Νέα τεχνολογία:Έως το 2045 θα μειωθούν κατά 50% οι θέσεις εργασίας

Η επέλαση της τεχνολογίας  εκτιμάται ότι θα  στείλει στα σπίτια τους ακόμη και το 50% των εργαζομένων έως το 2045 καθώς, η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη, αναπτύσσονται ιλιγγιωδώς . Οι υπολογιστές και οι άλλες «έξυπνες» μηχανές, θα μπορούν να κάνουν σχεδόν κάθε ανθρώπινη εργασία, με συνέπεια να υπάρχει ορατός κίνδυνος η ανεργία να καλπάσει. Ελάχιστα επαγγέλματα θα μείνουν αλώβητα, ενώ το πρόβλημα αφορά εξίσου άνδρες και γυναίκες.

Ο καθηγητής της επιστήμης των υπολογιστών  Μοσέ Βάρντι του Πανεπιστημίου Ράις δήλωσε, στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρoώθηση της Επιστήμης (AAAS),  ότι «πλησιάζουμε σε μια εποχή, που οι μηχανές θα είναι σε θέση να ξεπεράσουν τους ανθρώπους σχεδόν σε οποιαδήποτε δουλειά. Είναι ανάγκη η κοινωνία να συζητήσει σοβαρά το ερώτημα: Αν συμβεί αυτό, τότε οι άνθρωποι τι θα κάνουν;»

Προκύπτει το ευρύτερο ερώτημα «αν η τεχνολογία που αναπτύσσουμε, τελικά ωφελεί την ανθρωπότητα».  Αυτοί που την «πληρώνουν» περισσότερο  είναι οι εργαζόμενοι της μεσαίας τάξης. Οι εργαζόμενοι με μεγάλη εξειδίκευση (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι κ.α.) θα είναι κάπως πιο προστατευμένοι από την αυτοματοποίηση, όπως επίσης θα είναι -σε ένα βαθμό- και αυτοί χωρίς εξειδίκευση, επειδή είναι τόσο κακοπληρωμένοι, που δεν συμφέρει τις εταιρείες να πληρώσουν τον κόστος της αυτοματοποίησης αυτών των θέσεων εργασίας.

Ο Βάρντι, που είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικής, της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, ενώ διευθύνει το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Rice, προέβλεψε ότι οι εξελίξεις αυτές θα έχουν «τεράστιες πολιτικές συνέπειες», καθώς θα αυξάνει η ανεργία και θα «βαλτώνουν» οι μισθοί της μεσαίας τάξης.

Μία ακόμη παράμετρος που τέθηκε  ήταν κατά πόσο αυτή η εξέλιξη θα δημιουργήσει πραγματικά ευτυχισμένους  ανθρώπους με μια  ζωή γεμάτη ελεύθερο χρόνο και αναψυχή – κάτι στο οποίο, ήλπιζε ο μεγάλος οικονομολόγος Τζον Μέϊναρντ Κέινς,

«Η εργασία είναι ουσιώδης για την ανθρώπινη ευτυχία»  απαντά  ο Βάρντι και προσθέτει  ότι, σε αυτή την περίπτωση, «η ανθρωπότητα θα έλθει αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη από όλες τις προκλήσεις της, την υπαρξιακή: να βρει νόημα σε μια ζωή χωρίς δουλειά».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος