Ποιος μπορεί πραγματικά να θυμηθεί πώς ήταν η ζωή προτού η χρήση των κινητών τηλεφώνων γίνει «απαραίτητη» στην καθημερινότητά μας. Τα «έξυπνα» κινητά, ισχυροί υπολογιστές στην παλάμη μας, μάς συνοδεύουν πια σε κάθε σημαντική ή λιγότερο σημαντική στιγμή μας. Τα έχουμε σχεδόν παντού μαζί μας: Όταν ξυπνάμε, όταν κοιμόμαστε, όταν τρώμε… Ακόμα και όταν συζητάμε με κάποιον φίλο, οι «ειδοποιήσεις» του κινητού διακόπτουν την κουβέντα μας και –χωρίς να το πολυκαταλαβαίνουμε- διεκδικούν το ενδιαφέρον και την προσοχή μας σε τέτοιο βαθμό, που συχνά μας αποκόβουν από την πραγματικότητα εκτός συσκευής. Η ολοένα αυξανόμενη χρήση των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων προβληματίζει ειδικούς και μη.

Ο σχεδιαστής προϊόντων Έρνστ Κόνινγκ (Ernst Koning) εμπνεύστηκε έναν «εξεζητημένο κλωβό Φαραντέι» -όπως τον χαρακτήρισε ο ίδιος- που μάς βοηθά να «κλείσουμε» τον εαυτό μας (όχι το κινητό μας τηλέφωνο) προκειμένου να προστατευθούμε από τις «εξαρτήσεις» στις οποίες μας οδηγεί η ανεξέλεγκτη χρήση της τεχνολογίας.

Ο αρχικός κλωβός Φαραντέι, που εφηύρε το 1836 ο Άγγλος επιστήμονας Μάικλ Φαραντέι, λειτουργούσε ως «ασπίδα» απέναντι στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα.

Η νέα συσκευή του Κόνινγκ φέρει την ονομασία «Block» και είναι μια συσκευή με εξαγωνικό σχήμα, που κατασκευάστηκε σε συνεργασία με τους Ολλανδούς επιχειρηματίες και δημιουργούς Fabian Sapthu, Sidney Volmer και Daan van Dam.

Ο Κόνινγκ, υποστηρίζει ότι το να είσαι offline, να μην είσαι δηλαδή μόνιμα συνδεδεμένος στο διαδίκτυο, έχει γίνει πολυτέλεια. Ο ίδιος εξηγεί πώς λειτουργεί η συσκευή που επινόησε: «Απλά, βάλτε το κινητό σας μέσα, και κλείστε το καπάκι. Το «Block» θα μπλοκάρει όλα τα εισερχόμενα και εξερχόμενα σήματα, επιτρέποντας σε εσάς να είστε περισσότερο παρών τη συγκεκριμένη στιγμή»… «Τα δύο τρίτα του πληθυσμού του πλανήτη έχουν έξυπνο κινητό. Οι στιγμές χωρίς κλήσεις, πινγκ, «σπρωξίματα» και αιτήματα να απαντήσουμε, έχουν γίνει σπάνιες», προσθέτει.

Και αν κάποιος αναρωτιέται γιατί χρειάζεται να έχει το προϊόν του Κόνινγκ (προκειμένου να απαλλαγεί -για όσο εκείνος επιθυμεί- από το κινητό τηλέφωνο, το διαδίκτυο και τις ψηφιακές εφαρμογές που το συνοδεύουν) αντί να απενεργοποιήσει τη συσκευή του, ο  δημιουργός και η ομάδα του απαντούν: Η εξάγωνη θήκη -η οποία διατίθεται σε κίτρινο, μαύρο ή πράσινο αλουμίνιο- είναι πιο αποτελεσματική από το να κλείνεις το κινητό, καθώς το «εξαφανίζει» από το οπτικό πεδίο του χρήστη.

Από προηγούμενες έρευνες έχει αποδειχθεί ότι, και μόνο η οπτική επαφή με το κινητό επηρεάζει το κατά πόσο αφοσιώνεται κάποιος στην πραγματική ζωή, ενώ μειώνει και την εστίαση της προσοχής, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / dezeen

Φωτογραφία: EPA

 

Μοιράσου το άρθρο: