Γαλλία: Φοιτητές προσομοιώνουν τη ζωή ενός αστροναύτη με αφορμή τα περιοριστικά μέτρα

Ογδόντα φοιτητές από το Ανώτερο Ινστιτούτο Αεροναυτικής και Διαστήματος (Isae Supaero), στην Τουλούζη, αποφάσισαν να μετατρέψουν την περίοδο αναγκαστικού περιορισμού τους σε επιστημονικό πείραμα. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα, είχαν συμμετάσχει σε ένα παρόμοιο πείραμα στην έρημο της Γιούτα στις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια βάση που προσομοιώνει τις συνθήκες στον Άρη. Αυτή τη φορά, το πείραμα θα πραγματοποιηθεί σε ένα φοιτητικό δωμάτιο 15τμ.

Το πείραμα βασίζεται στο πρωτόκολλο Teleop που αναλύει την εξέλιξη της απόδοσης και της προσοχής των αστροναυτών σε περίοδο εγκλεισμού. «Οι παράμετροι που προσπαθούμε να μετρήσουμε είναι το κίνητρο, η νοητική κατάσταση, η ποιότητα ύπνου, ο αριθμός των βημάτων που μπορούν να κάνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι γνωστικές ικανότητες», εξηγεί η καθηγήτρια, ερευνήτρια και ειδική σε θέματα περιορισμού κατά τις επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις του ινστιτούτου, Στεφανί Ντεστρέ.

Γαλλία: Φοιτητές προσομοιώνουν τη ζωή ενός αστροναύτη με αφορμή τα περιοριστικά μέτρα

Οι φοιτητές θα πρέπει να απομνημονεύσουν πού ακριβώς βρίσκονται τα αντικείμενα στο δωμάτιο και έχουν δικαίωμα μίας ώρας εξόδου την ημέρα, όπως έχει ορίσει η Γαλλική κυβέρνηση στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων λόγω του Covid-2019.

Οι 80 φοιτητές καταγράφουν τις εμπειρίες τους σε έναν ιστότοπο αφιερωμένο στο πείραμα. Συμπληρώνουν καθημερινά ερωτηματολόγια, κρατούν ημερολόγιο και μοιράζονται τα σωματικά, ψυχολογικά και τεχνικά δεδομένα σχετικά με την εμπειρία.

«Αυτή είναι μια ευκαιρία να δούμε πώς διαμορφώνεται η απόδοση των ανθρώπων που δεν έχουν εκπαιδευτεί για κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Tom Lawson, ένας από τους φοιτητές που συμμετέχουν στο πείραμα.

Γαλλία: Φοιτητές προσομοιώνουν τη ζωή ενός αστροναύτη με αφορμή τα περιοριστικά μέτρα

Η διαφορά με ένα συνηθισμένο πείραμα είναι ότι οι φοιτητές δεν ξέρουν πότε θα ολοκληρωθεί, καθώς τα περιοριστικά μέτρα μπορεί να επεκταθούν και πέρα από τις 15 Απριλίου όπως έχει ανακοινωθεί έως τώρα.

«Σε αντίθεση με τους αστροναύτες που βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, εμείς δεν έχουμε επιλέξει τον περιορισμό που βιώνουμε σήμερα και είναι μια δοκιμασία που θα πρέπει να ξεπεράσουμε. Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε πότε θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα γιατί έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα την κατάσταση, όπως έχουμε παρατηρήσει κατά τη διάρκεια παρόμοιων αποστολών στις οποίες έχουμε συμμετέχει», εξηγεί η ερευνήτρια.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια, η περίοδος που διανύουμε μπορεί να χωριστεί σε τρεις πολύ διαφορετικές φάσεις. Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης, οι άνθρωποι είδαν την καθημερινότητά τους να αλλάζει δραστικά. Έπρεπε να αλλάξουν τις συνήθειες, το ρυθμό τους, να προσαρμοστούν στην τηλεργασία, κλπ.

«Η δεύτερη φάση ήρθε με τα πιο αυστηρά μέτρα και αναμένεται να είναι πολύ δύσκολη για το ηθικό μας. Ο φόβος για τον ιό, η αίσθηση του περιορισμού, η διαχείριση των τροφίμων κινδυνεύουν να δημιουργήσουν πραγματικές εντάσεις στα νοικοκυριά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα πρέπει να καταφέρουμε να παραμείνουμε ήρεμοι και να αντιμετωπίζουμε με κατανόηση τους γύρω μας, επειδή ο περιορισμός έχει πραγματική επίδραση στον ύπνο και επομένως στη διάθεση», εξηγεί η ερευνήτρια.

ΠΗΓΗ: Francetvinfo

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος