Legal Tech: Το νέο οικοσύστημα της Νομικής Τεχνολογίας

Ο νομικός τομέας ο οποίος θεωρείται ευρέως συντηρητικός και παραδοσιακός, βρίσκεται σε φάση βαθιάς μεταμόρφωσης, καθώς η τεχνολογία αναμένεται να αυτοματοποιήσει βασικά καθήκοντα και απλές υπηρεσίες προτείνοντας νέες καινοτόμες λύσεις σε πελάτες και επαγγελματίες.

Η ψηφιοποίηση των νομικών υπηρεσιών έχει δημιουργήσει ένα νέο οικοσύστημα που αποτελείται από δικηγόρους, επιχειρηματίες, επενδυτές, ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες που εστιάζουν στην εφαρμογή τεχνολογιών αιχμής για τη μετατροπή του νομικού επαγγέλματος.

Τις επόμενες δεκαετίες, το νομικό σύστημα θα υποστεί μεγάλες αλλαγές χάρη στην καινοτομία που θα επιφέρουν η τεχνητή νοημοσύνη και τα μεγάλα δεδομένα. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προσφέρει λύσεις, μεταξύ άλλων, στο θέμα της πρόσβασης στη δικαιοσύνη ή και να μεταμορφώσει εντελώς το παραδοσιακό νομικό μας σύστημα. Οι πρόοδοι στην επεξεργασία της φυσικής γλώσσας και τη μηχανική μάθηση έχουν επιφέρει λύσεις που μειώνουν τον χρόνο που απαιτείται για την εκτέλεση κάποιων εργασιών.

Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Σούσκιντ, συγγραφέα και ειδικό στο θέμα του μέλλοντος των νομικών υπηρεσιών («Διαδικτυακά δικαστήρια και το μέλλον της δικαιοσύνης»), η αυτοματοποίηση της εργασίας θα παίξει σημαντικό ρόλο στον μετασχηματισμό του νομικού συστήματος. Αυτό όμως που είναι πιο σημαντικό, είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη και οι νέες τεχνολογίες θα επιστρέψουν την πρόσβαση περισσότερων ανθρώπων στη δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, στην Αμερική μόνο το 46% των ανθρώπων έχει πρόσβαση στο νομικό σύστημα, ενώ υπάρχουν αδιανόητες καθυστερήσεις σε ορισμένα δικαστικά συστήματα.

Σε μια ψηφιακή κοινωνία, θα πρέπει να υπάρχουν διαδικτυακά δικαστήρια όπου οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα παροχής πληροφοριών σχετικά με τις νομικές τους επιλογές, τον τρόπο συγκέντρωσης αποδεικτικών στοιχείων και την παροχή εναλλακτικών τρόπων επίλυσης διαφορών. Είναι πολύ πιθανό, ότι μέσα σε λίγα χρόνια θα έχουμε συστήματα που θα μπορούν να προβλέψουν τα αποτελέσματα δικαστικών αποφάσεων χρησιμοποιώντας προγνωστικά αναλυτικά στοιχεία.

Startup νομικής τεχνολογίας και το μέλλον των δικηγόρων

Το μέλλον της νομικής τεχνολογίας βρίσκεται στον μετασχηματισμό της κι όχι στον αυτοματισμό της. Ήδη αρχίζουμε να βλέπουμε τα πλεονεκτήματα της χρήσης της τεχνολογίας για την αυτοματοποίηση ορισμένων εργασιών, όπως είναι η ανάλυση και η σύνταξη εγγράφων.

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η εκπαίδευση δικηγόρων του 21ου αιώνα καθώς οι αυριανοί δικηγόροι θα πρέπει να αναπτύξουν νέους τρόπους επίλυσης νομικών προβλημάτων με την υποστήριξη της τεχνολογίας. Το 35% των startup νομικής τεχνολογίας επικεντρώνονται στην καταναλωτική αγορά και την παροχή νομικών υπηρεσιών απευθείας σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα οι διαδικτυακές πλατφόρμες για την εξεύρεση δικηγόρου, νομικής επιχείρησης ή τύπων νομικών εγγράφων.

Legal Tech: Το νέο οικοσύστημα της Νομικής Τεχνολογίας

Eυρωπαϊκά legaltech startup

Ο μεγάλος παίκτης στον χώρο αυτό είναι το Ηνωμένο Βασίλειο που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αλλαγής του επιχειρηματικού μοντέλου παροχής νομικών υπηρεσιών, με τους επαγγελματίες του κλάδου να αναζητούν ενεργά τη μετατροπή του τρόπου λειτουργίας του. Η καινοτομία είναι η λέξη-κλειδί και για πολλές επιχειρήσεις η υλοποίηση της αποτελεσματικότητας μέσω της τεχνολογίας έχει γίνει πραγματικότητα. Η αγορά νομικών υπηρεσιών συνεχίζει να δείχνει ανθεκτικότητα, ενώ η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου το 2019 εκτιμάται σε περίπου 35 δισ. λίρες.

Το 2019 τα start-up νομικής τεχνολογίας έλαβαν συνολική χρηματοδότηση πάνω από 260 εκατ. λίρες, με την βρετανική κυβέρνηση να επενδύει 2 εκατ. λίρες. Τον Ιούνιο του 2019, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ξεκίνησε ένα νέο πτυχίο με θέμα το νομικό δίκαιο και την επιστήμη των υπολογιστών, υποστηρίζοντας έτσι τις αναδυόμενες τεχνολογίες που θα βοηθήσουν στο μετασχηματισμό του νομικού τομέα.

Στη Γαλλία, όπου 7 στους 10 πολίτες θεωρούν ότι η πρόσβαση στο δίκαιο γίνεται όλο και πιο δύσκολη, τα startup νομικής τεχνολογίας κερδίζουν όλο και πιο πολλούς υποστηρικτές. Για το σκοπό αυτό, 23 νέα startup του χώρου αυτού από τα 180 που είναι συνολικά στη Γαλλία, δημιούργησαν μια ομάδα εργασίας στο πλαίσιο της France Digitale, μιας ένωσης που αντιπροσωπεύει περίπου 1.400 γαλλικές ψηφιακές νεοσύστατες επιχειρήσεις και επενδυτές. Κάποιες από αυτές τις εταιρίες επιδιώκουν να βελτιώσουν τις γνώσεις τους και την άσκηση του νόμου χάρη στα μεγάλα δεδομένα, ενώ άλλες δραστηριοποιούνται στον τομέα της αυτοματοποίησης νομικών υπηρεσιών ή τη σχέση μεταξύ διαδίκων και δικηγόρων.

Ο Σούσκιντ πιστεύει ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία το νομικό σύστημα και, κατά συνέπεια, η δουλειά του δικηγόρου θα αλλάξει λόγω των νέων τεχνολογιών. Για παράδειγμα, ο συγγραφέας προβλέπει πως θα καταλήγουν πολύ λιγότερες υποθέσεις σε παραδοσιακό δικαστήριο και ως εκ τούτου, θα υπάρχει λιγότερη ανάγκη για δικηγόρους που θα πρέπει να παραστούν στο δικαστήριο. Οι δικηγόροι θα έχουν την επιλογή είτε να ανταγωνιστούν αυτά τα νέα “έξυπνα” συστήματα είτε να βοηθήσουν στην οικοδόμηση τους.

ΠΗΓΗ: Forbes, Reuters, LesEchos

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος