Ημερίδα για την δημιουργική επαναχρησιμοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς (vid)

H δυνατότητα εντοπισμού του πολιτιστικού περιεχομένου και της ανταλλαγής γνώσεων, με έμφαση στη δημιουργική επαναχρησιμοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας «Repurpose, Experience, Taste and Rethink Culture» που διοργάνωσε το εργαστήριο ευφυών συστημάτων του ΕΜΠ την Τρίτη, 22 Μαρτίου.

Στην ημερίδα συμμετείχαν ομιλητές από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, το Europeana Fashion International Association, την Post Scriptum, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, καθώς και από το χώρο της δημιουργικής βιομηχανίας.

Οι εισηγητές παρουσίασαν και συζητήσαν τις επιπτώσεις του ψηφιακού περιεχομένου στη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Η έναρξη της ημερίδας έγινε με ένα μήνυμα καλωσορίσματος από τον Ιωάννη Βασιλείου, καθηγητή ΕΜΠ και Διευθυντή του ΕΠΙΣΕΥ, το οποίο ήταν κύριος χορηγός της ημερίδας.

Το πρόγραμμα ήταν δομημένο σε 4 θεματικές ενότητες.

Στην πρώτη ενότητα με τίτλο «Επαναπροσδιορισμός Πολιτισμού: Δημιουργική Επανάχρηση», ο συντονιστής Στέφανος Κόλλιας, καθηγητής ΕΜΠ και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ευφυών Συστημάτων, Περιεχομένου και Αλληλεπίδρασης έθεσε το πλαίσιο της εκδήλωσης και τους στόχους της ημερίδας, τη δημιουργική επαναχρησιμοποίηση του πολιτιστικού περιεχομένου και όλους τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους αυτό είναι προσβάσιμο.

Πρώτος ομιλητής στην ενότητα αυτή ήταν ο Αλέξης Παναγιωτόπουλος, Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομίας, που παρείχε πληροφορίες για ανοιχτά δεδομένα καθώς και τα βασικά στοιχεία και τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή σε προγράμματα που εντάσσονται στο νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο ΕΣΠΑ.

Στη συνέχεια ο Βασίλης Τζουβάρας, έμπειρος ερευνητής στο ΕΜΠ, έκανε μια αναδρομή και έθεσε το πλαίσιο της δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης με την ομιλία του με θέμα «Η εποχή της επαναχρησιμοποίησης και της συμμετοχής των χρηστών: Εμπλουτισμός και συμμετοχή στην ψηφιακή κουλτούρα”.

Η Ιωάννα-Ουρανία Σταθοπούλου και ο Χάρης Γεωργιάδης εκπροσωπώντας το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης παρουσίασαν ένα εργαλείο για ενιαίο τρόπο αναζήτησης του ψηφιακού πολιτιστικού περιεχομένου.

Η ενότητα αυτή έκλεισε με τον Αθανάσιο Δροσόπουλο, έμπειρο ερευνητή ΕΜΠ, που παρουσίασε στο κοινό τη νέα συνεργατική και διαλειτουργική πλατφόρμα WITH που στοχεύει στη δημιουργική επανάχρηση του ψηφιακού πολιτιστικού περιεχομένου.

Στη δεύτερη θεματική ενότητα με τίτλο «Εμπειρία Πολιτισμού: Ξενάγηση σε Ευρωπαϊκά πρόγραμμα » και συντονιστή τον Βασίλη Τζουβάρα, οι ομιλητές διερεύνησαν την εμπειρία του ψηφιακού πολιτισμού μέσα από διαφορετικά μονοπάτια και ευρωπαϊκά έργα.

Ο Arne Stabenau, έμπειρος προγραμματιστής ΕΜΠ, παρουσίασε το EUscreenXL και ο Νίκος Σίμου, έμπειρος ερευνητής ΕΜΠ, παρουσίασε τα Europeana Food and Drink και Europeana Sounds με στόχο τη διάδοση της εμπειρίας που αποκτήθηκε στο πλαίσιο των έργων αυτών.

O Marco Rendina, ιδρυτής και CTO της Διεθνούς Ένωσης Europeana Fashion, παρουσίασε το έργο Europeana Fashion που συγκεντρώνει πάνω από 30 δημόσια και ιδιωτικά αρχεία και μουσεία, που προέρχονται από 13 χώρες της Ευρώπης, προκειμένου να συλλέξει και να δώσει δημόσια πρόσβαση σε περισσότερες από 750.000 ψηφιακά αντικείμενα μόδας υψηλής ποιότητας.

Τέλος, ο Δημήτρης Γαβρίλης, Επιστημονικός Συνεργάτης στη Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας του Κέντρου Ερευνών Αθηνά, παρουσίασε το συσσωρευτή μεταδεδομένων MORe που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργήσουν τα δικά τους σχήματα εμπλουτισμού που ταιριάζουν καλύτερα στα δεδομένα τους.

Η τρίτη θεματική ενότητα με τίτλο «Γεύση Πολιτισμού: Φαγητό και Ποτό» με συντονίστρια την Αλεξάνδρα Νικηφορίδου από την PostScriptum, αποτέλεσε μια εξερεύνηση του παραδείγματος των τροφίμων και ποτών στον ψηφιακό πολιτισμό.

Η Βάσια Πιέρρου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας & Έργων στη PostScriptum, παρουσίασε το έργο Europeana Food and Drink και τα επιτεύγματά του, τονίζοντας τη σημασία της επαναχρησιμοποίησης του ευρωπαϊκού περιεχομένου γαστρονομικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο Φίλιππος Μαζαράκης, συντονιστής των ψηφιακών δραστηριοτήτων του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, προσπάθησε να επεκτείνει το θεματικό φάσμα των συλλογών του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και να ερμηνεύσει τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Η Έφη Αγαθονίκου, διευθύντρια Συλλογών στην Εθνική Πινακοθήκη, παρουσίασε την εμπειρία της Εθνικής Πινακοθήκης από την συμμετοχή στον εμπλουτισμό του ψηφιακού περιεχομένου που συνέβαλε στην Europeana.

Η τέταρτη και τελευταία ενότητα με τίτλο «Ξανασκέψου τον πολιτισμό: Μουσεία και Τέχνες» με συντονίστρια την Αναστασία Σοφού, έμπειρη ερευνήτρια ΕΜΠ, στόχευε στην ανάδειξη δημιουργών τρόπων επανάχρησης του ψηφιακού υλικού από το χώρο των μουσείων και των τεχνών.

Ο Πρόδρομος Τσιαβός, υπεύθυνος ψηφιακής ανάπτυξης της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, μίλησε για την επαναχρησιμοποίηση πολιτιστικού ψηφιακού υλικού εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Ο Κώστας Κωνσταντινίδης, ιδρυτής της Postscriptum, παρουσίασε το MuseumPlus, το πιο ευρέως χρησιμοποιήσιμο σύστημα διαχείρισης ψηφιακών συλλογών στην Ελλάδα.

Ο Ηρακλής Παπαθεοδώρου, συνιδρυτής της City Tales, παρουσίασε την εφαρμογή City Tales που εμπλουτίζει τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε τις πόλεις ως τουρίστες ή ως ντόπιοι.

Τέλος ο Ανδρέας Φατούρος, συνιδρυτής της Clio Muse και υπεύθυνος περιεχομένου, παρουσίασε την βραβευμένη εφαρμογή ξενάγησης Clio Muse για εσωτερικές διαδρομές και περιπάτους στην πόλη που επιμελείται πολιτιστικές ιστορίες με συγκεκριμένη μεθοδολογία.

Η ημερίδα έκλεισε με ερωτήσεις από το κοινό προς τους ομιλητές και την συμπύκνωση των παρατηρήσεων και συμπερασμάτων που προέκυψαν καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος