Faces of the Riot: Μια διφορούμενη πρωτοβουλία που θέλει να αξιοποιήσει την ευφυία του πλήθους

Όταν άρχισαν να κυκλοφορούν οι φήμες για τον επικείμενο αποκλεισμό του κοινωνικού δικτύου Parler, ομάδες χάκερ κατάφεραν να ανακτήσουν και να αρχειοθετήσουν σχεδόν κάθε ανάρτηση, φωτογραφία και βίντεο που είχε δημοσιευθεί εκεί, προτού εξαφανιστεί από το διαδίκτυο. Οι χάκερ διαπίστωσαν με έκπληξη ότι πολλές από τις φωτογραφίες και τα βίντεο περιείχαν μεταδεδομένα γεωγραφικής θέσης, αποκαλύπτοντας ακριβώς πόσοι από τους χρήστες του ιστότοπου είχαν λάβει μέρος στην εισβολή στο κτίριο του Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Όμως, τα βίντεο που είχαν αναρτηθεί στο Parler περιέχουν χιλιάδες φωτογραφίες που ανήκουν σε άτομα που συμμετείχαν στις ταραχές στο Καπιτώλιο. Ένας ιστότοπος ανέλαβε την πρωτοβουλία να καταλογογραφήσει και δημοσιεύσει όλα αυτά τα πρόσωπα.

Πρόκειται για το Faces of the Riot, που περιέχει περισσότερες από 6.000 φωτογραφίες προσώπων, συνοδευόμενες από «ετικέτες» που παραπέμπουν τους χρήστες στο αντίστοιχο βίντεο του Parler όπου εμφανίζεται ένα άτομο. Σύμφωνα με το WIRED, ο δημιουργός του ιστότοπου χρησιμοποίησε απλό λογισμικό εκμάθησης μηχανών ανοιχτού κώδικα και αναγνώρισης προσώπου για να εντοπίσει, να ανακτήσει και να καταγράψει κάθε πρόσωπο από τα 827 βίντεο που δημοσιεύτηκαν στο Parler από μέσα και έξω από το κτίριο του Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου.

Στόχος του δημιουργού του ιστότοπου είναι να δώσει την ευκαιρία σε όλους να ελέγξουν τις εικόνες σε περίπτωση που αναγνωρίσουν κάποιον που συμμετείχε στον όχλο ή ακόμα και να τις συγκρίνει με φωτογραφίες καταζητούμενων του FBI.

«Όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτήν τη βία, σε αυτή την εξέγερση, θα πρέπει να θεωρηθούν υπόλογοι», δήλωσε στο WIRED ο δημιουργός του ιστότοπου, ο οποίος θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, καθώς φοβάται τα αντίποινα από τους υποστηρικτές του Τραμπ.

Εκτός από το ηθικό θέμα που προκύπτει σχετικά με την προστασία της ιδιωτικότητας, το πρόγραμμα προς το παρόν δεν μπορεί να διακρίνει μεταξύ των εισβολέων και αυτών που απλά παρακολουθούσαν τις διαδηλώσεις στον εξωτερικό χώρο. Οι χρήστες του ιστότοπου μπορούν να κάνουν κλικ σε οποιαδήποτε φωτογραφία και να δουν τι έκανε ένα συγκεκριμένο άτομο εκείνη την ώρα στο Parler. Ο δημιουργός του Faces of the Riot, ο οποίος λέει ότι είναι φοιτητής πανεπιστημίου στην «ευρύτερη περιοχή της Ουάσιγκτον», σκοπεύει να εξελίξει το πρόγραμμα έτσι ώστε να μπορεί να διακρίνει ανάμεσα στους εισβολείς και τους ειρηνικούς διαδηλωτές.

Επιπλέον, ένα μήνυμα στο πάνω μέρος της ιστοσελίδας, προειδοποιεί κατά της αυτόκλητης τιμωρίας και συμβουλεύει τους χρήστες εάν γνωρίζουν κάποιο στοιχείο να το αναφέρουν στο FBI.

Παρά την αποποίηση ευθυνών και τους περιορισμούς, το Faces of the Riot αντιπροσωπεύει τους σοβαρούς κινδύνους προστασίας της ιδιωτικής ζωής που φέρνει η διαδεδομένη τεχνολογία αναγνώριση προσώπου, λέει ο Evan Greer, διευθυντής εκστρατείας του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, Fight for the Future.

«Είτε χρησιμοποιείται από ένα άτομο είτε από την κυβέρνηση, αυτή η τεχνολογία έχει βαθιές συνέπειες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της έκφρασης», λέει ο Greer, του οποίου η οργάνωση αγωνίστηκε για τη νομοθετική απαγόρευση των τεχνολογιών αναγνώρισης προσώπου. «Νομίζω ότι θα ήταν τεράστιο λάθος αν βγούμε από αυτή τη στιγμή δοξάζοντας μια τεχνολογία που, σε γενικές γραμμές, βλάπτει δυσανάλογα κάποιες κοινότητες».

Από την άλλη, ο προγραμματιστής του ιστότοπου λέει ότι δεν στηρίζεται στην αναγνώριση αλλά στην ανίχνευση προσώπου. Τονίζει επίσης ότι δεν υπάρχει εργαλείο αναζήτησης στον ιστότοπο και δεν επιχειρεί να συνδέσει πρόσωπα με ονόματα ή άλλες λεπτομέρειες. Επίσης, οι χρήστες δεν έχουν τη δυνατότητα να «ανεβάσουν» μια εικόνα και να την συγκρίνουν με υπάρχουσες.

Τα βίντεο των 42 gigabytes του Parler τα δημοσίευσε στο διαδίκτυο ο Kyle McDonald, ένας καλλιτέχνης πολυμέσων ο οποίος τα έλαβε από κάποιον που δεν θέλησε να ονομάσει.

Ο δημιουργός του Faces of the Riot είδε αρχικά αυτά τα δεδομένα ως ευκαιρία να πειραματιστεί με εργαλεία μηχανικής μάθησης, αλλά κατάλαβε γρήγορα τις δυνατότητες για ένα πιο δημόσιο πρότζεκτ. «Μετά από περίπου 10 λεπτά σκέφτηκα, ότι αυτή είναι μια πραγματικά εφαρμόσιμη ιδέα και μπορώ να κάνω κάτι που θα βοηθήσει τους ανθρώπους» και πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να ελπίζει ότι η προσπάθεια θα έχει πραγματικά, απτά αποτελέσματα και ότι οι υπεύθυνοι να συλληφθούν και να τιμωρηθούν.

ΠΗΓΗ: Wired

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος