Με δύο καρδιές βρέθηκε, «κατά λάθος», ένα Ινδός 56 ετών, ο οποίος υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς. Η νέα καρδιά- που προοριζόταν για τον ασθενή- ανήκε σε έναν έφηβο, εγκεφαλικά νεκρό.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια μεταμόσχευσης της «νεαρής» καρδιάς στο σώμα του ενήλικα, οι γιατροί διαπίστωσαν πως ήταν πολύ μικρή για να «ταιριάξει» στο σώμα του 56χρονου. Σε μια λύση ανάγκης, προκειμένου να σώσουν τον ασθενή, οι γιατροί συνέδεσαν την καρδιά του εφήβου με την ασθενή καρδιά του ενήλικα.

Σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες “Daily Mail” και “Independent” η επέμβαση, που πραγματοποιήθηκε σε νοσοκομείο της ινδικής πόλης Χαϊντεραμπάντ, ήταν επιτυχής.

Το αποτέλεσμα της πρωτοφανούς μεταμόσχευσης ήταν ο ασθενής να ξυπνήσει από το χειρουργείο με δύο καρδιές, που διευκολύνουν την κυκλοφορία του αίματος, συμπληρώνοντας η μια την άλλη, παρόλο που χτυπούν σε διαφορετικούς ρυθμούς.

Περίπου 150 επεμβάσεις αυτού του είδους, με την ονομασία ετεροτοπικές μεταμοσχεύσεις καρδιάς, έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής σε ολόκληρο τον κόσμο. Η μέση διάρκεια ζωής για τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε αυτή τη διαδικασία είναι περίπου δέκα χρόνια. Η πρώτη ετεροτροπική μεταμόσχευση καρδιάς πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του 1970 από τον γιατρό Κρίστιαν Μπάρναρντ στη Νότια Αφρική.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ The Daily Mail/Independent

Φωτογραφία: AP/ Majdi Mohammed, αρχείο

Μοιράσου το άρθρο: