Η Airbus θα κατασκευάσει το πρώτο διαπλανητικό φορτηγό διαστημόπλοιο

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ), ανέθεσε στην Airbus να κατασκευάσει ένα διαστημικό σκάφος το οποίο θα μεταφέρει τα πρώτα δείγματα βράχων από τον Άρη, πίσω στη Γη.

Τα δείγματα θα τα συλλέξει το όχημα εδάφους της NASAPerseverance, πριν εκτοξευτεί σε τροχιά με πύραυλο και ο δορυφόρος της Airbus, θα πρέπει να πάρει τα συσκευασμένα δείγματα και να τα στείλει πίσω στη Γη.

Το κοινό αμερικανικό-ευρωπαϊκό έργο αναμένεται να κοστίσει δισεκατομμύρια και θα χρειαστεί λίγο περισσότερο από μια δεκαετία για να ολοκληρωθεί. Οι επιστήμονες όμως λένε ότι είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να επιβεβαιώσουμε εάν υπήρχε ποτέ ζωή στον Κόκκινο Πλανήτη.

«Δεν είναι απλά διπλάσιας δυσκολίας σε σχέση με μια τυπική αποστολή στον Άρη, είναι διπλάσιας δυσκολίας στο τετράγωνο, αν σκεφτεί κανείς την πολυπλοκότητα», δήλωσε στο BBC, ο Ντέιβιντ Πάρκερ, διευθυντής επανδρωμένης και ρομποτικής εξερεύνησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ). «Και αυτός ο δορυφόρος που θα φτιάξει η Airbus– τον αποκαλώ το πρώτο διαπλανητικό φορτηγό σκάφος, εξαιτίας αυτού που θα κάνει. Είναι σχεδιασμένο να μεταφέρει φορτίο μεταξύ του Άρη και της Γης».

Το διαστημικό σκάφος, που ονομάζεται Earth Return Orbiter  (ERO), θα ζυγίζει 6,5 τόνους κατά την εκτόξευσή του το 2026 και θα χρησιμοποιεί ένα μείγμα χημικής και ηλεκτρικής προώθησης για να φτάσει στον Άρη, να τεθεί σε τροχιά και να επιστρέψει στη Γη με τα δείγματα βράχων. Σε αυτό το πρότζεκτ συμμετέχει και η Thales Alenia Space (Ιταλία).

Η χρήση ενός ισχυρού κινητήρα ιόντων θα απαιτεί πολλή ενέργεια, και ως εκ τούτου θα χρησιμοποιηθούν μεγάλοι ηλιακοί συλλέκτες, που θα δώσουν στο σκάφος «άνοιγμα φτερών» 39 μέτρων. Ωστόσο η πλέον μεγάλη πρόκληση της αποστολής θα είναι το να πιάσει τα δείγματα σε τροχιά πάνω από τον Άρη.

Η NASA θα εγκαταστήσει έναν πύραυλο στον πλανήτη αργότερα αυτήν τη δεκαετία, για να στείλει τους βράχους που θα συλλέξει το Perseverance σε τροχιά.

Το διαστημικό σκάφος της Airbus θα πρέπει να κάνει ελιγμούς για να πιάσει αυτά τα δείγματα που θα είναι συσκευασμένα μέσα σε ένα ειδικό κοντέινερ μεγέθους μπάλας ποδοσφαίρου. Αφού το πιάσει ο δορυφόρος, θα πρέπει στη συνέχεια να το προετοιμάσει για την επιστροφή στη Γη. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα το μεταφέρει απλά, αλλά θα πρέπει να το βάλει μέσα σε μια κάψουλα επανεισόδου που θα μπορεί να ριφθεί στην ατμόσφαιρα της Γης και να προσγειωθεί σε μια αμερικανική έρημο.

Ο ΕΟΔ εκτιμά ότι η συνεισφορά του στο έργο Mars Sample  Return θα ανέλθει περίπου στα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε διάστημα 10 ετών. Η συνεισφορά της Nasa πιθανότατα θα αυξήσει τον συνολικό προϋπολογισμό για όλα τα μέρη που θα υπερβαίνει τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΠΗΓΗ: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος