Το 2015, o αστροναύτης της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), Tιμ Πικ, στο πλαίσιο της αποστολής Principia, μετέφερε 2 κιλά σπόρους ρόκας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Εκεί, απορρόφησαν έως και 100 φορές περισσότερη ακτινοβολία από ό, τι στη Γη και υπέστησαν έντονους κραδασμούς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Όταν οι σπόροι επέστρεψαν στη Γη έξι μήνες αργότερα, 600.000 παιδιά από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα της Βασιλικής Εταιρίας Οπωροκηπευτικών. Στο πλαίσιο αυτό, τα παιδιά φύτεψαν τους σπόρους και παρακολούθησαν την ανάπτυξή τους, συγκρίνοντάς τη με αυτή των γήινων σπόρων.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν σε σχετικό άρθρο στο περιοδικό Life, δείχνουν ότι, ενώ οι διαστημικοί σπόροι αναπτύχθηκαν πιο αργά και ήταν πιο ευαίσθητοι στη γήρανση, ήταν ακόμα βιώσιμοι.

«Όταν οι άνθρωποι ξεκινήσουν να ταξιδεύουν στον Άρη, θα πρέπει να βρουν τρόπους να τρέφονται και αυτή η έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε κάποια από τη βιολογία της αποθήκευσης και της βλάστησης των σπόρων που θα είναι ζωτικής σημασίας για τις μελλοντικές διαστημικές αποστολές», δήλωσε ο Τιμ Πικ.

Οι ερευνητές λένε ότι για να διατηρηθεί η ποιότητα των σπόρων κατά τη διάρκεια των διαστημικών πτήσεων, θα πρέπει να προστατευθούν από τις επιβλαβείς επιπτώσεις της κοσμικής ακτινοβολίας και των μηχανικών δονήσεων του διαστημικού σκάφους. Επίσης εκτιμούν πως η έκθεση στην ακτινοβολία κατά τις αποστολές στον Άρη, θα είναι τουλάχιστον πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτήν του ISS.

ΠΗΓΗ: Independent

 

Μοιράσου το άρθρο: