Καθώς αυξάνονται τα κρούσματα μόλυνσης από την Covid-19 στη Γαλλία, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να εξεταστούν, με αποτέλεσμα τα διαγνωστικά εργαστήρια να πασχίζουν να ανταπεξέλθουν στην τεράστια ζήτηση. Το γαλλικό startup Axiotis προτείνει μια εναλλακτική λύση σε αυτό το πρόβλημα, με το νέο, φορητό διαγνωστικό τεστ σάλιου που γίνεται στο σπίτι και δίνει αποτελέσματα μέσα σε 24 ώρες.

«Το διαγνωστικό τεστ που αναπτύξαμε λειτουργεί με μια κάρτα FTA, την οποία χρησιμοποιούν οι ιατροδικαστές», υπογραμμίζει ο Φρεντερίκ Ροπικέ, ιδρυτής της εταιρείας Axiotis και ειδικός στην κυτταρική και μοριακή βιολογία. Σύμφωνα με τον Ροπικέ, το τεστ είναι το ίδιο αξιόπιστο όσο και τα μοριακά. Είναι επίσης ιδανικό και για μαζικά τεστ σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, νοσοκομεία ή και σε εταιρείες.

«Η τεχνική ήταν διαθέσιμη από τα τέλη Απριλίου, αλλά έπρεπε να τη δοκιμάσουμε σε ασθενείς που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό για να μπορέσουμε να την συγκρίνουμε με τη μοριακή μέθοδο PCR. Καταφέραμε να εξετάσουμε πολλούς ασθενείς από την αρχή του δεύτερου κύματος, όπου επιβεβαιώσαμε ότι το τεστ είναι 100% ακριβές», εξηγεί ο Ροπικέ, ο οποίος ελπίζει να μπορέσει να αναπτύξει αυτήν την τεχνική σε μεγαλύτερη κλίμακα τις επόμενες εβδομάδες.

Πώς λειτουργεί το τεστ

Ο ασθενής παραγγέλνει το διαγνωστικό τεστ στον ιστότοπο της εταιρείας και το λαμβάνει ταχυδρομικώς μέσα σε 24 ώρες. Αφού συλλέξει το σάλιο του και το τοποθετήσει σε ένα ειδικό σωληνάριο, το αποστέλλει ταχυδρομικώς στην εταιρεία και λαμβάνει τα αποτελέσματα μέσω email εντός 24 ωρών.

Σε αντίθεση με τα μοριακά τεστ PCR που πρέπει να αποθηκεύονται σε θερμοκρασία 4 βαθμών, το συγκεκριμένο λειτουργεί με την τεχνολογία FTA, την οποία χρησιμοποιούν οι ιατροδικαστές. Αυτή η τεχνολογία διορθώνει και σταθεροποιεί το DNA και το RNA για αρκετές εβδομάδες, σε θερμοκρασία δωματίου. Οι κίνδυνοι μόλυνσης μέσω του τεστ σάλιου είναι επίσης χαμηλοί επειδή η τεχνολογία FTA καταστρέφει τα παθογόνα.

Το τεστ έχει εγκριθεί και κοστίζει 40 ευρώ και για την ώρα πραγματοποιούνται 1000 τεστ την εβδομάδα.

Η νεοσύστατη εταιρεία δραστηριοποιείται στην ανάλυση νερού και DNA και φιλοξενείται στο εκκολαπτήριο νεοφυών επιχειρήσεων του κέντρου Pierre-Potier, στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Καρκίνου του Πανεπιστημίου της Τουλούζης (Oncopole).

 

Μοιράσου το άρθρο: