Αμερικανός προγραμματιστής σχεδίασε μια πρωτοποριακή εφαρμογή για τη μείωση της διαταραχής του ύπνου σε ενήλικες που πάσχουν από μετατραυματικό στρες (PTSD).

Αποφασισμένος να βοηθήσει τον πατέρα του, βετεράνο του πολέμου του Ιράκ ο οποίος έπασχε από PTSD και είχε συχνούς εφιάλτες, ο Tyler Skluzacek εφηύρε ένα «έξυπνο» ρολόι που μπορεί να σταματήσει τους εφιάλτες μετρώντας τον καρδιακό ρυθμό και τις κινήσεις του σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο νεαρός προγραμματιστής εμπνεύστηκε από τους σκύλους-βοηθούς που σκουντάνε τους ιδιοκτήτες τους όταν αυτοί έχουν ταραγμένο ύπνο.

Η πρωτότυπη εφαρμογή της εταιρείας που ονομάζεται NightWare, χρησιμοποιεί αισθητήρες που έχουν ενσωματωθεί σε τροποποιημένο ρολόι της Apple, για να δημιουργήσει ένα μοναδικό προφίλ ύπνου του χρήστη. Στη συνέχεια, οι αισθητήρες ανιχνεύουν τον αυξανόμενο καρδιακό ρυθμό και την κίνηση του σώματος που σχετίζεται με τον προβληματικό ύπνο. Όταν εντοπίζεται ένας εφιάλτης (με βάση την κίνηση και τον παλμό), το ρολόι δονείται απαλά, τραβώντας τον χρήστη από το κακό όνειρό του χωρίς να τον ξυπνήσει, έως ότου οι μετρήσεις επιστρέψουν στα κανονικά επίπεδα.

Ο Tyler Skluzacek ίδρυσε μια νεοσύστατη εταιρεία, η οποία σήμερα συγκεντρώνει κεφάλαια και διεξάγει κλινικές δοκιμές. Η εταιρεία παρείχε αδημοσίευτα δεδομένα για μια ομάδα 70 βετεράνων που συμμετείχαν σε κλινική δοκιμή η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Βετεράνων στη Μινεάπολη.

Οι πρώτες κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι το ρολόι μπόρεσε να βελτιώσει την ποιότητα ύπνου περισσότερο από μια εικονική συσκευή ή ένα φάρμακο υπέρτασης που χρησιμοποιείται συχνά σε αυτή την περίπτωση.

Τον περασμένο μήνα, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τη Night Ware ως «πρωτοποριακή συσκευή », για τη θεραπεία συμπτωμάτων που σχετίζονται με το PTSD, προειδοποιώντας παράλληλα ότι δεν πρέπει να αντικαταστήσει τρέχουσες θεραπείες ή φαρμακευτικές αγωγές.

«Οι διαταραχές και οι επίμονοι τραυματικοί εφιάλτες που σχετίζονται με το μετατραυματικό στρες υποεκτιμώνται, δεν αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και δεν υπάρχουν σταθερά αποτελεσματικές θεραπείες», δήλωσε ο στρατηγός Peter Chiarelli και σύμβουλος της NightWare. «Μια τέτοια θεραπευτική πλατφόρμα που μπορεί να εντοπίσει και να διακόψει τους εφιάλτες που σχετίζονται με το μετατραυματικό στρες, μας επιτρέπει να υποστηρίξουμε καλύτερα τους βετεράνους και άλλα ενεργά μέλη της υπηρεσίας που πάσχουν από αυτήν διαταραχή».

Στις αρχές του 2021, το NightWare θα διατίθεται δωρεάν μέσω της Διοίκησης των Αμερικάνων Βετεράνων και των προγραμμάτων για την υγεία του Πενταγώνου.

 

ΠΗΓΗ: Wired, Futurism

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο: