Η SpaceX στέλνει γενετικά τροποποιημένα ποντίκια στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Η εταιρεία του Έλον Μάσκ SpaceX, θα εκτοξεύσει σήμερα, Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, στις 19.29 (ώρα Ελλάδος), μια κάψουλα Dragon που θα μεταφέρει την 19η αποστολή ανεφοδιασμού (Commercial Resupply Services) στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Η κάψουλα που θα εκτοξευθεί από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, θα είναι εφοδιασμένη με περίπου 2.600 κιλά προμήθειες για το πλήρωμα του σταθμού. Μετά τον σταθμό, θα επιχειρήσει να προσγειωθεί στον Ατλαντικό Ωκεανό. Η αποστολή είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη, αλλά οι δυνατοί άνεμοι στην ανώτερη ατμόσφαιρα δεν επέτρεψαν την εκτόξευση.

Με την κάψουλα θα ταξιδέψουν και μερικά γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, στο πλαίσιο ενός πειράματος με θέμα τα τρωκτικά. Οι επιστήμονες του μη κερδοσκοπικού εργαστηρίου Jackson στο Μέιν, επεξεργάστηκαν τα γονίδια των ποντικιών αυτών έτσι ώστε να μην έχουν «μυοστατίνη», μια πρωτεΐνη που αναστέλλει την ανάπτυξη μυϊκών κυττάρων. Αυτή η έλλειψη έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη των μυών τους. Έτσι, οι επιστήμονες θα ερευνήσουν πώς να περιορίσουν τις μυϊκές και οστικές απώλειες στους αστροναύτες. Επιπλέον, το σκάφος της SpaceX θα είναι εφοδιασμένο με τα απαραίτητα εργαλεία κι εξοπλισμό για 38 επιστημονικές έρευνες. Αυτή η αποστολή περιλαμβάνει και την επιστροφή δειγμάτων από περίπου 54 διαφορετικών πειραμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η SpaceX θα συνεχίσει τις αποστολές ανεφοδιασμού μέχρι το 2024, ενώ μια νέα έκδοση του διαστημικού σκάφους Dragon, το Crew Dragon, θα μπορεί σύντομα να στείλει αστροναύτες στις πρώτες επανδρωμένες αποστολές. Οι σημαντικές δοκιμές που θα πραγματοποιηθούν το προσεχές διάστημα, θα δείξουν κατά πόσο η SpaceX αλλά και η Boeing, θα μπορέσουν να στείλουν τις πρώτες επανδρωμένες αποστολές στις αρχές του επόμενου έτους.

Τα πειράματα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Το ISS είναι ένα εργαστήριο που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Έχει το μέγεθος ενός σπιτιού με πέντε υπνοδωμάτια και φιλοξενεί πληρώματα αστροναυτών από το 2000. Περισσότερες από 100 χώρες αλλά και ιδιωτικές εταιρίες, έχουν χρησιμοποιήσει το εργαστήριο για τη διεξαγωγή περίπου 3.000 επιστημονικών ερευνών. Στο περιβάλλον μικροβαρύτητας του διαστημικού σταθμού, τα φυσικά και βιολογικά φαινόμενα δεν επηρεάζονται από τη βαρύτητα της Γης. Έτσι, η διεξαγωγή πειραμάτων στο διάστημα παρέχει πληροφορίες στους επιστήμονες για το πώς  λειτουργεί κάτι.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκτόξευση ζωντανά εδώ.

ΠΗΓΕΣ: CNN, Space

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος