Νομπελίστες κατά της Greenpeace για τα μεταλλαγμένα

«Πόσοι φτωχοί άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν παγκοσμίως για να θεωρήσουμε ότι διαπράττεται ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας;» Με αυτό το καυστικό ερώτημα, 107 κορυφαίοι επιστήμονες απευθύνονται μέσω ανοικτής επιστολής στην Greenpeace και σε όσους κάνουν εκστρατεία κατά της χρήσης γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών.

Η επιστολή αποτελεί μέρος της εκστρατείας «Support Precision Agriculture», η οποία οργανώνεται από τον Philip Sharp, νικητή του βραβείου Νόμπελ Φυσιολογίας (1993), και τον Richard Roberts, επικεφαλής επιστημονικού συμβούλου του New England Biolabs. Την επιστολή υπογράφουν, επίσης, η Elizabeth Blackburn, κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ιατρικής (2009), και οι Tomas Lindahl και Paul Modrich, που έλαβαν το βραβείο Νόμπελ Χημείας το 2015.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες εγκαλούν την Greenpeace για τη δημόσια κριτική που ασκεί έναντι του χρυσού ρυζιού – μιας γενετικά τροποποιημένης καλλιέργειας που έχει τη δυνατότητα να σώσει εκατομμύρια ζωές ετησίως, εξαλείφοντας το πρόβλημα της έλλειψης βιταμίνης Α στις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Έχουν διαστρεβλωθεί τα στοιχεία σχετικά με τους κινδύνους, τα οφέλη και τις επιπτώσεις των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ)», υποστηρίζουν οι ερευνητές στην επιστολή τους, παραθέτοντας πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες και άρθρα, όπου οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες χαρακτηρίζονται ως «ασφαλείς», δίχως πραγματικά να διαφέρουν από τις συνήθεις μεθόδους καλλιέργειας. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες αποτελούν την κατάλληλη ευκαιρία για το διπλασιασμό της παραγωγής τροφίμων μέχρι το 2050, προκειμένου να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες του ταχέως αυξανόμενου πληθυσμού της γης.

«Επιστημονικοί και ρυθμιστικοί φορείς παγκοσμίως έχουν επανειλημμένα και με συνέπεια ανακαλύψει πως οι καλλιέργειες και τα τρόφιμα βελτιώνονται σε σημαντικό βαθμό μέσω της βιοτεχνολογίας, ώστε πλέον είναι τόσο ασφαλή –αν όχι πιο ασφαλή- όσο εκείνα που προέρχονται από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο παραγωγής.  Δεν έχει υπάρξει ούτε μια επιβεβαιωμένη περίπτωση αρνητικής επίδρασης των προϊόντων αυτών στην υγεία ανθρώπων ή ζώων», επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Παρόλα αυτά, η Greenpeace συνεχίζει την επιθετική εκστρατεία της ενάντια στη χρήση γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών –προχωρώντας στην καταστροφή ερευνητικών καλλιεργειών και σαμποτάροντας το έργο των επιστημόνων, προκειμένου να σταματήσει η χρήση των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών.

Ο Roberts, σε δήλωσή του στην Washington Post, χαρακτηρίζει την εκστρατεία της Greenpeace ως «επιζήμια» και «αντιεπιστημονική», τονίζοντας πως η τακτική που ακολουθεί η ΜΚΟ στοχεύει αφενός μεν στην τρομοκρατία των ανθρώπων, αφετέρου δε αποτελεί μία ευκαιρία συγκέντρωσης χρημάτων για τους σκοπούς της.

Μάλιστα, ενώ η επιστολή ζητά από την Greenpeace να επανεξετάσει γενικά τη στάση της έναντι στις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, οι επιστήμονες ανησυχούν ιδιαίτερα για την εκστρατεία ενάντια στο χρυσό ρύζι, τονίζοντας πως «η Greenpeace έχει ως αιχμή του δόρατος της κριτικής της το χρυσό ρύζι, το οποίο έχει τη δυνατότητα να μειώσει ή να εξαλείψει μεγάλο ποσοστό των θανάτων και των ασθενειών που προκαλούνται από την έλλειψη βιταμίνης Α, η οποία μαστίζει τους φτωχούς πληθυσμούς της Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας».

Κλείνοντας την επιστολή, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως «η αντιπολίτευση με βάση το συναίσθημα και τους δογματισμούς καταρρίπτεται από τα δεδομένα και πρέπει να σταματήσει», ενώ παράλληλα απευθύνουν ένα ισχυρό κάλεσμα για δράση, ζητώντας από τις κυβερνήσεις παγκοσμίως να αντιταχθούν στις ενέργειες της Greenpeace και να διευκολύνουν την πρόσβαση των αγροτών σε όλα τα εργαλεία που παρέχει η σύγχρονη βιολογία, και ειδικότερα «στους σπόρους που έχουν τελειοποιηθεί μέσω της βιοτεχνολογίας», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται.

Τι είναι το χρυσό ρύζι

Το χρυσό ρύζι αποτελεί μια γενετικά τροποποιημένη ποικιλία ρυζιού που βιοσυνθέτει β-καροτίνη, η οποία είναι πηγή της βιταμίνης Α.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι περίπου 250 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως υποφέρουν από έλλειψη βιταμίνης Α, συμπεριλαμβανομένου και του 40% των παιδιών κάτω των πέντε ετών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η έλλειψη βιταμίνης Α αποτελεί το κύριο αίτιο της παιδικής τύφλωσης, ενώ το 50% των παιδιών που χάνουν την όρασή τους πεθαίνουν εντός 12 μηνών.

Η UNICEF αναγνωρίζοντας ότι το ρύζι αποτελεί βασικό είδος καλλιέργειας σε πολλά μέρη του κόσμου, δεν αντιτίθεται στην εισαγωγή του χρυσού ρυζιού στις διατροφικές συνήθειες του πληθυσμού, καθώς μέσω της κατανάλωσής του θα δοθεί στους ανθρώπους επαρκής πρόσβαση σε βιταμίνη Α, ενώ θα αποτρέπονται 1 έως 2 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως.

Πηγή: ScienceAlert

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος