αμερικάνικου περιοδικού “The Atlantic”. Επιδημιολόγοι, λοιμωξιολόγοι, και ερευνητές στους τομείς της ιατρικής τονίζουν πως, αν υπήρξε κάποια περίοδος που ο ιός θα μπορούσε να περιοριστεί, αυτή έχει ήδη περάσει. Έτσι, οι ειδήμονες θεωρούν πως από εδώ και στο εξής θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον SARS-CoV-2 στην καθημερινότητά μας.

Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν μολυνθεί, ως τώρα, με τον ιό που προκαλεί τη νόσο Covid-19. Αυτά είναι μόνο τα κρούσματα που έχουν διαγνωσθεί. Ο νέος κορονοϊός έχει επίσης οδηγήσει στο θάνατο περίπου 740.000 ασθενείς σε όλον τον κόσμο. Και απ’ ό,τι φαίνεται, καθώς δεν μπορεί να «ηττηθεί» εύκολα θα συνεχίσει να απασχολεί την επιστημονική κοινότητα -και όχι μόνο- για πολύ καιρό ακόμη. Όπως πιστεύουν οι ειδικοί, κάποτε η πανδημία θα τελειώσει επειδή αρκετοί άνθρωποι θα έχουν προσβληθεί από τον ιό (και θα έχουν αποκτήσει αντισώματα) ή θα έχουν εμβολιαστεί. Ωστόσο ο κορονοϊός θα εξακολουθεί να κυκλοφορεί ανάμεσά μας σε πιο χαμηλά επίπεδα, ακόμη και αν υπάρχουν κάποια αποτελεσματικά εμβόλια. Οι εμβολιασμοί μπορεί να «θωρακίσουν» τους ανθρώπους απέναντι στον SARS-CoV-2, αλλά δεν πρόκειται να εξαφανίσουν των ιό. Ας θυμηθούμε –αναφέρεται στο άρθρο του “The Atlantic”- ότι εμβόλια υπάρχουν ήδη για δεκάδες ιούς, αλλά μόνο αυτός της ευλογιάς έχει εξαφανιστεί από τον πλανήτη (και για να γίνει αυτό χρειάστηκε να περάσουν 15 χρόνια).

Τον χειμώνα που μας πέρασε οι αρμόδιοι για τη δημόσια υγεία ήταν περισσότερο αισιόδοξοι, καθώς πίστευαν ότι ο νέος κορονοϊός θα μπορούσε να εξαλειφθεί. Στα τέλη του 2002, ένας άλλος κορονοϊός, ο SARS εμφανίστηκε στη Γη μολύνοντας περισσότερα από 8.000 άτομα. Εντούτοις, η εξάπλωση του συγκεκριμένου ιού περιορίστηκε και το 2004 έπαψε να αποτελεί πρόβλημα για τους ανθρώπους. Αλλά ο νέος κορονοϊός διαφέρει από τον προηγούμενο ως προς τα εξής: μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα και όσοι προσβάλλονται από αυτόν είναι πιθανό να μην παρουσιάσουν κανένα σύμπτωμα. Ως εκ τούτου, οι στρατηγικές βάσει των οποίων εξοντώθηκε, στο παρελθόν, ο SARS δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην περίπτωση του νέου κορονοϊού, αφού ορισμένοι τον μεταδίδουν στους συνανθρώπους τους χωρίς καν να γνωρίζουν ότι οι ίδιοι νοσούν.

«Ο SARS-CoV-2 δεν θα φύγει από τη ζωή μας», εκτιμούν οι επιστήμονες
Φωτό: AP/Fernando Vergara

Ο επιδημιολόγος Στέφεν Μορς, του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, δήλωσε σχετικά: «Είναι πολύ απίθανο ότι αυτήν τη φορά θα μπορέσουμε να κηρύξουμε τη νίκη που είχαμε πετύχει εναντίον του SARS».

Κατά την άποψη του Γιονατάν Γκραντ, λοιμωξιολόγου στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το τι θα συμβεί στη συνέχεια με την Covid-19 θα εξαρτηθεί από την ισχύ και τη διάρκεια της ανοσίας έναντι του νέου ιού. Σύμφωνα με το μοντέλο που ανέπτυξε ο ίδιος και οι συνεργάτες του, όσο λιγότερο διαρκεί η ανοσία τόσο δυσκολότερο θα είναι να «εξαφανιστεί» ο ιός. Ο ιολόγος Τίμοθι Σίαν, του Πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα, αναφέρει από την πλευρά του: Ακόμη κι αν ο SARS-CoV-2 εξαφανιστεί από τους ανθρώπους, θα συνεχίσει να κυκλοφορεί στα ζώα, από όπου κάλλιστα θα μπορεί να εξαπλωθεί ξανά στους ανθρώπους.

Προς το παρόν, οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις των επιστημόνων βλέπουν τη νόσο Covid-19 να γίνεται λιγότερο επικίνδυνη χάρη σε εμβόλια και σε αποτελεσματικότερες μελλοντικές θεραπείες. Οι περισσότερο αισιόδοξοι από τους ειδικούς ευελπιστούν ακόμη ότι ο SARS-CoV-2 θα μετατραπεί, σταδιακά, σε έναν εποχικό αναπνευστικό ιό, όπως είναι οι τέσσερις κορονοϊοί (229E, OC43, NL63 και HKU1) που προκαλούν κοινά κρυολογήματα.

«Λογικά και ο νέος ιός θα γίνει λιγότερο φονικός με το πέρασμα του χρόνου, σε συνδυασμό με την ανοσία χάρη στα εμβόλια», επισημαίνει ο Βινίτ Μενασέρι, ειδικός ερευνητής που μελετά τους κορονοϊούς στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Η Ρουθ Κάρον, ερευνήτρια εμβολίων στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, συμπληρώνει σχετικά: «Νομίζω ότι ο κορονοϊός θα είναι μαζί μας και στο μέλλον. Αλλά μαζί μας είναι και η γρίπη, χωρίς να θέτει εκτός λειτουργίας τις κοινωνίες μας. Συνεπώς, θα τα καταφέρουμε και με αυτόν (τον ιό)».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ The Atlantic

Φωτογραφίες: Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος