Η Google κυκλοφόρησε εργαλείο που εντοπίζει επεξεργασμένες εικόνες

H Jigsaw, μια εταιρεία της Google που αναπτύσσει τεχνολογία cutting-edge, κυκλοφόρησε ένα δωρεάν πειραματικό εργαλείο που ονομάζεται Assembler για να βοηθήσει τους δημοσιογράφους και τους fact-checkers να εντοπίσουν επεξεργασμένες φωτογραφίες, ακόμα και αυτές που δημιουργήθηκαν με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης.

“Παρατηρήσαμε μια εξέλιξη στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται η παραπληροφόρηση για τον χειρισμό των εκλογών, τον μισθολογικό πόλεμο και τη διατάραξη της κοινωνίας των πολιτών”, γράφει ο Τζάρεντ Κόεν, διευθύνων σύμβουλος της Jigsaw. “Αλλά καθώς οι τακτικές της παραπληροφόρησης εξελίσσονται, το ίδιο γίνεται με τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση και τελικά τη διακοπή της παραπληροφόρησης”.

Ο Assembler χρησιμοποιεί επτά ανιχνευτές, ο καθένας από τους οποίους είναι κατασκευασμένος για να εντοπίσει έναν συγκεκριμένο τύπο τεχνικής φωτο-χειρισμού. Μπορεί επίσης να εντοπίσει τα deepfakes που έχουν δημιουργηθεί με το StyleGAN, έναν αλγόριθμο που μπορεί να δημιουργήσει ρεαλιστικά φανταστικά πρόσωπα. Αυτές οι τεχνικές ανίχνευσης τροφοδοτούν ένα βασικό μοντέλο που λέει στους χρήστες πόσο πιθανό είναι να έχει αλλοιωθεί μια φωτογραφία.

Αυτή η νέα πλατφόρμα είναι σημαντική γιατί διευκολύνει την επαλήθευση μια ψευδούς φωτογραφίας αλλά και τους  δημοσιογράφους οι οποίοι δεν έχουν αρκετό χρόνο καθώς οι ψευδείς ειδήσεις και εικόνες εξαπλώνονται ταχύτατα.

Ο Assembler όμως δεν καλύπτει τα deepfake βίντεο, τα οποία η ομάδα θα πρέπει να προσθέσει καθώς το οικοσύστημα αυτό συνεχίζει να εξελίσσεται. Επιπλέον, είναι μια ξεχωριστή πλατφόρμα και συνεπώς δεν έχει πρόσβαση στα κανάλια μέσα από τα οποία διανέμονται συνήθως οι εικόνες. Οι ειδικοί συνέστησαν στους τεχνολογικούς γίγαντες όπως το Facebook και η Google να ενσωματώσουν αυτούς τους τύπους χαρακτηριστικών ανίχνευσης απευθείας στις πλατφόρμες τους. Με αυτόν τον τρόπο, οι έλεγχοι αυτοί μπορούν να πραγματοποιηθούν σχεδόν σε πραγματικό χρόνο καθώς οι φωτογραφίες και τα βίντεο μεταφορτώνονται και μοιράζονται.

Η Jigsaw δοκιμάζει το εργαλείο με περισσότερα από δώδεκα ειδησεογραφικά site και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο αλλά δεν σχεδιάζει να προσφέρει το εργαλείο στο κοινό.

ΠΗΓΗ: MIT Technology Review

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος