Όταν η Μόλι Γκίμπσον γεννήθηκε τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, έσπασε ένα μοναδικό ρεκόρ, καθώς είχε καταψυχθεί ως ωάριο τον Οκτώβριο του 1992 και παρέμεινε σε αυτή την κατάσταση μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020, όταν το υιοθέτησαν η Τίνα και ο Μπεν Γκίμπσον από το Τενεσί. Κάτοχος του προηγούμενου ρεκόρ ήταν η μεγαλύτερη αδερφή της, Εμμα.

Η οικογένεια πάλεψε με τη στειρότητα για σχεδόν πέντε χρόνια πριν οι γονείς της ενημερωθούν για την υιοθέτηση εμβρύων σε ρεπορτάζ τοπικού πρακτορείου ειδήσεων.

«Αυτός είναι ο μόνος λόγος που μοιραζόμαστε την ιστορία μας. Εάν οι γονείς μου δεν το είχαν δει στις ειδήσεις, τότε δεν θα ήμασταν εδώ», είπε η Τίνα, 29 ετών.

Η Τίνα, μια δασκάλα δημοτικού σχολείου και ο σύζυγός της, ένας 36χρονος αναλυτής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, ήρθαν σε επαφή με το Εθνικό Κέντρο Δωρεάς Εμβρύων (NEDC), έναν χριστιανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό στο Νόξβιλ του Τενεσί που αποθηκεύει κατεψυγμένα έμβρυα που προέρχονται από δωρεές.

Οικογένειες όπως αυτή των Γκίμπσον μπορούν στη συνέχεια να υιοθετήσουν ένα από τα αχρησιμοποίητα έμβρυα και να γεννήσουν ένα παιδί. Υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο κατεψυγμένα ανθρώπινα έμβρυα που είναι αποθηκευμένα στις ΗΠΑ αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με το NEDC.

Ο Μαρκ Μέλιγκερ, διευθυντής μάρκετινγκ και ανάπτυξης του NEDC, δήλωσε ότι το πρόβλημα της στειρότητας είναι κοινό στις οικογένειες που ζητούν δωρεές εμβρύων.

«Θα έλεγα ότι πιθανώς το 95% όσων αιτήθηκαν υιοθεσία αντιμετώπιζε κάποιο είδος στειρότητας. Αισθανόμαστε τιμή και πως είναι προνόμιο να κάνουμε αυτό το έργο και να βοηθάμε αυτά τα ζευγάρια να μεγαλώσουν τις οικογένειές τους».

Μετά την πρώτη τους υιοθέτηση εμβρύων, η Τίνα γέννησε την Έμμα το 2017, η οποία κατείχε το ρεκόρ μέχρι τώρα, καθώς γεννήθηκε από έμβρυο που είχε μείνει στην κατάψυξη επί 24 χρόνια μέχρι τη γέννησή της τον Νοέμβριο του 2017.

Το NEDC ιδρύθηκε πριν από 17 χρόνια και έχει διευκολύνει περισσότερες από 1.000 υιοθεσίες και γεννήσεις εμβρύων. Η διαδικασία είναι παρόμοια με αυτήν της παραδοσιακής υιοθεσίας. Τα ενδιαφερόμενα ζευγάρια επιλέγουν ανάμεσα σε 200-300 προφίλ δωρητών και μπορούν να αποφασίσουν εάν επιθυμούν μια «κλειστή» υιοθέτηση εμβρύου ή μια «ανοιχτή», επιτρέποντας κάποια μορφή επαφής με την οικογένεια που κάνει τη δωρεά.

Τα παιδιά των Γκίμπσον, η Μόλι και η Έμμα είναι γενετικά αδέλφια. Και τα δύο έμβρυα δωρίστηκαν και καταψύχθηκαν μαζί το 1992, όταν η Τίνα Γκίμπσον ήταν περίπου ενός έτους.

Σύμφωνα με το NEDC, η διάρκεια ζωής των κατεψυγμένων εμβρύων δεν έχει ημερομηνία λήξης. Το χρονικό πλαίσιο περιορίζεται ωστόσο, από την εποχή της τεχνολογίας.

ΠΗΓΗ: BBC

 

Μοιράσου το άρθρο: