Μια πειραματική εφαρμογή για την αντιμετώπιση του μετατραυματικού στρες

Μετά την τρομοκρατική επίθεση της 14ης Ιουλίου 2016 στη Νίκαια, πολλοί κάτοικοι της Γαλλικής πόλης, πάσχουν από μετατραυματικό στρες, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να πραγματοποιήσουν πολλές από τις καθημερινές τους δραστηριότητες ή να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Μια ομάδα του ερευνητικού εργαστηρίου CoBTeK του Πανεπιστημίου της Νίκαιας, ανέπτυξε την εφαρμογή Mood Up !. για να βοηθήσει τους κατοίκους να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα του μετατραυματικού στρες.

«Η εφαρμογή μπορεί να στηρίξει τους χρήστες με τρεις τρόπους: χαλάρωση μέσω της εκπομπής ταινιών μικρού μήκους, ύπνωση και καρδιακή συνοχή», εξηγεί ο André Quaderi, επικεφαλής του προγράμματος και ψυχοθεραπευτής EMDR, μιας συνθετικής μεθόδου ψυχοθεραπείας που συνδυάζει πολλά επιτυχή στοιχεία από αποτελεσματικές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις.

Το μετατραυματικό στρες δεν αφορά μόνο τα θύματα μιας τρομοκρατικής επίθεσης, για αυτό και η εφαρμογή μπορεί να βοηθήσει τα θύματα σωματικής ή σεξουαλικής βίας και ψυχολογικής παρενόχλησης. Επίσης, η εφαρμογή έχει ενσωματωμένες πληροφορίες με τις κατάλληλες δομές φροντίδας.

Η εφαρμογή, που είχε την στήριξη της πόλης της Νίκαιας, διακρίθηκε στον διαγωνισμό «Πρόκληση για μια ωραία ζωή» του Fondation de France τον Φεβρουάριο του 2019, ως ένα πρότζεκτ που αναδεικνύει εξαιρετικά την τεχνολογική καινοτομία και την ηλεκτρονική υγεία.

ΠΗΓΗ: 20Minutes

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος