Νεοσύστατη εταιρεία βιοτεχνολογίας του MIT δίνει τη λύση σε βασικό πρόβλημα των εμβολίων

Μία από τις υλικοτεχνικές προκλήσεις που παρουσιάζουν τα εμβόλια για την COVID-19 είναι ότι απαιτείται χορήγηση δύο δόσεων οι οποίες θα πρέπει να είναι επαρκείς για να δοθούν σε 7,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Το ίδιο πρόβλημα ισχύει και για πολλά παιδικά εμβόλια με αποτέλεσμα να μένουν ανεμβολίαστα πολλά παιδιά που ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Το startup του MIT, Particles for Humanity αναπτύσσει μια νέα τεχνολογία που καθιστά δυνατή την χορήγηση πολλαπλών δόσεων ενός εμβολίου με μία μόνο λήψη. Η νεοσύστατη εταιρεία έλαβε πρόσφατα χρηματοδότηση ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων από το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates για την αξιολόγηση της τεχνολογίας αυτής η οποία αναπτύχθηκε σε εργαστήριο του MIT και έχει δοκιμαστεί επιτυχώς σε πειραματόζωα.

«Σε ορισμένα εμβόλια η ανοσοποιητική απάντηση μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και χρειάζεται να χορηγηθεί και δεύτερη δόση», λέει η Σέρι Όμπεργκ, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρύτρια του startup. Αυτό αποτελεί πρόβλημα για άτομα που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές. «Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, οι άνθρωποι πρέπει να περπατήσουν για μέρες για να εμβολιαστούν. Πρέπει να πάρουν άδεια από τη δουλειά τους. Εάν δεν λάβουν όλες τις απαραίτητες δόσεις, τότε τα εμβόλια δεν θα είναι αποτελεσματικά».

Η νέα τεχνολογία λειτουργεί με την προσθήκη μικροσκοπικών καψουλών σταδιακής απελευθέρωσης οι οποίες περιέχουν αντιγόνα, το μέρος του εμβολίου που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα έτσι ώστε να μπορεί αργότερα να αντιμετωπίσει έναν ιό. «Κατασκευάσαμε αυτές τις κάψουλες για να μιμηθούμε το χρονοδιάγραμμα του οποιουδήποτε εγκεκριμένου σχήματος δοσολογίας για το εμβόλιο», λέει η Όμπεργκ.

Νεοσύστατη εταιρεία βιοτεχνολογίας του MIT δίνει τη λύση σε βασικό πρόβλημα των εμβολίων

Το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα για παράδειγμα, χορηγείται σε δυο δόσεις σε διάστημα δύο μηνών. Με τη νέα τεχνολογία, η πρώτη δόση θα περιλαμβάνει τις μικροσκοπικές κάψουλες που θα απελευθερώσουν την επόμενη δόση μέσα στο σώμα, ακριβώς μετά από δύο μήνες.

Το αμερικανικό startup θα αναπτύξει πρώτα το εμβόλιο της λύσσας, το οποίο χορηγείται σε πέντε δόσεις σε μια περίοδο έξι εβδομάδων. Εάν επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά του, η εταιρεία θα αναπτύξει και άλλα εμβόλια. Παράλληλα, θα πρέπει να πραγματοποιήσει περισσότερες κλινικές δοκιμές και έρευνα πριν να φτάσει στο σχεδιασμό για τη μαζική παραγωγή. Ωστόσο η Όμπεργκ υποστηρίζει ότι η πανδημία δείχνει γιατί αυτός ο τύπος τεχνολογίας είναι απαραίτητος.

«Νομίζω ότι αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι αναδεικνύονται όλες οι προκλήσεις που φέρνει μια πανδημία, καθώς θα πρέπει να εμβολιαστούν δισεκατομμύρια άνθρωποι το συντομότερο δυνατό. Και αυτή είναι μια πρόκληση που κανείς δεν είχε αντιμετωπίσει ποτέ πριν».

ΠΗΓΗ: Fastcompany

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος