Καθώς η ζωή γεμίζει από «έξυπνες» τεχνολογίες που κατασκευάζονται για να ικανοποιούν ολοένα και περισσότερες ανάγκες μας, και τα ρούχα μας μπορούν να μετατρέπονται σε καινοτόμες εφευρέσεις που αναδεικνύουν όχι μόνο τις προτιμήσεις μας αλλά και τα συναισθήματά μας.

Τα «έξυπνα» ρούχα της κολεξιόν με την επωνυμία «The Order of Singularity», σχεδιασμένα από την Beatrice Sangster-Bullers, απόφοιτο του Central Saint Martins, μιας από τις δύο πιο φημισμένες σχολές μόδας στον κόσμο, αξιοποιούν την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης έτσι ώστε να «δείχνουν» τα συναισθήματα εκείνων που τα φοράνε.

Προκειμένου να επιτευχθεί η «χαρτογράφηση» της διανοητικής και συναισθηματικής κατάστασης όσων φορούν τα «έξυπνα» ρούχα, αξιοποιούνται αισθητήρες ενσωματωμένοι στα ενδύματα που χρησιμοποιούν αλγορίθμους για να «μεταφράσουν» τα δεδομένα σε συναισθήματα.

Ανάλογα με το πώς και τι αισθάνεται κάθε φορά κάποιος ή κάποια που φορά τα ρούχα της σειράς «The Order of Singularity», έχει την επιλογή να προβάλει στο ένδυμα μια εικόνα (αντιπροσωπευτική του συναισθήματός του) και να δείξει (στην κυριολεξία) τη διάθεσή του στους άλλους.

Σύμφωνα με την Beatrice Sangster-Bullers, η συλλογή των ρούχων της- που βασίζεται στην έννοια της «τεχνολογικής μοναδικότητας»- σχεδιάστηκε προκειμένου να εκφράσει την ανησυχία ορισμένων σε σχέση με την ολοένα και ταχύτερη ανάπτυξη της τεχνολογίας, καθώς και τον φόβο ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε, κάποτε, να ξεπεράσει τον άνθρωπο (αν όχι να τον αντικαταστήσει).

«Η κολεξιόν βασίζεται στην ιδέα ότι τα ενδύματα μπορεί να είναι προγραμματιζόμενη ύλη που σκέφτεται όπως σκεφτόμαστε εμείς, και μπορεί να ζει και να αισθάνεται όπως εμείς. Στην ιδέα του να ξανασκεφτούμε την ανθρώπινη κατάσταση στον σύγχρονο κόσμο», διευκρίνισε η σχεδιάστρια μόδας.

Όπως εξηγεί η Beatrice, η ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας «έξυπνων» ενδυμάτων υπογραμμίζει τη σημασία του να διατηρήσουμε την ανθρωπιά μας σε μια κοινωνία που αλλάζει με τόσο γρήγορους ρυθμούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου: CC barnimages.com 2.0

Μοιράσου το άρθρο: