Τα μέτρα υγιεινής για τον κορονοϊό προκαλούν ψυχαναγκαστικές διαταραχές

Για μια αυξανόμενη κρίση ψυχικής υγείας καθώς οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν μια πανδημία που έχει υποβαθμίσει τη ζωή τους προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους ερευνητές, παρουσιάζεται αύξηση σε ψυχαναγκαστικές διαταραχές που ευθυγραμμίζονται με τις τρέχουσες ανησυχίες και τα μέτρα προφύλαξης από πιθανή μόλυνση. Για παράδειγμα, η καθοδήγηση σχετικά με το πώς η καλή υγιεινή μπορεί να σταματήσει την εξάπλωση του ιού οδηγεί ορισμένους ανθρώπους να φτάνουν στα άκρα.

Έτσι οι γιατροί αναφέρουν ότι όσοι έχουν ψυχαναγκαστική διαταραχή και άλλες σοβαρές ανησυχίες αντιμετωπίζουν μοναδικές προκλήσεις ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας διάκρισης των ανησυχιών που προκαλούνται από τις συνθήκες και από τους γενικούς φόβους που μοιράζεται το κοινό για το Covid-19.

Τα άτομα με ψυχολογική διαταραχή αισθάνονται υποχρεωμένα να ακολουθούν συγκεκριμένες συμπεριφορές, όπως το επανειλημμένο πλύσιμο των χεριών που μπορεί επίσης να προκαλέσει ασταμάτητες, παρεμβατικές σκέψεις.

Ο Δρ Σάνου Σριβάσταφ, ανώτερος ινδός νοσοκομειακός ψυχολόγος του Indian Spinal Injuries Center, στο Νέο Δελχί, όπως αναφέρεται στους Indian Times, δήλωσε ότι το νοσοκομείο του δέχεται τουλάχιστον δύο ασθενείς καθημερινά, οι οποίοι έχουν υποστεί δερματολογικά προβλήματα που προκλήθηκαν από την ψυχαναγκαστική διαταραχή πλύσιμου χεριών, με τα άτομα ηλικίας 35 ετών και άνω να είναι πιο ευαίσθητα σε ψυχολογικές διαταραχές καθώς ακολουθούν αυστηρά τις οδηγίες υγιεινής για να κρατήσουν σε απόσταση τον κορονοϊό.

Μερικοί μάλιστα από τους ασθενείς είναι αγχωμένοι καθώς θέλουν να σταματήσουν να συμπεριφέρονται εμμονικά αλλά δεν μπορούν να το πράξουν, γι αυτό αποφασίζουν να ζητήσουν επαγγελματική βοήθεια.

Οι αιτίες που έχουν προκαλέσει την ψυχαναγκαστική διαταραχή μεταξύ των ανθρώπων είναι η αλλαγή τρόπου ζωής, ο φόβος για το Covid-19, το άγχος της μόλυνσης, η δυσφορία των ανθρώπων να μπορέσουν να φροντίσουν τις οικογένειές τους.

Ωστόσο, οι γιατροί δηλώνουν ότι η ψυχαναγκαστική διαταραχή μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω ψυχοθεραπείας ή φαρμάκων ή συνδυάζοντας και τα δύο. Τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων, ενώ η θεραπεία μέσω συζήτησης με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί να συμβάλει στην αλλαγή συμπεριφοράς και σκέψης.

ΕΡΤ Στρασβούργο: Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος