Η Κίνα εκτόξευσε την πρώτη της αποστολή στον Άρη

Την πρώτη της μη-επανδρωμένη αποστολή στον Άρη εκτόξευσε σήμερα η Κίνα, στις 12:41 μμ (07.41 ώρα Ελλάδας), από το Διαστημικό Κέντρο Γουεντσάνγκ στη νότια νήσο Χαϊνάν.

Την αποστολή που ονομάζεται Tianwen-1, μεταφέρει ο μεγαλύτερος πύραυλος της Κίνας, Long March 5 Y-4, και εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, αναμένεται να φτάσει στον Κόκκινο Πλανήτη τον Φεβρουάριο του 2021.

Η Κίνα δεν είχε ανακοινώσει την ημερομηνία ή την ώρα της εκτόξευσης, αλλά ειδοποιήθηκαν οι ναυτικοί για μια επικείμενη πτήση. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο China Xinhua News ανακοίνωσε την εκτόξευση στο Twitter λίγα λεπτά αργότερα.

Ο Zhang Xueyu, ο διοικητής της διαστημικής βάσης του Χαϊνάν, δήλωσε στους τεχνικούς της αποστολής ότι η εκτόξευση είχε προχωρήσει εξ ολοκλήρου σύμφωνα με το σχέδιο.

«Σύμφωνα με το κέντρο ελέγχου της αεροδιαστημικής, ο πύραυλος LongMarch Y-4 βρίσκεται σε κανονική πτήση και ο ανιχνευτής στον Άρη έχει εισέλθει με ακρίβεια στην προκαθορισμένη τροχιά. Τώρα δηλώνω ότι η έναρξη της πρώτης αποστολής εξερεύνησης του Άρη στην Κίνα είναι απόλυτα επιτυχής», είπε.

Εάν επιτύχει η αποστολή, η Κίνα θα γίνει η πρώτη χώρα που θα καταφέρει να θέσει σε τροχιά ένα σκάφος, να το προσεδαφίσει και να αναπτύξει ένα ρομποτικό όχημα στην πρώτη της αποστολή.

Το Tianwen-1 θυμίζει αρκετά τα οχήματα Spirit και Opportunity  της NASA, ζυγίζει 240 κιλά και τροφοδοτείται με ενέργεια με αναδιπλούμενους ηλιακούς συλλέκτεςΈνας ψηλός ιστός μεταφέρει κάμερες για λήψη φωτογραφιών και βοηθά στην πλοήγηση, ενώ πέντε πρόσθετα επιστημονικά εργαλεία θα βοηθήσουν στην εκτίμηση της ορυκτολογίας των τοπικών πετρωμάτων και θα αναζητήσουν οποιοδήποτε νερό-πάγο.

Η Κίνα εκτόξευσε την πρώτη της αποστολή στον Άρη

Το ρόβερ θα προσεδαφιστεί στην επιφάνεια του Άρη δύο έως τρεις μήνες αργότερα, στην Utopia Planitia, μια μεγάλη πεδιάδα στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη, όπου είχε φτάσει και το Viking 2 της NASA το 1976.

Στη συνέχεια, το ηλιακό ρόβερ θα περάσει περίπου 90 αρειανές μέρες, (μια μέρα στον Άρη, διαρκεί σχεδόν 40 λεπτά περισσότερο από μια γήινη), μελετώντας λεπτομερώς το περιβάλλον του χρησιμοποιώντας επτά επιστημονικά όργανα. Παράλληλα με τις έρευνές του στο έδαφος, το διαστημόπλοιο της αποστολής θα μελετά τον πλανήτη από τροχιά.

Συνολικά, η αποστολή στοχεύει να ερευνήσει τον Άρη με διάφορους τρόπους: την χαρτογράφηση της μορφολογίας και της γεωλογικής δομής, της διερεύνησης των χαρακτηριστικών της επιφάνειας του εδάφους και της κατανομής νερού-πάγου, την ανάλυση της σύνθεσης των υλικών της επιφάνειας, τη μέτρηση της ιονόσφαιρας και των χαρακτηριστικών του Αρειανού κλίματος και του περιβάλλοντος στην επιφάνεια, και την αντίληψη των φυσικών πεδίων (ηλεκτρομαγνητικών, βαρυτικών) και της εσωτερικής δομής του Άρη.

ΠΗΓΗ: Space, BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος