Κοινό μέτωπο Google, Facebook και Γαλλικών ΜΜΕ κατά των ψευδών ειδήσεων

Tο βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι BBC στη νέα του σειρά με τίτλο «Μελλοντικό Τώρα» (Future Now), ρώτησε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων σχετικά με τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πολίτες τον 21ο αιώνα. Κάποιοι από τους καλεσμένους έθεσαν την κρίση αξιοπιστίας των παραδοσιακών μέσων πληροφόρησης και το πρόβλημα των ψευδών ειδήσεων (Fake news) που βρίσκεται στο επίκεντρο από τον Μάιο του 2016 όταν κυκλοφόρησε μια είδηση ότι οι συντάκτες του Facebook «έσβηναν» συχνά συντηρητικές ειδήσεις.

Μετά από ένα μιντιακό καταιγισμό, ο ιδρυτής του, Μαρκ Ζούκενμπεργκ απάντησε ότι δεν βρήκε αποδείξεις που να επιβεβαιώνουν την κατηγορία αυτή. Στη συνέχεια, παρουσίασε μια αυτόματη εφαρμογή που ταξινομεί τα πιο δημοφιλή θέματα της ημέρας, αντικαθιστώντας έτσι την συντακτική ομάδα. Οι ψευδείς ειδήσεις συνεχίζουν να γίνονται viral και τα ΜΜΕ να μιλούν για πρόβλημα αξιοπιστίας του Facebook.

Αυτός όμως που δημοσιοποίησε ευρέως το θέμα αυτό είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου, κατηγόρησε έναν δημοσιογράφο του CNN ότι διαδίδει ψευδείς ειδήσεις, αρνούμενος να ακούσει την ερώτησή του. Έκτοτε, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρεται συχνά σε αυτό το θέμα κατηγορώντας κι άλλα ΜΜΕ για παραπληροφόρηση.

Συνεργασία Google και γαλλικών ΜΜΕ  για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης

Το Google Lab και το First Draft News*  ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα επαλήθευσης που ονομάζεται CrossCheck με σκοπό να βοηθήσουν τα γαλλικά ειδησεογραφικά επιτελεία στον γρήγορο εντοπισμό ψευδών ειδήσεων που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο εν όψει των γαλλικών εκλογών.

Μέχρι σήμερα, 17 μεγάλοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί συμμετέχουν σε αυτό το εγχείρημα, μεταξύ άλλων και οι εφημερίδες Le Monde και Liberation, το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), το Γαλλικό δημόσιο ραδιόφωνο και το τηλεοπτικό κανάλι France 24. Επίσης, η Google θα εκπαιδεύσει φοιτητές από κορυφαίες σχολές δημοσιογραφίας της Γαλλίας στην χρήση προηγμένων τεχνικών αναζητήσεων.

H πλατφόρμα επαλήθευσης της Le Monde

Η εφημερίδα le Monde παρουσίασε στο κοινό το Decodex τον Φεβρουάριο του 2017, μια εφαρμογή ελέγχου ψευδών πληροφοριών που χρησιμοποιεί μια λίστα 600 διαδικτυακών τόπων και που τους ταξινομεί ανάλογα με τον βαθμό αξιοπιστίας τους. Η αξιολόγηση αυτή θα γίνεται με κριτήριο την δημοσιογραφική προσέγγισή των πηγών αυτών.

Το Facebook ανακοινώνει την δική του εφαρμογή επαλήθευσης

Η Γερμανία έχει απειλήσει στο παρελθόν το Facebook με κυρώσεις ωθώντας το να πάρει πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να δημιουργήσει το δικό του εργαλείο που θα διευκολύνει την υποβολή παραπόνων από τους χρήστες και την συνεργασία με οργανισμούς που ασχολούνται με την επαλήθευση των πληροφοριών. Εάν το Facebook αναγνωρίσει μια ανάρτηση ως αναληθή, τότε μπορεί να την υποβαθμίσει με τον αλγόριθμό του. Έτσι πιστεύει πως θα περιοριστούν και τα οικονομικά οφέλη των ιδιοκτητών των ιστότοπων αυτών που μπορεί να είναι σημαντικά εάν το περιεχόμενο μιας ανάρτησης είναι εμπρηστικό.

Συγκεκριμένα, οι χρήστες του Facebook μπορούν να αναφέρουν μια είδηση ως ψευδή, κλικάροντας στη δεξιά γωνία της δημοσίευσης. Τα Γαλλικά ΜΜΕ που συμμετέχουν με ανάλογες εφαρμογές, θα μπορούν να θα ελέγχουν στην συνέχεια τις πληροφορίες αυτές κι εάν μια δημοσίευση αναγνωρίζεται ως ψευδής από δύο οργανισμούς, τότε θα πρέπει να συνοδεύεται από το ανάλογο εικονίδιο.

Τα δωρεάν αυτά εργαλεία είναι διαθέσιμα για όλους, στοχεύουν ένα ευρύ και ειδικά νεαρό κοινό και μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και την επιθυμία για έρευνα και διασταύρωση των ειδήσεων από τους χρήστες.

*Ο ιστότοπος First Draft News είναι ένας οδηγός πλοήγησης ψηφιακών πληροφοριών.

ΠΗΓΕΣ

http://money.cnn.com/2017/02/06/technology/france-elections-fake-news-facebook-google/

http://www.lemonde.fr/actualite-medias/article/2017/02/06/huit-medias-francais-s-allient-a-facebook-dans-sa-lutte-contre-les-fake-news_5075054_3236.html

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP Photo/Raphael Satter

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος