Γυναίκα αστροναύτης θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, ο πρώτος άνθρωπος που θα πατήσει το πόδι του στον Άρη. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independent, την παραπάνω πληροφορία έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), Τζιμ Μπριντενστάιν, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μπριντενστάιν, είτε είναι γυναίκα ο πρώτος άνθρωπος που θα περπατήσει στον Άρη είτε όχι, το σίγουρο είναι πως μια γυναίκα θα είναι οπωσδήποτε μέλος του πληρώματος που θα ταξιδέψει ξανά στη Σελήνη. Ως εκ τούτου, η εν λόγω τυχερή θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα περπατήσει στο φεγγάρι. «Αυτή τη φορά, όταν θα πάμε στο φεγγάρι, θα μείνουμε», είπε σχετικά με την επερχόμενη αποστολή ο διοικητής της NASA.

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία σχεδιάζει, μαζί με άλλες χώρες, έναν διεθνή διαστημικό σταθμό σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και μια μόνιμη βάση στην επιφάνειά της. Όπως έγινε γνωστό από την ίδια την υπηρεσία, η NASA επέλεξε εννέα επιστημονικές ομάδες από αμερικανικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, οι οποίες θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν σεληνιακά δείγματα που είχαν συλλέξει πριν από δεκαετίες οι αποστολές του προγράμματος «Απόλλων».

Όπως εξήγησε ο Τζιμ Μπριντενστάιν, «τρία από αυτά τα δείγματα που ήρθαν από το φεγγάρι, δεν έχουν ανοιχτεί ποτέ μέχρι σήμερα». Τα δείγματα είχαν σφραγιστεί μετά την άφιξη τους στη Γη το 1972 προκειμένου να μελετηθούν στο μέλλον, όταν πια θα υπήρχε πιο εξελιγμένη τεχνολογία για την ανάλυση τους.

Ο επικεφαλής της NASA ανέφερε σχετικά: «Τώρα πια, με την προοπτική ότι θα υπάρξουν στο μέλλον περισσότερα σεληνιακά δείγματα, πιστεύουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε. Και ασφαλώς θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τη γενιά του προγράμματος “Απόλλων” που διατήρησε αυτά τα δείγματα, ώστε η δική μας γενιά να έχει την ευκαιρία να τα μελετήσει».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Independent

Σχετική είδηση: H NASA επιστρέφει στη Σελήνη-Τελικός «στόχος» ο πλανήτης Άρης

Μοιράσου το άρθρο: