Την πρώτη συσκευή που εμφυτεύεται ως επίθεμα στην καρδιά μετά από έμφραγμα και της μεταφέρει άμεσα και ελεγχόμενα πρωτεΐνες, βλαστοκύτταρα και φάρμακα ανέπτυξαν Αμερικάνοι και Ιρλανδοί επιστήμονες.

Μετά από ένα έμφραγμα, οι βλάβες στον ιστό της καρδιάς μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια. Χάρη στη νέα συσκευή με την ονομασία Therepi είναι εφικτή μια τοπική, ανανεώσιμη και τροποποιήσιμη, μη επεμβατική θεραπεία που σε αντίθεση με τις ήδη υπάρχουσες φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική.

Το περιεχόμενο της συσκευής είναι δυνατό να ανανεώνεται με νέες θεραπευτικές ουσίες και τοποθετείται απευθείας στην καρδιά. Το νέο βιοϋλικό σαν σπόγγο που περιέχει, διακρατά και απελευθερώνει σιγά-σιγά το θεραπευτικό περιεχόμενό του μέσω μιας ημιδιαπερατής μεμβράνης από πολυμερές.

Το βιοϋλικό συνδέεται με μια αντλία έξω από το σώμα (η οποία τοποθετείται πάνω στο δέρμα ή κάτω από αυτό) και έτσι επιτυγχάνεται η ανανέωση του  περιεχομένου του, όταν πια έχει εξαντληθεί η θεραπευτική του δράση.

Ερευνητές των πανεπιστημίων Χάρβαρντ, ΜΙΤ και του Κολλεγίου Τρίνιτι του Δουβλίνου -με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Έλεν Ρος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και του Ινστιτούτου Ιατρικής Μηχανικής του ΜΙΤ– δοκίμασαν τη συσκευή σε τρωκτικά και διαπίστωσαν ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει η λειτουργία της καρδιάς για περισσότερο από ένα μήνα.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η ίδια συσκευή μπορεί στο μέλλον να αξιοποιηθεί και για τη θεραπεία άλλων παθήσεων πέρα από αυτές της καρδιάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Μοιράσου το άρθρο: