Κατασκευάστηκαν καινοτόμοι τρισδιάστατοι εκτυπωτές σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής, που λειτουργεί με ζωντανά υλικά, χρησιμοποιώντας μελάνι που περιέχει βακτήρια, δημιουργήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου ΕΤΗ της Ζυρίχης, για να παράγει πολύπλοκα λειτουργικά «ζωντανά» υλικά.

Το «μελάνι» που περιέχει βακτήρια, επιτρέπει την εκτύπωση μικροσκοπικών βιοχημικών “εργοστασίων”, το καθένα με διαφορετικές ιδιότητες, ανάλογα με το τι είδους βακτήρια χρησιμοποιούνται κάθε φορά, ανέφερε ο Αντρέ Στουντάρτ, διευθυντής του Εργαστηρίου Πολύπλοκων Υλικών του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) και επικεφαλής της έρευνας.

Ο τρισδιάστατος εκτυπωτής, μπορεί να χρησιμοποιεί ταυτόχρονα έως και τέσσερα διαφορετικά μελάνια που περιέχουν διαφορετικά βακτήρια, με σκοπό να παράγουν αντικείμενα διαφορετικών ιδιοτήτων.

To μελάνι έχει μια υφή που θυμίζει οδοντόπαστα και ονομάστηκε “Flink” (Functional living ink), δηλαδή «λειτουργικό ζωντανό μελάνι». Μπορεί να εκτυπώσει οποιοδήποτε σχήμα.

Μέχρι στιγμής, δεν είναι ξεκάθαρο για πόσο καιρό μπορούν τα βακτήρια να ζήσουν μέσα στα αντικείμενα. Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η διάρκεια ζωής τους μπορεί να είναι μεγάλη, επειδή είναι ολιγαρκή. Ακόμη, οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι, τα χρησιμοποιούμενα βακτήρια είναι αβλαβή και το ζωντανό μελάνι απολύτως ασφαλές.

Ως προς τη χρήση τους, τέτοια μελάνια μπορούν, στο μέλλον, να βρουν διάφορες εφαρμογές, όπως π.χ. για τη δημιουργία ελαστικών μοσχευμάτων δέρματος, την εκτύπωση αισθητήρων που θα περιέχουν βακτήρια και έτσι θα είναι σε θέση να ανιχνεύουν τοξίνες (στο νερό). Επίσης μπορεί να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη βιο-φίλτρων που θα καθαρίζουν πετρελαιοκηλίδες και άλλες ρυπογόνες πηγές.

Σε παρόμοιο πεδίο τεχνολογικής και ερευνητικής δραστηριότητας, στις ΗΠΑ, ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ δημιούργησαν ένα μηχάνημα που έχει δεκαπλάσια ταχύτητα τρισδιάστατης εκτύπωσης από οποιοδήποτε άλλο κυκλοφορεί σήμερα στην αγορά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Αναστάσιο Τζον Χαρτ του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Additive Manufacturing”, παρουσίασαν τις δυνατότητες του νέου εκτυπωτή, φτιάχνοντας μέσα σε πέντε έως δέκα λεπτά ένα σκελετό γυαλιών, ένα κωνικό γρανάζι και μια μινιατούρα αντίγραφο του θόλου του ΜΙΤ.

Κατά μέσο όρο, ένας εμπορικός 3-D εκτυπωτής τυπώνει αντικείμενα με ταχύτητα περίπου 20 κυβικών εκατοστών την ώρα. Αυτοί οι κοινοί εκτυπωτές χρειάζονται μία περίπου ώρα για να παράγουν λίγα τουβλάκια τύπου «Λέγκο».

Ο νέος αμερικανικός εκτυπωτής δεν χρειάζεται περισσότερα από δέκα λεπτά για να ολοκληρώσει την ίδια εργασία, χάρη στην εξελιγμένη κεφαλή εκτύπωσης που διαθέτει. Αυτή έχει ενσωματωμένο ένα λέιζερ, το οποίο θερμαίνει και λιώνει το υλικό, επιτρέποντάς του έτσι να κυλάει πιο γρήγορα μέσα από τα ακροφύσια του εκτυπωτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Bara Krautz

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος