Μόσιαλος: «Δεν έχει αποδειχθεί ο συσχετισμός των εμβολίων με το σύνδρομο Guillain-Barré»

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος, δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ο συσχετισμός των εμβολίων με το σύνδρομο Guillain-Barré.

«Δεν πρέπει να αναπαράγουμε βιαστικούς ή λανθασμένους συσχετισμούς για την εμφάνιση GBS – ή άλλης σπάνιας ασθένειας- λίγο μετά τον εμβολιασμό για την COVID-19, χωρίς πολύ προσεκτική ανάλυση», επισημαίνει πιο συγκεκριμένα ο καθηγητής και προσθέτει: «Εδώ και πάρα πολλά χρόνια και για πολλά άλλα εμβόλια (συμπεριλαμβανομένης της ηπατίτιδας Β, της πολιομυελίτιδας, του τετάνου, του μηνιγγιτιδοκοκκικού, της λύσσας) έχει αναφερθεί ότι σχετίζονται με την εμφάνιση του GBS, χωρίς αιτιολογία.

Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε ήδη τον προηγούμενο Δεκέμβριο (στην ιατρική επιθεώρηση Brain: a journal of Neurology,…

Posted by Ηλίας Μόσιαλος on Sunday, 14 February 2021

Στην ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο κύριος Μόσιαλος παραπέμπει σε άρθρο που δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο Δεκέμβριο στο περιοδικό νευρολογίας «Brain: Α journal of Neurology», στο οποίο παρουσιάζονταν τα αποτελέσματα μιας μελέτης που δεν εντόπισε καμία σχέση μεταξύ της λοίμωξης Covid-19 και του συνδρόμου Guillain-Barré (GBS). Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχουν υπάρξει αρκετές αναφορές περιπτώσεων που θυμίζουν τα συμπτώματα του GBS σε ασθενείς Covid-19. Η εν λόγω μελέτη διερεύνησε επιδημιολογικά τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν -από το 2016 έως το 2019- και τις συνέκρινε με τις περιπτώσεις οι οποίες αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Η συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου Guillain-Barré στα νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου από το 2016 έως το 2019 ήταν 1,65-1,88 ανά 100.000 άτομα ετησίως. Η συχνότητα εμφάνισης GBS -συγκεκριμένα μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 2020, σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες του 2016-2019- μειώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το αποτέλεσμα μπορεί να σχετίζεται με το λoκντάουν και τα μέτρα δημόσιας υγείας, τα οποία μειώνουν τη μετάδοση παθογόνων που προκαλούν GBS, όπως το καμπυλοβακτηρίδιο Campylobacter jejuni και οι αναπνευστικοί ιοί», επισημαίνει ο καθηγητής κάνοντας λόγο και  για  μια ανεξάρτητη μελέτη, στην οποία αναφέρθηκαν 47 περιπτώσεις GBS.

«Μεταξύ των περιπτώσεων ήταν 13 επιβεβαιωμένες με Covid-19, 12 πιθανές και 22 άσχετες με τη νόσο του κορονοϊού. Η μελέτη καταλήγει πως δεν αποκλείεται πλήρως η πιθανότητα σύνδεσης, αλλά με τα υπάρχοντα δεδομένα δεν βρέθηκαν επιδημιολογικές ή φαινοτυπικές ενδείξεις, πως η λοίμωξη από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 είναι αιτιολογική του GBS».

Όπως αναφέρεται στη διαδικτυακή ανάρτηση του κύριου Μόσιαλου, περίπου 1500 περιπτώσεις GBS καταγράφονται στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο και περίπου 100.000 παγκοσμίως. Επομένως –όπως διευκρινίζει ο ίδιος-  πρόκειται πράγματι για μια ανησυχητική ασθένεια. Επισημαίνεται ότι «περίπου οι μισοί από αυτούς που επηρεάζονται από το GBS έχουν προηγούμενο ιστορικό μιας αναγνωρισμένης λοίμωξης και συχνά δεν υπάρχει εμφανής αιτία για την εκδήλωση της ασθένειας.

»Η πιο κοινή αιτία μόλυνσης που προκαλεί GBS παγκοσμίως είναι η γαστρεντερίτιδα από το Campylobacter jejuni. Πολλές άλλες λοιμώξεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν GBS, όπως ο κυτταρομεγαλοϊός, η γρίπη, το Mycoplasma pneumoniae, ο ιός Zika και άλλες», τονίζει ο καθηγητής υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν παρατηρήθηκε αύξηση των περιπτώσεων GBS μετά την πανδημία του κορονοϊού, όπως συνέβη στην περίπτωση της πανδημίας του ιού Zika.

«Δεν είναι όμως πάντα τόσο εύκολο να αποδειχθεί ο συσχετισμός», συνεχίζει στην ανάρτησή του ο κύριος Μόσιαλος παραπέμποντας και στα ευρήματα μιας ιταλικής μελέτης, σύμφωνα με την οποία παρατηρήθηκε μια αύξηση των περιπτώσεων συνδρόμου Guillain-Barré στη Βόρεια Ιταλία σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όχι μόνο σε ασθενείς με Covid-19 αλλά συνολικά. Εντούτοις, τονίζεται ότι «όπως και με τη βρετανική μελέτη, δεν υπάρχουν οριστικές ενδείξεις ότι η αύξηση των περιπτώσεων (GBS) σχετίζεται με τον κορoνοϊό».


Πηγές: Facebook/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος