Μια συσκευή που δημιουργεί ηλεκτρισμό από την πτώση του χιονιού δημιούργησαν ερευνητές στις ΗΠΑ.

Οι μηχανικοί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος ‘Αντζελες (UCLA) ονόμασαν τη συσκευή -που φτιάχτηκε από τρισδιάστατο εκτυπωτή- «τριβοηλεκτρική νανογεννήτρια με βάση το χιόνι» (TENG).

Χάρη στη συγκεκριμένη καινοτομία είναι δυνατό να παραχθούν 0,2 mW (μιλιβάτ) ρεύματος, ανά τετραγωνικό μέτρο. Πρόκειται για μια συσκευή που λειτουργεί χωρίς μπαταρίες, μικρή, λεπτή και εύκαμπτη σαν φύλλο πλαστικού, η οποία δεν είναι ακριβή και προορίζεται κυρίως για απομακρυσμένες-απομονωμένες περιοχές.

Η εν λόγω καινοτομία των ερευνητών λειτουργεί ως εξής: Το χιόνι είναι θετικά φορτισμένο και απελευθερώνει ηλεκτρόνια. Για τη μεγαλύτερη επιτυχία του «πειράματος» τους, οι ερευνητές δοκίμασαν πολλά και διάφορα υλικά μέχρι να καταλήξουν στη χρήση της σιλικόνης. Η σιλικόνη της συσκευής είναι αρνητικά φορτισμένη. Όταν το χιόνι έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια της σιλικόνης, δημιουργείται ηλεκτρισμός. Η σιλικόνη αποδείχθηκε πως είναι το καλύτερο υλικό για την παραγωγή ηλεκτρισμού, όταν «συναντιέται» με το χιόνι.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η νέα συσκευή θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε ηλιακά πάνελ, τα οποία σε συγκεκριμένες εποχές του χρόνου δεν λειτουργούν αποτελεσματικά, δεδομένου και του ότι, περίπου το 30% της επιφάνειας της Γης καλύπτεται από χιόνι τους χειμερινούς μήνες. Βεβαίως, η συσκευή TENG θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε χιονοδρομικά κέντρα και σε άλλα μέρη όπου αθλητές συμμετέχουν σε χειμερινά σπορ.

Ακόμα, η συγκεκριμένη καινοτομία θα μπορούσε, μελλοντικά, να λειτουργεί και ως φορετή συσκευή (wearable device) που θα εξυπηρετεί όσους συμμετέχουν σε χειμερινά αθλήματα.

Οι επιστήμονες δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους για τη δημιουργία της συσκευής στο περιοδικό ενεργειακής νανοτεχνολογίας «Nano Energy».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: