Η IBM δημιούργησε ένα νέο εργαστήριο παρασκευής φαρμάκων στο cloud

Η IBM δημιούργησε ένα νέο εργαστήριο χημείας που ονομάζεται RoboRXN αποκλειστικά στο cloud, κι ενσωματώνει μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, μια πλατφόρμα υπολογιστικού νέφους και ρομπότ, με σκοπό για να βοηθήσει τους επιστήμονες να σχεδιάσουν και να συνθέσουν νέα μόρια, ενώ εργάζονται από το σπίτι.

Η διαδικτυακή πλατφόρμα εργαστηρίου επιτρέπει στους επιστήμονες να συνδεθούν μέσω ενός προγράμματος περιήγησης ιστού (web browser). Σε έναν κενό καμβά, σχεδιάζουν τη σκελετική δομή των μοριακών ενώσεων που θέλουν να κάνουν και η πλατφόρμα χρησιμοποιεί μηχανική μάθηση για να προβλέψει τα συστατικά που απαιτούνται και τη σειρά με την οποία πρέπει να αναμιχθούν. Στη συνέχεια στέλνει τις οδηγίες σε ένα ρομπότ σε ένα απομακρυσμένο εργαστήριο, για εκτέλεση. Μόλις ολοκληρωθεί το πείραμα, η πλατφόρμα επιστρέφει μια αναφορά στους επιστήμονες με τα αποτελέσματα.

Τα νέα φάρμακα και υλικά απαιτούν κατά μέσο όρο 10 χρόνια και 10 εκατομμύρια δολάρια για να αναπτυχθούν και να βγουν στην αγορά. Μεγάλο μέρος αυτού του χρόνου αφιερώνεται στην επίπονη επανάληψη των πειραμάτων για τη σύνθεση νέων ενώσεων. Η IBM ελπίζει ότι μια πλατφόρμα όπως το RoboRXN θα μπορούσε να επιταχύνει δραματικά αυτήν τη διαδικασία προβλέποντας τις ενώσεις και αυτοματοποιώντας πειράματα. Θεωρητικά, αυτό θα μείωνε το κόστος της ανάπτυξης φαρμάκων και θα επέτρεπε στους επιστήμονες να αντιδρούν ταχύτερα σε υγειονομικές κρίσεις υγείας, όπως η τρέχουσα πανδημία, στην οποία οι απαιτήσεις κοινωνικής αποστασιοποίησης έχουν προκαλέσει επιβράδυνση στην εργαστηριακή εργασία.

ΠΗΓΗ: Technologyreview

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος