Υγιή ποντικάκια από γονείς του ίδιου φύλου, συγκεκριμένα από δύο μητέρες και κανένα πατέρα, κατάφεραν να δημιουργήσουν, στο εργαστήριο, επιστήμονες της κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών. Για να το καταφέρουν αυτό χρησιμοποίησαν βλαστικά κύτταρα, ενώ αξιοποίησαν και τη μέθοδο της γενετικής τροποποίησης.

Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο περιοδικό βιολογίας «Cell Stem Cell», χρησιμοποίησαν απλοειδή εμβρυικά βλαστικά κύτταρα που περιείχαν τον μισό φυσιολογικό αριθμό χρωμοσωμάτων και DNA από μόνο ένα γονέα (τη μία μητέρα) τα οποία στη συνέχεια εισήγαγαν -μετά από κατάλληλη γενετική τροποποίηση– στα ωάρια ενός άλλου ζώου (της δεύτερης μητέρας).

Αποτέλεσμα του συγκεκριμένου πειράματος ήταν να γεννηθούν 29 υγιή τρωκτικά τα οποία έζησαν φυσιολογικά αποκτώντας μάλιστα τους δικούς τους απογόνους.

Οι ερευνητές εμφανίζονται επιφυλακτικοί σχετικά με το κατά πόσο η τεχνική τους θα μπορούσε να εφαρμοστεί, μελλοντικά, και στους ανθρώπους. Ωστόσο, ακόμα και αν τα καταφέρουν, πολλά είναι τα ερωτήματα σχετικά με το αν και σε ποιο βαθμό η συγκεκριμένη  μέθοδος μπορεί να γίνει αποδεκτή- ως ένα «προοδευτικό βήμα» της επιστήμης- από την κοινωνία.

Στο πλαίσιο των δοκιμών τους, οι επιστήμονες επιχείρησαν (με την ίδια περίπου τεχνική που εφάρμοσαν στα τρωκτικά-μητέρες) να κάνουν και το αντίστροφο, να δημιουργήσουν δηλαδή μωρά ποντίκια και από δύο αρσενικά τρωκτικά. Πράγματι, τα ζώα γεννήθηκαν και σε αυτήν την περίπτωση, με τη διαφορά ότι επιβίωσαν μόνο για 48 ώρες μετά την γέννησή τους.

Σε κάθε περίπτωση, οι Κινέζοι ερευνητές δήλωσαν ότι θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν τη μέθοδό τους, ώστε να επιτύχουν τη δημιουργία ποντικών και από δύο αρσενικά τρωκτικά.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Independent

Φωτογραφία: AP /Robert F. Bukaty, αρχείο

 

Μοιράσου το άρθρο: