«Ηλεκτρονική μύτη» που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζει αλλοιωμένα τρόφιμα

Ομάδα επιστημόνων από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης ανέπτυξε σύστημα που μιμείται τη μύτη των θηλαστικών για να εντοπίσει αλλοιωμένα τρόφιμα.

Η «ηλεκτρονική μύτη» περιλαμβάνει έναν «γραμμωτό κώδικα» (barcode) που αλλάζει χρώμα με την πάροδο του χρόνου ανταποκρινόμενη στα αέρια που παράγονται από το κρέας καθώς αυτό αλλοιώνεται, καθώς και έναν «αναγνώστη» του γραμμωτού κώδικα με τη μορφή μιας εφαρμογής smartphone που υποστηρίζεται από την τεχνητή νοημοσύνη. Η «ηλεκτρονική μύτη» έχει εκπαιδευτεί για να αναγνωρίζει και να προβλέπει την κατάσταση του κρέατος, μέσω μίας μεγάλης βιβλιοθήκης χρωμάτων γραμμωτού κώδικα.

Όταν η ομάδα δοκίμασε το σύστημα σε συσκευασμένα δείγματα κοτόπουλου, βοδινού κρέατος και ψαριού, διαπίστωσε ότι ο αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης προέβλεψε τη φρεσκότητα των δειγμάτων με ακρίβεια 98,5%. Αντίθετα, ένας απλός αλγόριθμος που μετρά την απόκριση των αισθητήρων, είχε ακρίβεια 61,7%.

Το σύστημα της «ηλεκτρονικής μύτης» που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Advanced Materials» τον Οκτώβριο, θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της σπατάλης των τροφίμων, επιβεβαιώνοντας στους καταναλωτές εάν το κρέας είναι κατάλληλο ή όχι με μεγαλύτερη ακρίβεια από την ημερομηνία λήξης, αναφέρει η ερευνητική ομάδα, η οποία συνεργάστηκε με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Jiangnan της Κίνας και το Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας.

«Το σύστημα αυτό μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα σε υλικά συσκευασίας και αποδίδει αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς τον ογκώδη εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για τη συλλογή ηλεκτρικών σημάτων σε κάποιες ηλεκτρονικές μύτες που αναπτύχθηκαν πρόσφατα», δήλωσε ο καθηγητής Τσεν Σιαοντόνγκ, ερευνητής και διευθυντής του Innovative Centre for Flexible Devices στο ΝΤU.

«Αυτοί οι γραμμικοί κώδικες βοηθούν τους καταναλωτές να εξοικονομήσουν χρήματα διασφαλίζοντας πως δεν θα πετιούνται προϊόντα που είναι κατάλληλα για κατανάλωση, κάτι που βοηθά και το περιβάλλον. Η βιοδιασπώμενη και μη τοξική φύση των γραμμωτών κωδικών σημαίνει επίσης ότι θα μπορούσαν να εφαρμοστούν με ασφάλεια σε όλα τα τμήματα της αλυσίδας προμήθειας τροφίμων», εξηγεί ο καθηγητής.

Οι ερευνητές έχουν ήδη καταθέσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, ενώ συνεργάζονται και με μια αγροτική επιχείρηση στη Σιγκαπούρη για να επεκτείνει αυτήν την ιδέα και σε άλλα φρέσκα τρόφιμα.

ΠΗΓΗ: Sciencedaily

 

 

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος