Μύθοι και αλήθειες για την έκθεσή μας στον ήλιο

Το καλοκαίρι είναι κατεξοχήν η εποχή του ήλιου. Αλλά η έκθεσή μας στην μοναδική αυτή πηγή ζωής μπορεί άλλοτε να μας ευχαριστεί και άλλοτε να μας ταλαιπωρεί. Δεν είναι λίγες οι φορές που επιθυμούμε να προστατευτούμε από τον ήλιο, προκειμένου να αποφύγουμε εγκαύματα και άλλες δυσάρεστες… «παρενέργειες». Και υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες θεωρούμε ότι είμαστε αρκετά προφυλαγμένοι από τις βλαβερές επιπτώσεις της έκθεσής μας στον ήλιο. Πότε όμως έχουμε δίκιο και πότε άδικο;

Ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Μάρκος Μιχελάκης, παραθέτει, στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τους 7 μύθους για την ηλιοπροστασία που πολλοί ακολουθούμε, λανθασμένα, ως οδηγίες.

Το κοκκίνισμα του δέρματος είναι η πρώτη συνέπεια από την υπερβολική έκθεση στην UV και όχι προϋπόθεση μαυρίσματος. Επιπλέον, το μαύρισμα είναι ένδειξη βλάβης του δέρματος από τον ήλιο.

Ο ήλιος δεν «καίει» μόνο από τις 12:00 ως τις 15:00 το μεσημέρι. Η υπεριώδης ακτινοβολία Α (UVA) η οποία ευθύνεται για τη φωτογήρανση (ρυτίδες, κηλίδες κ.λπ.) είναι σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτή που παρουσιάζει διακύμανση είναι η υπεριώδης ακτινοβολία Β (UVB) η οποία συνδέεται με το κακoήθες μελάνωμα και έχει τη μέγιστη έντασή της το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα. Ωστόσο, το δέρμα χρειάζεται προστασία και από τα δύο είδη ακτινοβολίας, γι’ αυτό συστήνεται αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο το μεσημέρι.

-Πολλοί νομίζουν ότι είναι ασφαλείς μέσα στο νερό, επειδή αισθάνονται δροσερά και δεν αντιλαμβάνονται τις επιδράσεις της UV στο δέρμα τους. Η αλήθεια όμως είναι ότι το έγκαυμα θα το αντιληφθούν 2-6 ώρες αργότερα (συνήθως το βράδυ) όταν θα δουν ξαφνικά το δέρμα τους να κοκκινίζει και θα το νιώθουν ζεστό.

Όποιος βρίσκεται σε υπαίθριους χώρους το καλοκαίρι, πρέπει να φορά αντηλιακό. Η ηλιακή ακτινοβολία αντανακλάται από το νερό, την άμμο, τα τζάμια και όλες τις λείες επιφάνειες, ενώ τα δέντρα και οι ομπρέλες δεν την απορροφούν τελείως.

Οι διαφορές στην προστασία που παρέχουν τα αντηλιακά δεν είναι τόσο μεγάλες όσο νομίζουμε. Ένα καλό αντηλιακό με δείκτη προστασίας (SPF) 15 δεσμεύει το 93% της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) του ήλιου, ένα με SPF 30 το 97% και ένα με SPF 50 το 98%. Αυτά όμως ισχύουν με δύο προϋποθέσεις: α) θα χρησιμοποιείται επαρκής ποσότητα και β) δεν θα κάθεται κάποιος πάρα πολλές ώρες στον ήλιο.

Τα κοινά ρούχα απορροφούν την ακτινοβολία UV όσο και ένα αντηλιακό με SPF κάτω από 10, δηλαδή αφήνουν μεγάλο μέρος της να περνάει στο δέρμα. Επομένως δεν επαρκούν για την προστασία από τον ήλιο.

Υπάρχουν αντηλιακά που είναι ανθεκτικά στο νερό και τα οποία καθυστερούν να φύγουν από το δέρμα κατά την εφίδρωση ή το κολύμπι. Και πάλι, όμως, χρειάζονται ανανέωση. Ο γενικός κανόνας για τα απλά αντηλιακά είναι πως πρέπει να χρησιμοποιούνται μισή ώρα πριν βγούμε από το σπίτι και από ΄κει και πέρα να επαναλαμβάνεται η επάλειψη κάθε δύο ώρες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος