Νέα αντικαρκινική ανοσοθεραπεία επιστρατέυει με σχετική επιτυχία τα φυσικά φονικά κύτταρα του οργανισμού (γνωστά και ως κύτταρα ΝΚ) για να θεραπεύσει ασθενείς με οξεία μυελογενή λευχαιμία (ΟΜΛ).

Οι ασθενείς δεν είχαν ανταποκριθεί ποτέ σε άλλη θεραπεία ή είχαν εμφανίσει εκ νέου επιδείνωση μετά την αρχική θεραπεία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τοντ Φένιγκερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine».

Η πρώτη αυτή μικρή κλινική δοκιμή (φάσης 1) της νέας θεραπείας πέτυχε πλήρη ύφεση της νόσου σε τέσσερις από τους εννέα ασθενείς. Δεν υπήρχε κανένα ίχνος λευχαιμίας ένα μήνα μετά την θεραπεία, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις το διάστημα αυτό έφθασε έως τους έξι μήνες. Πολλοί από αυτούς είναι αρκετά μεγάλης ηλικίας για να τους γίνει η παραδοσιακή μεταμόσχευση μυελού των οστών, λόγω των παρενεργειών μιας τέτοιας επιθετικής θεραπεία.

Οι ερευνητές κατάφεραν να ενισχύσουν στο εργαστήριο τη φονικότητα των ΝΚ κυττάρων με τη βοήθεια ενός «κοκτέιλ» κυτοκινών (ιντερλευκίνες 12,15 και 18). Αρχικά έδειξαν την αποτελεσματικότητα της μεθόδου σε καλλιέργειες ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων και σε ποντίκια και, τελικά, σε ασθενείς με προχωρημένη ΟΜΛ.

Εμφανίστηκαν λίγες μόνο παρενέργειες, όπως χαμηλός πυρετός. Θα ακολουθήσουν μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές και θα δοκιμασθούν υψηλότερες δοσολογίες ενισχυμένων φονικών κυττάρων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: