Οι άνθρωποι που ενοχλούνται από συγκεκριμένους θορύβους, ίσως υποφέρουν από μισοφωνία

Tη νευροβιολογική βάση της μισοφωνίας πιστεύουν ότι ανακάλυψαν οι επιστήμονες, δίνοντας εξηγήσεις γύρω από την αιτία που κάνει ορισμένους ανθρώπους να αισθάνονται δυσφορία όταν ακούν διάφορους, μικρούς θορύβους, όπως το μασούλημα της τροφής ή το «τικ-τακ» από ένα στυλό.

Η μισοφωνία είναι μια πραγματική εγκεφαλική διαταραχή και όχι μια φανταστική ή μόνο ψυχική αντίδραση, λένε Βρετανοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με το BBC και την Telegraph, oι ερευνητές των πανεπιστημίων University College του Λονδίνου και Νιούκαστλ, με επικεφαλής τον καθηγητή γνωστικής νευρολογίας Τιμ Γκρίφιθς, μελέτησαν τους εγκεφάλους 20 μισοφωνικών ανθρώπων και 22 άλλων, χωρίς μισοφωνία.

Από τα στοιχεία διαπιστώθηκε ότι, στα άτομα με μισοφωνία μια περιοχή του εγκεφάλου που περιλαμβάνει τον μηχανισμό ελέγχου των συναισθημάτων, εμφανίζει υπερδραστηριότητα στο άκουσμα ορισμένων ήχων. Η περιοχή αυτή εμφανίζει διαφορετικές νευρωνικές συνδέσεις με άλλα μέρη του εγκεφάλου στους ανθρώπους με μισοφωνία, σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους.

«Για πολλούς ανθρώπους με μισοφωνία αυτό θα είναι ευπρόσδεκτο νέο, καθώς για πρώτη φορά βρήκαμε μια διαφορά στη δομή και λειτουργία του εγκεφάλου τους… πρόκειται για μια πραγματική διαταραχή», δήλωσε ο δρ Σουκμπιντέρ Κουμάρ του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης του Νιούκαστλ. Ο ίδιος συμπλήρωσε μάλιστα ότι, το πιο δυνατό αίσθημα των μισοφωνικών είναι ο θυμός και όχι η αηδία.

«Το μόνο που μπορώ να περιγράψω, είναι ότι ήθελα να χτυπήσω τους ανθρώπους στο πρόσωπο, όταν άκουγα το θόρυβο που έκαναν τρώγοντας» δήλωσε χαρακτηριστικά η 29χρονη Ολάνα Τάνσλεϊ-Χάνκοκ, που από την ηλικία των οκτώ ετών είχε έντονη μισοφωνία και έπρεπε να τρώει μόνη της, στην κρεβατοκάμαρά της.

Μέχρι στιγμής πάντως, δεν έχει γίνει σαφές το πόσοι άνθρωποι πάσχουν από μισοφωνία στον κόσμο, καθώς δεν υπάρχει κάποιος σαφής τρόπος για να διαγνωσθεί. Κατ’ επέκταση, δεν έχει βρεθεί ακόμα η θεραπεία κατά της νόσου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος