Μια έξυπνη στολή για τους πυροσβέστες που τους προφυλάσσει από τις υψηλές θερμοκρασίες

Μια στολή πυροπροστασίας είναι ανθεκτική στη θερμότητα μέχρι μια ορισμένη θερμοκρασία και συχνά προφυλάσσει τόσο αποτελεσματικά από τη θερμική ακτινοβολία, που ο πυροσβέστης μπορεί να συνεχίζει να δουλεύει κοντά στη φωτιά ακόμη κι όταν η θερμοκρασία έχει φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα. Έτσι όμως, διατρέχει τον κίνδυνο να λιποθυμήσει ή και να πεθάνει από θερμοπληξία. Μια νέα έξυπνη στολή θα μπορούσε να περιορίσει αυτόν τον κίνδυνο καθώς μπορεί να προειδοποιήσει τους πυροσβέστες όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει επικίνδυνα, χάρη στους ενσωματωμένους αισθητήρες που διαθέτει. Οι αισθητήρες αυτοί μετρούν τη θερμοκρασία μέσα από τη στολή, κοντά στο σώμα, καθώς και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Όλα ξεκίνησαν με την Πυροσβεστική Υπηρεσία του Παρισιού που είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη και η τρίτη σε μέγεθος στον κόσμο, με περίπου 8.500 πυροσβέστες. Η Γαλλική υπηρεσία απευθύνθηκε στη βελγική εταιρεία κλωστοϋφαντουργίας Sioen, που της προμηθεύει τις στολές, με σκοπό να βρουν μια λύση σε αυτό το πρόβλημα. Η Πυροσβεστική και η βελγική εταιρεία συνεργάστηκαν με τους ερευνητές του βελγικού κόμβου καινοτομίας Imec και του Πανεπιστημίου της Γάνδης καθώς και με την εταιρεία ηλεκτρονικών υλικών Connect Group. Οι ομάδες ενσωμάτωσαν ηλεκτρονικούς αισθητήρες θερμοκρασίας στα υφάσματα των στολών, αντικαθιστώντας την πρότυπη ηλεκτρονική καλωδίωση με κορδέλες υφαντές με αγώγιμα νήματα. Μια επίστρωση καθιστά τα ηλεκτρονικά ανθεκτικά σε πιθανή «μόλυνση» όπως είναι ο ιδρώτας του πυροσβέστη, ενώ οι μπαταρίες του συστήματος βρίσκονται μέσα σε μια θήκη που επίσης προστατεύεται από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Όταν οι αισθητήρες της στολής διαπιστώσουν τον κίνδυνο υψηλής θερμοκρασίας, το σύστημα εκπέμπει ένα προειδοποιητικό σήμα από ένα ηχείο κοντά στο λαιμό του πυροσβέστη.

Η στολή κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ευρωπαϊκής προστατευτικής ενδυμασίας και η ομάδα δραστηριοποιείται στην εξασφάλιση νέων προδιαγραφών για τα ηλεκτρονικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Οι επιστήμονες  πραγματοποίησαν δύο δοκιμές εκθέτοντας τη στολή στους 1200 βαθμούς Κελσίου όπου και επιβεβαίωσαν ότι οι αισθητήρες εξακολούθησαν να λειτουργούν και μετά από αυτή τη θερμοκρασία.

Οι Γάλλοι πυροσβέστες επεσήμαναν στους μηχανικούς ότι η στολή θα πρέπει να μπορεί να πλυθεί χωρίς να χρειάζεται να αφαιρεθούν όλα τα εξαρτήματα, γιατί αυτό επηρεάζει την ταχύτητα με την οποία μπορούν να ετοιμαστούν οι πυροσβέστες. Μέχρι στιγμής, όμως, οι ερευνητές δεν το έχουν καταφέρει, αποτελεί όμως προτεραιότητα για τη δεύτερη φάση της έρευνας που ελπίζουν ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2023.

ΠΗΓΗ: FastCompany

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος