Νέα μελέτη αποδεικνύει την αναποτελεσματικότητα των ασπίδων προσώπου

Μια νέα μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενες θεωρίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των πλαστικών ασπίδων προσώπου. Ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε προσομοίωση για να απεικονίσει την διασπορά σταγονιδίων τα οποία εκτοξεύονται με το φτέρνισμα σε απόσταση ενός μέτρου γύρω από μια ασπίδα προσώπου.

Η προσομοίωση έδειξε πώς οι στρόβιλοι αέρος που αποβάλλονται με το φτέρνισμα, μεταφέρουν τα ιογενή σταγονίδια στην ασπίδα προσώπου σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, τα οποία με τη σειρά τους προσκολλιούνται στις άκρες του πλαστικού της προσωπίδας. Προηγούμενη έρευνα είχε διαπιστώσει ότι οι ασπίδες προσώπου δεν είναι αποτελεσματικές στην παγίδευση αερολυμάτων.

Σύμφωνα με ένα άλλο επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, σε αντίθεση με τις μάσκες, οι ασπίδες προσώπου δεν προστατεύουν από την Covid-19. Ελβετοί αξιωματούχοι διερεύνησαν μια εστία κρουσμάτων σε ξενοδοχείο ενός χωριού των Άλπεων. Οι εμπειρογνώμονες είπαν ότι μόνο εκείνοι που φορούσαν πλαστικές ασπίδες μολύνθηκαν. Αντίθετα, κανείς από αυτούς που φορούσαν μάσκα δεν προσβλήθηκε από τον κορονοϊό. Οι ερευνητές έχουν βρει στο παρελθόν ότι οι ασπίδες επιτρέπουν να εισχωρήσει σχεδόν το 100% των μικροσκοπικών σταγονιδίων που αποβάλλονται από ασθενείς με κορονοϊό.

Νέα μελέτη αποδεικνύει την αναποτελεσματικότητα των ασπίδων προσώπου

Μια ιαπωνική προσομοίωση αποκάλυψε ότι σχεδόν όλα τα αερομεταφερόμενα σταγονίδια μεγέθους μικρότερου των 5 μικρομέτρων που αποβάλλονται με την αναπνοή ή την ομιλία, διαφεύγουν μέσω της ασπίδας. Και τα μισά από τα μεγαλύτερα σταγονίδια μεγέθους 50 μικρομέτρων – που αποβάλλονται με τον βήχα και το φτέρνισμα, επίσης διαφεύγουν στον αέρα.

Η τελευταία μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Fukuoka στην Ιαπωνία, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Physics of Fluids» επιβεβαιώνει την αναποτελεσματικότητα των ασπίδων προσώπου.

Οι επιστήμονες δημοσίευσαν και ένα βίντεο μαζί με το άρθρο, στο οποίο φαίνεται πώς η ροή του αέρα ενός φτερνίσματος μπορεί να εισχωρήσει στο εσωτερικό μιας ασπίδας προσώπου και στο στόμα ή τη μύτη του ατόμου που την φοράει. Οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα το φτέρνισμα λόγω του φαινομένου των στροβίλων αέρα.

«Ο στρόβιλος αυτός έχει στρογγυλό σχήμα και δημιουργείται από μια στιγμιαία εκτόξευση υγρού από ένα κυκλικό στόμιο», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Fujio Akagi. «Οι στρόβιλοι που δημιουργούνται από το φτέρνισμα συλλαμβάνουν τα μικροσκοπικά σταγονίδια και τα μεταφέρουν στην ασπίδα προσώπου».

Η ομάδα του Akagi χρησιμοποιεί το μηχανικό μοντέλο για να αναπτύξει και να δοκιμάσει νέες, βελτιωμένες ασπίδες.

ΠΗΓΗ: Dailymail

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος