Για δεύτερη φορά μέσα σε έναν αιώνα, οι Αμερικανοί γιορτάζουν την Ημέρα των Ευχαριστιών εν μέσω πανδημίας

Φέτος, καθώς τα κρούσματα της COVID-19 αυξάνονται στις ΗΠΑ, πολιτικοί και υγειονομικοί αξιωματούχοι αποθαρρύνουν τους πολίτες να ταξιδέψουν και να συναντηθούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα για να γιορτάσουν την Ημέρα των Ευχαριστιών και τα Χριστούγεννα. Ορισμένες πόλεις μάλιστα, ακολουθούν το προβάδισμα της Ευρώπης στην επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε έναν αιώνα, που οι Αμερικανοί θα γιορτάσουν εν μέσω πανδημίας.

Όμως, στα τέλη Νοεμβρίου του 1918, μετά την επέλαση της ισπανικής γρίπης που είχε σκοτώσει σχεδόν 300.000 Αμερικανούς μέσα σε λίγους μήνες, η κατάσταση ήταν διαφορετική. Οι θάνατοι μειώνονταν, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε τελειώσει και οι στρατιώτες επέστρεφαν στις οικογένειές τους.

«Το μήνυμα μετά την Ημέρα της Ανακωχής στις 11 Νοεμβρίου 1918 ήταν διφορούμενο», λέει η Νάνσι Τόουμς, ιστορικός στο Πανεπιστήμιο Stony Brook της Νέας Υόρκης. «Υπήρχε μια ανησυχία για τις μεγάλες δημόσιες συγκεντρώσεις και ορισμένες πόλεις εξέδωσαν αυστηρές προειδοποιήσεις πριν από τις χειμερινές διακοπές. Ο κόσμος όμως ένιωθε ευγνωμοσύνη που είχε τελειώσει ο πόλεμος. Το μήνυμα ήταν: να είστε ευγνώμονες, να γιορτάσετε το γεγονός ότι δεν είμαστε πια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να πάτε στην εκκλησία και να προσευχηθείτε».

Παρόλα αυτά το νέο κύμα της γρίπης που ακολούθησε, αποδείχθηκε καταστροφικό για ορισμένες κοινότητες. Η πανδημία της γρίπης του 1918 ήταν μια από τις πιο θανατηφόρες στην ιστορία της ανθρωπότητας καθώς μολύνθηκε περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού ενώ περισσότερα από 50 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Η ισπανική γρίπη έπληξε την Αμερική τέσσερις φορές. Το πρώτο κύμα χτύπησε την χώρα τον Μάρτιο του 1918 και ήταν σχετικά ήπιο. Τα αρχεία του CDC δείχνουν ότι οι ΗΠΑ ανέφεραν περίπου 75.000 θανάτους που σχετίζονταν με τη γρίπη τους πρώτους έξι μήνες του 1918, σε σύγκριση με 63.000 κατά την ίδια περίοδο το 1915.

Το δεύτερο κύμα που ήρθε τον Σεπτέμβριο, αποδείχθηκε πολύ θανατηφόρο. Από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 1918, περισσότεροι από 290.000 Αμερικανοί πέθαναν από ασθένεια που σχετιζόταν με τη γρίπη, σε σύγκριση με μόλις 26.000 κατά την ίδια περίοδο το 1915, σύμφωνα με το CDC. Μόνο τον Οκτώβριο καταγράφηκαν 195.000 θάνατοι από την ισπανική γρίπη.

Αν και οι ΗΠΑ είχαν περιορίσει τις δαπάνες, πολλές πόλεις αντιμετώπισαν τον ιό με περαιτέρω περιορισμούς όπως αυτούς που βλέπουμε σήμερα σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Γενικά απαγορευτικά, χρήση μάσκας και κοινωνική αποστασιοποίηση. Οι πόλεις που εφάρμοσαν πιο χαλαρά περιοριστικά μέτρα, επλήγησαν περισσότερο. Μια παρέλαση την 28ης Σεπτεμβρίου για την προώθηση των πολεμικών ομολόγων στη Φιλαδέλφεια έγινε αιτία για περισσότερους από 12.000 θανάτους μέσα σε ένα μήνα, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Αρχές Νοεμβρίου του 2018, τα κρούσματα μειώνονταν και οι πολίτες ήθελαν να γιορτάσουν αυτό το γεγονός, λέει η Τόουμς. Εφημερίδες της εποχής όπως οι «Seattle Times» έγραφαν ότι η πανδημία τελείωσε ενώ οι αξιωματούχοι της πόλης ανακοίνωναν την άρση των περιοριστικών μέτρων. Φιλανθρωπικές οργανώσεις φιλοξένησαν δείπνα για χιλιάδες στρατιώτες, και πολίτες σε όλη τη χώρα συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν το τέλος του πολέμου. Στην επίσημη ομιλία τους την Ημέρα των Ευχαριστιών, ο Πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον προέτρεψε τους Αμερικανούς να είναι ευγνώμονες και να γιορτάσουν στα σπίτια τους και στις εκκλησίες.

«Ψυχολογικά, οι άνθρωποι πίστευαν ότι η πανδημία τελείωσε. Πιστεύω πως πολλοί άνθρωποι νιώθουν έτσι σήμερα», αναφέρει η Τόουμς.

Το τρίτο κύμα

Εκ των υστέρων, φαίνεται προφανές ότι μετά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, θα ακολουθούσε το τρίτο κύμα της πανδημίας της ισπανικής γρίπης, καθώς δεκάδες χιλιάδες νέα κρούσματα αναφέρθηκαν από τον Δεκέμβριο του 1918 έως τον Απρίλιο του 1919, πολλά από τα οποία εμφανίστηκαν σε αστικά κέντρα.

Τις πρώτες πέντε ημέρες του Ιανουαρίου 2019, το Σαν Φρανσίσκο ανέφερε 1.800 κρούσματα γρίπης και περισσότερους από 100 θανάτους, σύμφωνα με το CDC. Το ίδιο συνέβη και στη Νέα Υόρκη, τη Μινεάπολη και το Σιάτλ. Συνολικά ωστόσο, το κύμα που ακολούθησε μετά τις χειμερινές διακοπές του 1918 δεν ήταν τόσο θανατηφόρο όσο το φθινοπωρινό που είχε προηγηθεί. Το τέταρτο κύμα, το οποίο χτύπησε τον χειμώνα του 1919, ήταν επίσης σχετικά ήπιο.

Είναι δύσκολο να αντλήσουμε συγκεκριμένα συμπεράσματα από την πανδημία της COVID-19, λέει η Τόουμς, γιατί τα πάντα – από τη φύση του ίδιου του ιού, μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που διευκόλυνε την εξάπλωσή του – ήταν τελείως διαφορετικά από ό,τι σήμερα. Εκείνη την εποχή οι Αμερικανοί αντιμετώπιζαν συχνά θανατηφόρες ασθένειες όπως η φυματίωση και οστρακιά. Αυτός ο καθημερινός κίνδυνος ίσως να τους είχε προετοιμάσει ψυχολογικά για να αντιμετωπίσουν μια πανδημία συγκριτικά με σήμερα, πρόσθεσε η Αμερικανίδα ιστορικός.

ΠΗΓΗ: Livescience

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος