Λειτουργικούς νεφρούς ποντικιών μέσα σε αρουραίους δημιούργησαν Ιάπωνες επιστήμονες. Το νέο κατόρθωμα των επιστημόνων θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς δίνει ελπίδες για τη δημιουργία ανθρώπινων νεφρών «κατά παραγγελία» στο μέλλον.

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστημών της Φυσιολογίας της Ιαπωνίας, με επικεφαλής τον Τεπέι Γκότο, προχώρησαν σε γενετική τροποποίηση αρουραίων, ώστε να μην έχουν δικούς τους νεφρούς και στη συνέχεια ανέπτυξαν μέσα στους αρουραίους νεφρούς ποντικιών.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα ποντικιών, τα οποία εισήγαγαν σε έμβρυα αρουραίων (στο στάδιο της βλαστοκύστης) και αυτά με τη σειρά τους μεταφέρθηκαν μέσα σε παρένθετες «μητέρες» (θηλυκούς αρουραίους), οι οποίες γέννησαν απογόνους με νεφρά ποντικιών.

Χάρη στην πρόοδο της επιστήμης και σε αυτόν τον τομέα -οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου, για τους οποίους η μεταμόσχευση νεφρών αποτελεί προϋπόθεση για την εξασφάλιση μιας καλής ποιότητας ζωής- αναμένεται, μελλοντικά, να βρουν λύση στο πρόβλημα της ανεπάρκειας νεφρών προς μεταμόσχευση. Η μόνιμη έλλειψη δωρητών νεφρών παγκοσμίως, αναλογικά με τη ζήτηση, στερεί από πολλούς ασθενείς τη δυνατότητα να κάνουν τη μεταμόσχευση που είναι σωτήρια για τη ζωή τους.

Εκτός από νεφρούς, οι επιστήμονες επιχείρησαν να δημιουργήσουν διάφορα ανθρώπινα όργανα στο εργαστήριο. Η ίδια ομάδα ερευνητών στην Ιαπωνία είχε αναπτύξει παλαιότερα πάγκρεας αρουραίων μέσα σε ποντίκια, τα οποία δεν είχαν δικό τους πάγκρεας.

Μια μέθοδος για τη δημιουργία οργάνων μέσα σε ζώα είναι η χρήση βλαστοκύστης (του πρώιμου εμβρύου λίγες μέρες μετά τη γονιμοποίηση του ωαρίου) μεταλλαγμένων ζώων από τα οποία λείπουν συγκεκριμένα όργανα και, στη συνέχεια, η εισαγωγή σε αυτά τα ζώα βλαστοκυττάρων από ένα δωρητή, όχι υποχρεωτικά από το ίδιο είδος ζώου. Σε επόμενο στάδιο της διαδικασίας, τα βλαστοκύτταρα διαφοροποιούνται και αναπτύσσονται σταδιακά, ώσπου σχηματίζουν τελικά το όργανο που λείπει. Το νέο όργανο διαθέτει τα αρχικά χαρακτηριστικά του δωρητή των βλαστικών κυττάρων (τα οποία θα μπορούσαν να είναι και ανθρώπινα).

Ωστόσο, έως ότου η πρωτότυπη μέθοδος χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια, οι επιστήμονες είναι υποχρεωμένοι να προβούν σε βελτιώσεις και διορθώσεις, καθώς και να απαντήσουν σε διάφορα «ερωτήματα» σε σχέση με το αν η εν λόγω καινοτομία μπορεί πράγματι να χρησιμοποιηθεί, όχι μόνο στα ζώα αλλά και στους ανθρώπους.

Από τη μεριά του, ο ερευνητής Μασούμι Χιραμπαγιάσι αναφέρει: «Στο μέλλον η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν, από βλαστικά κύτταρα, όργανα μέσα σε ζώα, με τον τρόπο αυτό παρατείνοντας τη διάρκεια και βελτιώνοντας την ποιότητας ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως».

Οι επιστήμονες δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο περιοδικό «Nature Communications».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP/Andre Penner

Μοιράσου το άρθρο: