Πώς η εικονική πραγματικότητα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του άγχους

Στο βρετανικό νοσοκομείο Νότινγχαμ Τρεντ, χρησιμοποιούν τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας ως μέθοδο θεραπείας. Ο 24χρονος Γκάρεθ Γουόλκομ, σε ηλικία 6 ετών έπασχε από μια διαταραχή του λόγου την οποία όμως ξεπέρασε και σήμερα είναι αποφασισμένος να βοηθήσει κι άλλους ανθρώπους να ξεπεράσουν παρόμοια προβλήματα με την χρήση τεχνολογιών εικονικής πραγματικότητας.

Κατά την διάρκεια του πειράματος, το λογισμικό του οποίου έχει σχεδιάσει ο Γουόλκομ,ο ασθενής υιοθετεί μια περσόνα (avatar) και «μπαίνει» σ’ ένα προσομοιωμένο περιβάλλον που θα έρθει αντιμέτωπος με μια κατάσταση που σκοπό έχει να του προκαλέσει άγχος. Εάν πανικοβληθεί, τότε το εικονικό περιβάλλον αλλάζει και αυτό καθησυχάζει τον ασθενή. Με την επαναλαμβανόμενη έκθεση σε καταστάσεις που προκαλούν άγχος, ο ασθενής έχει πολύ καλές πιθανότητες να ξεπεράσει τις συγκεκριμένες δυσκολίες του έτσι ώστε στο μέλλον να είναι καλύτερα προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει παρόμοιες περιστάσεις στον πραγματικό κόσμο.

Αν και το πρόγραμμα είναι σε στάδιο ανάπτυξης, τα αποτελέσματα είναι αρκετά ενθαρρυντικά. Οι ασθενείς που συμμετείχαν, έκαναν λόγο για αισθητή μείωση του άγχους τους. Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο, είναι ότι το λογισμικό επιτρέπει στους γιατρούς να δουν τα αποτελέσματα καθώς και την πορεία της προόδου μετά από κάθε συνεδρία, ενώ παράλληλα προτείνει κι άλλες μεθόδους θεραπείας. Ο Γουόλκομ που θα περιλάβει την έρευνα αυτή στην διατριβή για το διδακτορικό του, σκοπεύει να θεραπεύσει κι άλλες διαταραχές χρησιμοποιώντας αυτήν την τεχνολογία και συνεχίζει να ψάχνει για επενδυτές.

ΠΗΓΗ:

https://www.vrstatus.com/news/vr-helps-treat-social-anxiety-and-speech-disorders.html

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος