Κόστα Ρίκα: Χαρτί κατασκευασμένο από ίνες ανανά

Περίπου κάθε πέμπτο δέντρο που κόβεται παγκοσμίως, καταλήγει ως χαρτί στα σπίτια μας. Δεδομένου ότι κάθε χρόνο κόβονται περίπου 15 δισεκατομμύρια δέντρα για την παραγωγή χαρτιού, μια εναλλακτική λύση για το ξύλο ως πρώτη ύλη, θα μπορούσε να σώσει ολόκληρα δάση. Φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Leibniz Hanover της Γερμανίας, φαίνεται να βρήκαν μια εναλλακτική λύση στα απόβλητα των εργοστασίων ανανά.

Η 14μελής ομάδα Musa-Fibra έχει θέσει ως στόχο να απαλλάξει την παραγωγή χαρτιού από την υλοτομία. «Ταυτόχρονα, η ανακύκλωση απορριμμάτων ανανά θα λύσει ένα σημαντικό πρόβλημα διάθεσης τους στις χώρες γύρω από τον Ισημερινό που καλλιεργούν ανανά», λέει ο Niklas Tegtmeier, φοιτητής της βιοτεχνολογίας των φυτών στο γερμανικό πανεπιστήμιο.

Η Κόστα Ρίκα είναι παγκόσμιος ηγέτης στο διεθνές εμπόριο ανανά, καθώς παράγει έως και 300 μετρικούς τόνους φυτικών απορριμμάτων κάθε εβδομάδα. Τα παχιά φύλλα του ανανά είναι δύσκολο να κομποστοποιηθούν και χρειάζεται πολλή δουλειά για να τα οργώσουν πίσω στο έδαφος. Συνήθως καίγονται ή υποβάλλονται σε επεξεργασία με χημικές ουσίες για να τα στεγνώσουν. Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι ότι τα κουνούπια αναπαράγονται στα απόβλητα που βρίσκονται στα χωράφια, με αποτέλεσμα να μεταδίδουν ασθένειες στα τοπικά ζώα.

Κόστα Ρίκα: Χαρτί κατασκευασμένο από ίνες ανανά

Εξαγωγή κυτταρίνης από φύλλα ανανά

Η ομάδα Musa Fibra έχει αναπτύξει μια νέα διαδικασία για την εξαγωγή κυτταρίνης από φύλλα ανανά, ουσία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή χαρτιού, ως υποκατάστατο του χαρτοπολτού.

Στη διαδικασία που χρησιμοποιεί η ομάδα για την εξαγωγή κυτταρίνης, δεν χρησιμοποιούνται τοξικές χημικές ουσίες, π.χ. ουσίες που περιέχουν χλώριο. Επιπλέον, οι νεαροί ερευνητές τονίζουν ότι η κατανάλωση νερού διατηρείται όσο το δυνατόν χαμηλότερη. «Το ξύλο έχει υψηλή περιεκτικότητα λιγνίνης», εξηγεί ο Merit Ulmer, μέλος της ομάδας, «οπότε είναι πολύ πιο δύσκολο να διαχωριστούν οι λιγνίνες. Η περιεκτικότητα λιγνίνης στα φύλλα ανανά είναι σημαντικά χαμηλότερη, επομένως είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε μια πιο ήπια μέθοδο».

Τον επόμενο χρόνο, οι φοιτητές σκοπεύουν να ξεκινήσουν ένα πιλοτικό έργο στο βόρειο τμήμα της Κόστα Ρίκα, με σκοπό να αποδείξουν πώς η κυτταρίνη μπορεί να παραχθεί με κερδοφόρο τρόπο από τα απόβλητα ανανά, καθώς αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας σε μια από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας.

Κόστα Ρίκα: Χαρτί κατασκευασμένο από ίνες ανανά

Ο πολτός που παράγεται από τα απόβλητα, εξάγεται στη Γερμανία και πωλείται στη Κάτω Σαξονία, σε εταιρείες που δεσμεύονται για την βιωσιμότητα. Η ομάδα θέλει να διασφαλίσει ότι η αλυσίδα προϊόντων θα παραμένει διαφανής, ενώ τονίζει ότι τα προϊόντα που κατασκευάζονται από φύλλα ανανά προσθέτουν αξία στους ανθρώπους και τη φύση.

Το πρότζεκτ στηρίζουν το ερευνητικό ινστιτούτο CENIBIOT (Centro Nacional de Innovaciones Biotecnológicas) που βρίσκεται στην Κόστα Ρίκα, και το Αργεντινό Πανεπιστήμιο Tecnológica Nacional (UTN).

Η ομάδα Musa Fibra αποτελεί μέρος της φοιτητικής πρωτοβουλίας Enactus, που στοχεύει στην επίλυση παγκόσμιων, κοινωνικών και οικολογικών προβλημάτων μέσω της επιχειρηματικότητας. Με συνολικά περισσότερους από 70.000 μαθητές, το Enactus είναι μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στον κόσμο.

ΠΗΓΗ: InnovationOrigins

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος